Inlägg från: Sweet life |Visa alla inlägg
  • Sweet life
    gintonic77 skrev 2011-12-29 13:31:10 följande:
    Jag vill veta hur det ligger till, vi kan väl lägga alla personliga påhopp åt sidan. Är man osäker så kan man skriva hur man tror att det ligger till, annars är jag mer intresserad av hur det faktiskt ÄR då det förmodligen kommer bli en tvist i den här frågan för mig.
    Var du blå eller svart bil?

    Eftersom det är en tvåfilig cirkulationsplats med två filer rakt igenom har man rätt att köra i innerfil och ut rakt fram utan att visa företräde för någon. Som bilden visar med de röda linjerna...

    En cirkulationsplats ska ses som en enkelriktad gata och huvudled vilket betyder att den som ska in på huvudleden har väjningsplikt. Den blåa bilen var inne i cirkulationsplatsen innan den svarta körde in vilket då betyder att den svarta ska lämna företräde för den blå och därför är vållande till kollisionen...
  • Sweet life
    viti skrev 2011-12-29 13:32:01 följande:
    Puss: inte fan skulle jag vilja möta dig i trafiken i alla fall eftersom du verkar tycka att det är ok att byta fil eller korsa vägbanor utan att lämna företräde för de som redan finns i den körbanan. Den som gör ett filbyte eller byter körbana har väjningsplikt, i alla fall enligt trafikverket. Alltså har den blåa bilen välningsplikt.
    Inte I en cirkulationsplats.. åter till körskolan för dig kanske? Läs mitt inlägg om hur en cirkulationsplats är uppbyggd!
  • Sweet life
    Alven skrev 2011-12-29 13:39:31 följande:
    Jag vill påstå att bägge gjort fel och därmed blir det delat ansvar.
    Svart skulle inte kört ut innan h*n visste var blå skulle. Blå skulle ha sett att svart var på väg ut, och där med saktat in för att undvika krock.

    Försäkringsbolagen kommer garanterat att tolka det så.
    Fast varför skall jag som åker på huvudled sakta in för att nån idiot inte kan se att jag kör på just huvudled och skiter i väjningsplikten uppenbarligen...
  • Sweet life
    studentbruttan29 skrev 2011-12-29 13:57:53 följande:
    Den blå gör fel, kör ut i fel fält för man ska alltid hålla till höger om det finns två körfält. Visade detta för de som jobbar på trafikskolan och den svarta gjorde inget fel. Den blå skulle lagt sig i höger körfält när hon skulle ut, samtidigt som hon skulle ha blinkat (hon blinkade men låg fel).

    Du kan ju inte ligga i vänster körfält för att åka rakt fram, det är häger körfält som används när du ska till höger samt rakt fram. Vänster körfält används för att åka till vänster. 
    Inte om det finns två fält ut ur rondellen. Kollar du på den första bilden ser du de röda strecken under de som TS ritat dit. Där ser man helt klart att man får köra "rakt fram" även i vänsterfil!
  • Sweet life

    Jag vart påkörd i en tvåfilig cirkulationsplats för ett år sen. Jag låg i högerfilen, en annan kärring i vänsterfilen och vi kom båda från samma infart och skulle ut på samma ställe och det var två filer ut. Hon gjorde ett körfältsbyte. Hon dömdes som vållande då hon enligt rätten skulle kört ur rondellen i vänsterfilen då rondellen tillät det iom. två filer ut...

    Så att man inte ska/får köra ur rondell raktfram i vänsterfil är BS!

  • Sweet life
    gintonic77 skrev 2011-12-29 14:04:23 följande:
    Skyltarna i just den här rondellen visar faktiskt att man får köra rakt i båda, däremot bara vänster från vänstra fältet.
    Fortfarande nyfiken på vilken av bilarna du framförde..
  • Sweet life
    studentbruttan29 skrev 2011-12-29 14:07:31 följande:
    då missförstår jag dig och din bild..du ligger ju i vänstra körfältet från början och ligger till vänster närmast rondellen. Hur menar du? 
    Ja, hon får köra både rakt fram och vänster från vänster körfält. Rakt fram och höger från höger körfält....
  • Sweet life
    Coriander skrev 2011-12-29 14:20:12 följande:
    vänster- och högerfil existerar ju fortfarande fast man kört in i en rondell. Blå bil kör i fel fil för att kunna svänga av där han vill svänga, han borde istället köra i högerfil för att kunna gå av rondellen. Eftersom Blåa bilen måste byta fil inne i rondellen för att komma av, är det upp till den blåa bilen att se upp så han inte krockar med någon i högerfil. 

    Nu kör han ju rakt på den som kör enligt alla regler i högerfil. Den blåa bilen är skyldig om det blir krock, då han inte varit uppmärksam vid filbyte.  
    Men hur svårt är det att kolla på bilden och se att man FÅR köra raktfram från vänsterfil?
  • Sweet life
    Cailyn skrev 2011-12-29 14:32:53 följande:
    Tycker det är självklart att svarta bilen bör vänta med att köra in...
    Japps, den svarta ska vänta med att köra in tills han är säker på vad de övriga bilarna i rondellen har för avsikt att göra...
  • Sweet life
    Tirem skrev 2011-12-29 14:41:05 följande:

     


    Vem som har rätt och fel i situationen bedömmer jag inte! 
    Om allt skulle skett korrekt så skulle din mamma bytt till höger fil innan hon svängde ut ur rodellen...
    Se cirkel.

