Inlägg från: cloudberry79 |Visa alla inlägg
  • cloudberry79

    Vems fel vid krock i rondell?

    Det här är relativt komplicerat! Om båda bilarna är inne i rondellen, svart bil i högerfil och blå bil i vänsterfil får inte blå bil byta fil eller köra ur rondellen från vänsterfil. Svart bil får såklart inte köra rakt in i rondellen utan att ge företräde, men om han hunnit in i rondellen när blå bil bytte fil/gjorde en utfart från vänsterfilen så är det nog tyvärr blå bil som gjort fel (blå bil skulle fortsatt ett varv till i rondellen och gjort ett filbyte i god tid innan utfart för att undvika kollision). Jag tippar på att det kommer ta ett tag innan ansvarsfrågan är klargjord, men om ingen varit särskilt hänsynslös (varit berusad, kört för fort etc) kan det bli ett oklart läge beroende på vems historia man tror mest på.


    If you love me - please don't feed me!
  • cloudberry79
    M Y L F skrev 2011-12-29 15:53:55 följande:
    Finns denna rondell i verklighet? Jag tycker att det är konstigt att man kan ligga i vänster fil när man normalt ligger i höger om man ska rakt fram. Strecken I rondellen hänger väl inte med ut?

    Jag har nog aldrig åkt i en sådan rondell, vet någon om sådan finns i Göteborg? Tänkte åka dit och kolla hur det fungera.
    Jag tycker det ser ut som en helt normal cirkulationsplats Om man ska vänster eller rakt fram är det helt okej att ta vänster fält vid infart, samt köra ut från detsamma - så länge man inte kör på någon såklart! Eftersom cirkulationsplatsen räknas som en helt egen väg är det samma sak som att göra en omkörning och preja ut bilen man kör om från vägen.
    If you love me - please don't feed me!
  • cloudberry79
    Koppkaka skrev 2011-12-29 22:25:31 följande:
    Men nej? Den som FÖRST är inne i rondellen har företräde. Dom andra får snällt vänta på sin tur, utan att riskera andras liv.

    Fan det är skrämmande att läsa den här tråden! Inte konstigt att så många liv släcks i trafiken när folk hittar på egna versioner av trafikreglerna. Det här är fan otäckt att läsa.
    Så i din värld kan bara en bil köra i en rondell åt gången? Självklart kan man köra in i en rondell fast det är bilar där, men man måste visa företräde mot bilar som kör i den fil man ska in i. Det är inte helt solklart svart bils fel, blå bil gör ett körfältsbyte utan att se att det ligger en bil i ytterfilen, så blå bil är jävligt ouppmärksam och har förmodligen inte kollat döda vinkeln innan hon valde att korsa en fil för att köra ur rondellen. Man får BARA köra ut "från vänster till vänster" om det inte är en bil i högerfältet. Beroende på hur stor rondellen i TS exempel är så är det absolut INTE säkert att blå bil hann blinka för byte av körfält innan svart bil körde in.
    If you love me - please don't feed me!
  • cloudberry79

    Och fortfarande ska inte blå stanna i rondellen såklart, utan fortsätta runt tills det är säkert att passera ut ur rondellen. Man kan med fördel byta fil i fjärdedelen som är före aktuell utfart för att säkert kunna passera ut utan att behöva ta ett extravarv.


    If you love me - please don't feed me!
  • cloudberry79
    EnFisPåTvären skrev 2011-12-29 22:36:50 följande:
    För att det står i TS?
    Det står i TS att blå blinkade vid kollisionsögonblicket, men i en större rondell kan det vara relativt långt från en på/avfart till en annan. Om blå blinkar och direkt svänger så har inte svart någon chans att klara sig alls.
    If you love me - please don't feed me!
  • cloudberry79
    EnFisPåTvären skrev 2011-12-31 00:26:09 följande:
    Med din logik - hur menar du då att någon bil i vänsterfilen någonsin ska komma ut ur en full rondell när nya får köra in och skita i att man blinkar ut från vänsterfilen?
    Det är inga problem, man byter samtidigt som andra kör ut, alltså byter fil i utfarten före man egentligen ska ut. Jag kör ofta i innerfil, byter till ytterfil i korsningen innan min utfart och kör ut ur högerfilen. Cirkulationsplatsen är en egen väg, man får inte bara byta fil hur man vill, är det en bil i andra filen får man snällt vänta. Eller planera sin körning bättre.
    If you love me - please don't feed me!
Svar på tråden Vems fel vid krock i rondell?