Inlägg från: yakitori |Visa alla inlägg
  • yakitori

    Religiös avvikelse från uniform, rätt eller fel?

    Till TS: Om en beslöjad polis skulle kunna göra sitt jobb utmärkt som civilpolis, varför skulle inte denne kunna göra det med uniform och ett tygstycke på huvudet?


    1337 skrev 2011-12-07 00:09:57 följande:
    Klart det är fel med svenska poliser i slöja. En svensk polis ska med sin uniform representera svensk lag. En svensk polis i slöja utstrålar mixed messages. Samma sak gäller representanter för svenskt rättsväsende, typ domare och advokater. Om man är så fundamentalistisk att man inte kan tänka sig arbeta utan slöja kan man inte arbeta som representant för svenskt rättsväsende. 
    Jag håller med dig, en svensk polis ska representera svensk lag. Religionsfrihet, en mycket viktig lag i Sverige och en beslöjad polis speglar den här lagen på ett utmärkt sätt. Blir faktiskt stolt över Sverige.

    Tycker det är vansinnigt att man utesluter saker som kompetens och intresse för yrket helt och hållet, och istället hakar man upp sig på ett tygstycke.
  • yakitori
    Tom Araya skrev 2011-12-07 01:44:53 följande:
    Med det argumentet kan man skita i hela uniformssystemet i alla yrken.
    Inte alls. Du lär väl inte ha problem med att identifiera en beslöjad polis med samma uniform som alla andra poliser? Ingen har pratat om att byta ut uniformen mot slöjan.
  • yakitori
    Lenora skrev 2011-12-07 02:34:05 följande:
    Fast nu pratar vi om en kvinna som vill täcka håret och ändå bli klart definierad som polis. Det borde väl inte vara så svårt att designa en sådan polisuniform? Om svenska designers har jättestora problem med det kan jag nog sy ihop en prototyp som inte sticker ut alltför mycket.
  • yakitori
    Tom Araya skrev 2011-12-07 02:43:17 följande:
    Jag är positiv till mångkulturell polis men är det viktigt att de bär slöja, turban, kippa eller dylikt istället för polisens standard huvudbonad?

    Är det viktigt för religiösa att få uttrycka sin religion genom kläder/acessoarer, även i sitt yrke och i så fall varför?

    Varför bara religiös huvudbonad, varför inte även politiskt eller andra plagg?
    Jag förstår din poäng. Självklart kan det vara svårt för någon att se att man är polis och inte en civil sådan om man har religiösa klädesplagg som faktiskt DÖLJER uniformen. Men det gör varken en kippa, en slöja eller en turban.

    Huvudbonader som döljer ansiktet är inte riktigt samma sak, men det är en helt annan femma.
  • yakitori
    Tom Araya skrev 2011-12-07 04:16:20 följande:
    Huvudbonad ingår i uniformen.
    Hon kan väl ha slöja och polishatten?
  • yakitori
    1337 skrev 2011-12-07 21:56:24 följande:
    Personer som prompt måste skylta med sina privata politiska eller religiösa ställningstaganden i sin yrkesroll som polis borde inte få arbeta som poliser. De exempel jag tog upp var för att illustrera hur fel det kan bli när poliser öppet visar sina värderingar, man ska alltså inte dela upp vilka brottskategorier icke neutrala poliser får jobba med. Poliser som inte kan lämna sina symboler hemma när de går till jobbet ska inte arbeta alls som poliser.
    Vad är det som kan gå fel och vems fel är det då? Många tror att en beslöjad inte kommer att fullfölja sitt jobb pga dennes tro. Att hon kommer vara partisk osv... Om obeslöjade muslimer lyckas vara utmärkta opartiska poliser, varför skulle inte en beslöjad kunna vara det? Man skulle knappast påstå samma saker om en obeslöjad muslim blev polis...

    Sen vet jag att många kommer att höja på ögonbrynet när de ser en beslöjad polis på en brottsplats, någon kan kanske få för sig att häva ur sig diskriminerande ord, nån annan kanske vägrar bli omhändertagen av en beslöjad polis, någon kanske har problem med att ta en beslöjad polis på allvar osv osv.. Fast vems fel är det då om polisen i fråga gjort sitt jobb?
  • yakitori
    1337 skrev 2011-12-07 22:20:10 följande:
    Människor som antingen blivit utsatta för ett brott eller som utpekas som gärningsmän vid ett brott ska inte behöva ha att göra med poliser som öppet visar vilka åsikter den har. Brottsoffer, gärningsmän och andra ska inte få anledningar att misstänka opartiskhet från poliserna.
    Fast vill en brottsoffer eller gärningsman misstänka opartiskhet från en polis, så kan dem peka på vad som helst egentligen. Att polisen är man, kvinna, rakad, mörkhyad, svensk, rasist, brutal osv. Slöjan skulle verkligen bli en lätt sak att haka sig fast vid, men det är inte den beslöjade polisens fel om denne utför sitt jobb på rätt sätt.

    När jag läste artikeln om den första beslöjade polisen i Sverige så trodde jag i ärlighetens namn inte att folk skulle reagera så kraftigt och så negativt. Jag är bra naiv. Vårt samhälle består av så många olika typer av människor, är det inte till fördel att det speglas i polisyrket?

    Om folk skulle tvivla på en polis pga att denne är beslöjad är det är väl dags att folk vaknar upp och accepterar olikheter som faktiskt finns inom olika yrken.
  • yakitori
    1337 skrev 2011-12-07 22:39:13 följande:
    Ehm ja, det är ju ingen hemlighet direkt?

