• Chianti

    Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!

    Åhh jag blir galen över att jag aldrig kan hålla ordning här hemma. Jag lever i ett konstant stökigt hem. Ibland gör jag ett rejält städryck och så är det fint i max en vecka. Sen händer något magiskt och helt plötsligt är det drivor med papper, kläder, ouppackade väskor, tidningar, saker som egentligen bor i nåt skåp har flyttat ur skåpet och det är värre än nånsin.

    Sen om man ska få gäster så städar man minsann jättefint, ungefär som om gästerna är värda ett vackert hem, men man själv som bor där unnar sig inte det där välstädade fina hemmet? Man är kokko på nåt sätt.

    Fler som känner som jag? Jag har surfat runt lite på nätet och hittat lite olika städforum, bland annat det här: www.flylady.net/ Det är en väldigt amerikansk site men den har nåt som kallas babysteps. Det är små små steg man tar varje dag i en månad för att få in vanan att städa och det verkar ganska bra:www.flylady.net/d/getting-started/31-beginner-babysteps/. Det bygger på teorin att det tar tre veckor att få in en ny vana.

    Dag 1 ska man bara göra rent diskbänken, sen är man klar för dagen. Vitsen är att man ska få in en vana att göra rent diskbänken varenda kväll så har man i alla fall ett område som alltid är tip top, och det känns nog bra att börja dagen med en ren diskbänk.
    Sen säger författaren att det har nog tagit flera år att röra till där hemma, så man kan inte räkna med att reda ut allt på en dag. Därför ska man bara ta små små steg och inte försöka sig på ett mastodontryck. Jag tror den filosofin passar mig, jag har storstädat hundra gånger men faller alltid tillbaka till att inte orka hålla efter löpande.

    Nån annan som vill haka på en månad? Det vore kul att få sällskap och få bolla lite tankar under tiden. Så får man väl se efter en månad om man fått några nya vanor.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-01-02 19:34
    Kul att vi blev ett gäng städisar!

    Jag gjorde en lite mer hardcore variant av FLY Lady,lite mer städning, lite mindre trams.
    Här hittar du min version: www.familjeliv.se/Bloggar-9-38/b128698.html

  • Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!
  • Voxen1

    Nu har jag blivit klar med linneskåpet. Tog sista hyllan idag. Blev en hel del utrensat. Trodde jag behövde köpa ett lakanset till. Men jag hittade ett som jag glömt bort. Äntligen kan jag se vad jag har (handdukar, sängkläder, dukar, kökshanddukar, kuddfodral till prydnadskuddar etc) och det är mer än tillräckligt.

  • Ms H
    Voxen1 skrev 2019-01-18 01:10:14 följande:

    Nu har jag blivit klar med linneskåpet. Tog sista hyllan idag. Blev en hel del utrensat. Trodde jag behövde köpa ett lakanset till. Men jag hittade ett som jag glömt bort. Äntligen kan jag se vad jag har (handdukar, sängkläder, dukar, kökshanddukar, kuddfodral till prydnadskuddar etc) och det är mer än tillräckligt.


    Usch, nu blev jag påmind om att jag behöver köpa nya lakanset =/ Jag sliter tydligen jämnt på mina, under sommaren gick det hål på tre av mima påslakan.
  • FuckGoggleAskMe

    Tack för påminnelsen om Förvaringsdrottningen, har läst det ibland. Jag med mina detaljerade listor om allt ... nu har jag prövat något nytt, ett ämne per månad. Januari = papper. Jag har röjt, sorterat och slängt papper till förbannelse, både hemma och på jobbet. Letat upp alla pappershögar överallt. Ibland medför det också att jag gör något annat, ringer, kollar internet osv, för att kunna bli av med något papper. Ska väl sortera upp pärmar, fixa lite ny etiketter osv också, så kanske töjer jag ut januari några dagar, men är ganska nöjd med resultatet. Februari = electronik. Februari månad blir nog lång 🙄. Ska börja med en hög kablar till internet, TV, gamla och nya mobiler etc, blir nog inte kul. Då får man fråga sig, behöver jag fem SCART kablar, fast jag aldrig använder någon? Osv, har många saker att fixa, lagring av foton, rensa e-post, gammal kamera, diverse CDs etc. Behöver även få hem en datakille för diverse, och han får hjälp till med de sista sladdarna etc jag inte riktigt förstår. Mars=gardiner och dukar. Jag behöver fixa persienner, få gardiner omsydda etc etc. Lite mindre, kanske utvidgar till typ sängkläder, handdukar också. Naturligtvis blir det annat småfixande också, men just nu är papper (adressbok, tidningar, böcker, räkningar osv) det viktigaste. Innan min januari slutar, ska jag även fixa elektroniska kontoutdrag etc. Börjar tro att detta är en bättre metod än alla mina listor. Vilken metod kör ni på röja, organisera och städ (om ni har något system)?