    Om jag gissar hut det kommer sluta så kommer de båda bli skyldiga då båda två har visat brist på uppmärksamhet...

    Den svarta skulle gett förträde åt den blå då denna var inne i Rodnellen först.
    Den blå visar ouppmärksamhet då han svänger utan att se i döda vinkeln ifall det är fritt fram att svänga. Hur man än vänder och vrider på det så korsar han ett annat körfält. Cirkulationsplats eller ej!

     
    INTE om hon åker in i rondellen från nedre infarten på bilden.. ser du de streckade linjerna ut ur cirkulationsplatsen  vid den övre utfarten från vänster körfält...
  • Sweet life
    Tirem skrev 2011-12-29 14:49:06 följande:
    Ja, men han trodde nog att hon skulle fortsätta i sin fil och därför valde han att köra in.
    Eftersom hon inte visade med blinkers eller liknade att hon hade för avsikt att svänga höger så kan man inte veta.
    Hon blinkade ju höger och markerade att hon skulle ut...
  • Sweet life
    Tirem skrev 2011-12-29 14:49:06 följande:
    Ja, men han trodde nog att hon skulle fortsätta i sin fil och därför valde han att köra in.
    Eftersom hon inte visade med blinkers eller liknade att hon hade för avsikt att svänga höger så kan man inte veta.
    Svart bil ska ju fortfarande inte köra in i cirkulationsplats utan att vara medveten om vad de övriga har för avsikt... Så om hon inte hade blinkat så skulle han inte kört in om det inte var solklart att hon skulle fortsätta runt..
  • Sweet life
    Tirem skrev 2011-12-29 15:06:38 följande:
    Men om han körde in innan hon blinkade... Hur ska han då kunna veta?

    Ja, svart bil har inte gjort allt korrekt, det håller jag med om. Men helt ärligt.. HAde du väntat innan du körde in i rondellen om det inte fanns en bil i ditt körfält?
    Ja, det hade jag faktiskt gjort. Har gjort det många gånger då det är väldigt vanligt att köra rakt fram ur vänsterfil i den stora stad jag bor där nästan alla cirkulationsplatser är tvåfiliga både in och ut i alla på och avfarter..
  • Sweet life
    M Y L F skrev 2011-12-29 15:53:55 följande:
    Finns denna rondell i verklighet? Jag tycker att det är konstigt att man kan ligga i vänster fil när man normalt ligger i höger om man ska rakt fram. Strecken I rondellen hänger väl inte med ut?

    Jag har nog aldrig åkt i en sådan rondell, vet någon om sådan finns i Göteborg? Tänkte åka dit och kolla hur det fungera.
    Denna cirkulationsplats finns på många ställen. Både i större och mindre städer... I stockholm finns det väldigt många, så det borde finnas i Göteborg också!
  • Sweet life
    gintonic77 skrev 2012-03-12 16:15:07 följande:
    VIll bara berätta nu att den svarta bilen blev helt vållande till skadan =)
    Som jag sa alltså..
  • Sweet life
    Voluptuous Shalimar skrev 2012-03-13 11:06:05 följande:
    Alla som kört i en STÖRRE och hårt trafikerad rondell, vet ju att man inte kan vänta på att bilarna i INNERFILEN ska åka förbi om man har tänkt att lägga sig i YTTERFILEN. Varför i herrans namn planerade blå bil sin körning så illa att han var tvungen att korsa ytterfilen DÄR för att komma ut? Han skulle ha bytt fil tidigare. Då hade olyckan inte hänt. 
    Uppenbarligen har polis/försäkringsbolag bestämt att man får göra så och den som var svart bil är vållande till skadan....
  • Sweet life
    Voluptuous Shalimar skrev 2012-03-13 11:11:58 följande:
    Jo jag vet, jag har läst uppdateringen. Jag tänker mig att jag inte har fattat allt rätt. För om blå bil körde PRECIS så som ts har ritat så borde det ju vara rätt självklart att han inte bara kan svänga ut mitt framför en bil som ligger lite snett bakom. Får man gissa - ingen koll på döda vinkeln? Svart körde nämligen in i SIDAN på blå, som alltså måste ha svängt ut precis framför svart. 

    Men men, det måste finnas någon förklaring till att det tydligen är svart som gjort fel. Jag skulle inte heller hinna bromsa om bilen till vänster om mig plötsligt kör ut i min vägbana och försöker korsa den... 
    Men svart ska ju faktiskt ha koll när han kör IN i cirkulationsplatsen på de bilar som kommer från vänster sett ur hans synvinkel.. Speciellt när man ska köra in i en cirkulationsplats där man FÅR köra "rakt fram" även i vänsterfilen...
  • Sweet life
    Voluptuous Shalimar skrev 2012-03-15 08:27:57 följande:
    På flera ställen, men inte i centrala Sthlm (vad jag kan påminna mig). Ska fråga maken om han kan komma ihåg någon specifik rondell med trafikljus. 
    I Vällingby finns det några stycken...
Svar på tråden Vems fel vid krock i rondell?