    Nej alla har samma möjligheter. Men väljer man själv att begränsa sig får man ju också ta konsekvenserna av sitt val. Jag har själv ett "uniformsjobb" där jag inte får klä mig som jag vill, utan måste ha de kläder arbetsplatsen kräver.. Inte är det ojämlikt eller ojämställt. Jag fattar inte hur du tänker där. Eller är det offerrrocken som kliar?
    Fast en beslöjad polis HAR ju fortfarande samma uniform som vilken polis som helst. Det går inte att missta att det är en polis och det är ju det som är huvudpoängen eller hur? Att man ska klart och tydligt SE att det ÄR en polis.

    Varför denna trångsynthet? Beslöjade poliser och poliser med turban har fungerat utmärkt i London. Varför skulle det inte kunna göra det här?
  • yakitori

    Återigen, om polisen utför sitt jobb som denne ska göra så är det inte hennes fel om Lars Vilks eller homosexuella TROTS detta tvivlar på polisen.

    Det handlar om fördomar och rädsla som folk inte vill bli av med, och det är just där problemet ligger. Man vill förbjuda beslöjade poliser så att folk inte känner sig illa till mods vid en brottsplats. Är den beslöjade polisen verkligen det största problemet i det här fallet? Varför inte bearbeta faktum att folk har enorma fördomar och varför inte försöka göra beslöjade poliser till världens naturligaste sak  så folk kan lära sig acceptera det istället?

    Biologiska egenskaper går inte att göra mycket åt nej, men säg det till alla som faktiskt tror att det har en betydelse.

    Sen tror jag även det är ren önsketänkande att vanliga poliser, utan religiösa och politiska symbol skulle vara helt opartiska.

  • yakitori
    1337 skrev 2011-12-07 22:58:19 följande:
    Det är inte identifieringen som är ett problem för mig.

    Trångsynt? Tja, jag är väl inte mer trångsynt än den som vägrar arbeta utan slöja, även fast det kan innebära obehag för de man tjänar? Varför ska man vara så envis?
    Om någon känner obehag pga att en polis är beslöjad, då är det inte den beslöjade polisen som är det största problemet.

    Det är ju samma sak när människor vill förbjuda burqa av anledningen att det är obehagligt att se på. Det är ju sådana fördomar som i ett stort perspektiv kan orsaka mer skada i vårt samhälle, inte en heltäckande slöja.

    Samma sak gäller polisyrket, om en människa känner obehag inför en beslöjad polis, då är det ju dennes fördomar man ska ta på allvar, och inte göra som han behagar för att "lugna ner" honom/henne..
  • yakitori

    Det du säger att människor inte ska få utöva sin tro fullt ut inom polisyrket pga att folk kan uppfatta det obehagligt. Helt SINNESSJUKT att du inte upplever DET som ett problem utan menar att polisen då ska se över sina mänskliga rättigheter för att lugna ner någon.

  • yakitori
    1337 skrev 2011-12-07 23:07:38 följande:
    Aha. Så islam och svensk lag har samma syn på homosexuella handlingar eller på karikatyrer på Muhammed? Läs några trådar om Muhammed-karikatyrerna eller utlevd homosexualitet på FL så kan du kan nog de muslimska fundamentalisterna här ge dig lite förståelse för varför det är en dålig idé med slöjbeklädda poliser.
    Jag hänger inte riktigt med. Om en beslöjad polis gör sitt jobb som hon ska, då följer hon bara svenska lagar.
  • yakitori

    Religionsfrihet är bland de tyngsta lagarna vi har i Sverige så jag ser inte hur hon inte skulle kunna representera svensk lag. Vem sänder hon ut dubbla budskap till?

    Om jag vore i knipa och en beslöjad polis kom till min räddning, så skulle jag först och främst se till att informera henne och få den hjälp jag var i behov av. Hennes slöja skulle inte betyda ett skvatt för mig då.

    Men så klart finns det trångsynta, oerhört fördomsfulla, rädda människor där ute som då skulle kunna tro att hon är där för att besluta saker enligt sharia lagar, börja inbilla sig saker, börja känna sig illa till mods osv. Din lösning är att det inte ska finnas beslöjade poliser, för att undvika sådana känslor och upplevelser.

    Min lösning är att man ska konfrontera människors rädsla och fördomar. Om vi gör som du föreslår så sänder vi ut en signal till människor att det är OK att vara rädd, fördomsfull och trångsynta om saker som är främmande för oss.

  • yakitori
    Tom Araya skrev 2011-12-10 22:14:35 följande:
    Där får väl kvinnor inte ens rösta eller ta körkort!?
    Sant, och det är helt absurt. Verkligen ingenting som kommer från islam eller koranen.
  • yakitori
    Tom Araya skrev 2011-12-10 21:14:34 följande:
    En intressant fråga är om kvinnliga poliser är förenligt med islam?
    Förekommer kvinnliga poliser i muslimska länder?
    Ja, varför skulle det inte vara förenligt med islam? Kvinnor är fria till att ha jobb...

    De må finnas kvinnliga poliser idag i muslimska länder, men verkligen inte lika många som manliga poliser. Men det är ju inte pga islam utan pga normer och att samhället inte tillåter en kvinna att synas lika mycket.. Det är inte helt omöjligt för en kvinna att bli polis i muslimska länder, men hon skulle få kämpa betydligt mer för att bli accepterad...
Svar på tråden Religiös avvikelse från uniform, rätt eller fel?