  • Chianti
    FuckGoggleAskMe skrev 2019-01-31 23:14:20 följande:
    Tack för påminnelsen om Förvaringsdrottningen, har läst det ibland. Jag med mina detaljerade listor om allt ... nu har jag prövat något nytt, ett ämne per månad. Januari = papper. Jag har röjt, sorterat och slängt papper till förbannelse, både hemma och på jobbet. Letat upp alla pappershögar överallt. Ibland medför det också att jag gör något annat, ringer, kollar internet osv, för att kunna bli av med något papper. Ska väl sortera upp pärmar, fixa lite ny etiketter osv också, så kanske töjer jag ut januari några dagar, men är ganska nöjd med resultatet. Februari = electronik. Februari månad blir nog lång ?. Ska börja med en hög kablar till internet, TV, gamla och nya mobiler etc, blir nog inte kul. Då får man fråga sig, behöver jag fem SCART kablar, fast jag aldrig använder någon? Osv, har många saker att fixa, lagring av foton, rensa e-post, gammal kamera, diverse CDs etc. Behöver även få hem en datakille för diverse, och han får hjälp till med de sista sladdarna etc jag inte riktigt förstår. Mars=gardiner och dukar. Jag behöver fixa persienner, få gardiner omsydda etc etc. Lite mindre, kanske utvidgar till typ sängkläder, handdukar också. Naturligtvis blir det annat småfixande också, men just nu är papper (adressbok, tidningar, böcker, räkningar osv) det viktigaste. Innan min januari slutar, ska jag även fixa elektroniska kontoutdrag etc. Börjar tro att detta är en bättre metod än alla mina listor. Vilken metod kör ni på röja, organisera och städ (om ni har något system)?
    Smart! 

    Min mor gick bort innan jul och nu tömmer vi hennes lägenhet. Så svårt att motstå att spara ditten och datten; det kan ju vara bra att ha, den är ju så söt, jag har visserligen en men nu får jag ju två...
  • Voxen1
    FuckGoggleAskMe skrev 2019-01-31 23:14:20 följande:

    Tack för påminnelsen om Förvaringsdrottningen, har läst det ibland. Jag med mina detaljerade listor om allt ... nu har jag prövat något nytt, ett ämne per månad. Januari = papper. Jag har röjt, sorterat och slängt papper till förbannelse, både hemma och på jobbet. Letat upp alla pappershögar överallt. Ibland medför det också att jag gör något annat, ringer, kollar internet osv, för att kunna bli av med något papper. Ska väl sortera upp pärmar, fixa lite ny etiketter osv också, så kanske töjer jag ut januari några dagar, men är ganska nöjd med resultatet. Februari = electronik. Februari månad blir nog lång ????. Ska börja med en hög kablar till internet, TV, gamla och nya mobiler etc, blir nog inte kul. Då får man fråga sig, behöver jag fem SCART kablar, fast jag aldrig använder någon? Osv, har många saker att fixa, lagring av foton, rensa e-post, gammal kamera, diverse CDs etc. Behöver även få hem en datakille för diverse, och han får hjälp till med de sista sladdarna etc jag inte riktigt förstår. Mars=gardiner och dukar. Jag behöver fixa persienner, få gardiner omsydda etc etc. Lite mindre, kanske utvidgar till typ sängkläder, handdukar också. Naturligtvis blir det annat småfixande också, men just nu är papper (adressbok, tidningar, böcker, räkningar osv) det viktigaste. Innan min januari slutar, ska jag även fixa elektroniska kontoutdrag etc. Börjar tro att detta är en bättre metod än alla mina listor. Vilken metod kör ni på röja, organisera och städ (om ni har något system)?


    Jag har rensat rum för rum. I början följde jag Fly Lady och gjorde mina hotspots. Sedan kom jag lite på villovägar och försökte organisera bort alla prylar. Det fungerade inte!! Så jag började göra rum för rum. Fast jag körde en vecka i varje rum. Precis som Fly Lady städar ett rum varje vecka under en månad och sedan börjar om. När det sedan började lätta fokuserade jag på problemområdena som var kvar i varje rum. En hel sommar (3 månader) rensade jag papper och satte in i pärmar. Efter det har jag gått över alla rum ytterligare en gång och rensat. Kvar är garaget och sovrummet. Jag har en lista med problemområdena. Det är några hyllor i garaget och kläder och saker som blivit över från andra rum som ska säljas och doneras. Sedan känns det som vi har rätt antal saker till storleken på huset. Men nu får inget komma in om inte något annat åker ut. I år blir det köpstopp för mig för jag behöver inte något förutom mat och hygienartiklar. Jag känner att jag vill ägna mig åt något annat än konsumtion! Just nu känner jag mig nöjd med de saker jag har.
  • Voxen1

    Glömde att säga att jag tror att det är bra att ta en kategori som du är inne på FuckGoogleAskMe. För då ser man hur mycket som man har och hur mycket som kan rensas ut.

  • FuckGoggleAskMe
    Chianti skrev 2019-02-01 21:19:20 följande:
    Smart!  Min mor gick bort innan jul och nu tömmer vi hennes lägenhet. Så svårt att motstå att spara ditten och datten; det kan ju vara bra att ha, den är ju så söt, jag har visserligen en men nu får jag ju två...
    Här knäcker vi städkoden: www.familjeliv.se/forum/thread/62755913-nu-ja...

    Beklagar sorgen! Om en pryl är söt, kanske ok, men jag har en, nu får jag två - nej! Jag har länge trott att man måste ha två vitlökspressare, fem knivar och tre i reserv, sex kastruller i olika storlekar för att det behövs nog, åtta äggkoppar för att en gång vart 10e år kanske vi är åtta som äter kokt ägg samtidigt osv. Stämmer inte, man behöver mindre än man tror och det känns så skönt att ha rensat ut duplikat, då ser man vad man verkligen har. Överblick! Jag bävar verkligen för när jag måste städa ut efter mina föräldrar, har de senaste tio åren försökt att rensa lite varje gång jag besöker, men det sitter hårt åt för dom att göra sig av med något. En del har jag väl åstadkommit på dessa tio år, men det kommer ändå att bli tungt. Tror dock inte att jag vill ha så mycket efter dom och eftersom jag bor utomlandsblir det ju också transport att tänka på. Men någonstans måste ju alla dessa saker ta vägen. Inte lätt.
  • FuckGoggleAskMe
    Voxen1 skrev 2019-02-02 06:06:45 följande:
    Glömde att säga att jag tror att det är bra att ta en kategori som du är inne på FuckGoogleAskMe. För då ser man hur mycket som man har och hur mycket som kan rensas ut.

    . Ja för mig funkade det inte så bra att ta ett rum i taget, som jag försökte. Skönt att höra att du också tog lång tid för papper, för mig är det ett stort steg att gå från lista per dag, till lista per månad. Januari = papper har funkat bra. Behöver fortfarande gå igenom lite pärmar, men är ganska nöjd. Tror att det funkat med nya strategin, ett tema per månad. Bring on februari, elektronik och norra Europas största sladdsamling! Tror jag har sladdar till saker jag aldrig ens ägt.
  • Voxen1
    Chianti skrev 2019-02-01 21:19:20 följande:

    Smart! 

    Min mor gick bort innan jul och nu tömmer vi hennes lägenhet. Så svårt att motstå att spara ditten och datten; det kan ju vara bra att ha, den är ju så söt, jag har visserligen en men nu får jag ju två...


    Beklagar sorgen Chianti. Håller med FuckGoggleAskMe, spara saker som du tycker om eller verkligen behöver. Det går ju också att byta ut en sak man själv har mot en annan. Om det är svårt att ta vissa beslut nu, så kan du ju spara och känna efter senare om du vill behålla eller donera.
  • Ms H
    Chianti skrev 2019-02-01 21:19:20 följande:

    Smart! 

    Min mor gick bort innan jul och nu tömmer vi hennes lägenhet. Så svårt att motstå att spara ditten och datten; det kan ju vara bra att ha, den är ju så söt, jag har visserligen en men nu får jag ju två...


    Beklagar sorgen. Tillåt dig att spara till att börja med. Se vad du faktiskt vill ha framme, vad du vill använda och vad du om en tid inser att du faktiskt inte vill ha. Det är så svårt att veta från början.
Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!