• Angel00

    Vi som snart är gravida efter utredning i Aten!

    Hej!!

    Är helt ny här på forumet, har läst en del av vad ni har skrivit tidigare men har väntat med att skapa en egen profil. Måste säga att många av er har hjälpt mig med information och praktiska tips Glad

    Själv har jag gjort 3 IVF:er där ingen har varit lyckad. Åkte till Aten och träffade Dr D under feb-2013. Fick tillbaka provsvar som påvisade att jag har problem med höga nivåer av CD19 - 21,4 (ref 2,0 -12,0) och TNF Alfa 31,5 (ref 13,2-30,5).

    Jag går nu på behandling med Prasteron (I Aten heter preparatet DHEA ) som jag ska äta i 2-3 månader för att uppnå terapeutisk effekt.

    Hittills har jag lyckats få alla mediciner utskrivna på recept men har gått bet på hur jag ska fixa en läkare att ge mig remiss så att jag kan få Intralipid®i Sverige. Hur har ni som bor i Stockholmsområdet gjort?

    Vi har tyvärr inga egna kontakter inom vården som skulle tänka sig sätta droppet åt oss.

  • Angel00

    Hej Maxad och tack för tipset.

    Har en tid med min husläkare i nästa vecka. Jag håller tummarna att hon är öppen för denna sorts behandling.

    Att det ska vara så svårt ^^.

    Om fler har några tips så mottages det mer än gärna :)

  • Angel00

    Lully Hill - Tack för ditt tips :)

    Jag frågade faktiskt en BM om kaffet, och hon sa att de rekomenderar en att max ta 3 koppar per dag under graviditet. Eftersom jag är en riktig kaffemaja, precis som flera här ^^ sänkte jag mig till en kopp per dag, bara för att jag ville vara säker. De ska finnas vissa studier på att koffeinet i kaffet ska ha en nedsättande effekt på fertiliteten, men jag har inge siffror att backa upp det med.

  • Angel00
    Saga33 - Går du hos en bra gyn läkare borde han kunna skriva ut Prasteron APL till dig. Det är vad DHEA heter i Sverige. Då får du det på högkostnadsskyddet och slipper äta DHEA som du inte vet hur det har tillverkats. ^^ Det tar ca 3 dagar att beställa på apoteket när du väl har fått receptet.
  • Angel00

    Jag har samma problem att hitta någon som kan sätta IL dropp på mig. De vill alla att det ska finnas en ansvarig läkare bakom, för om det händer något så kan den som sätter droppet åka dit på det.

    Problemet är precis det som södertjej säger. Den ansvariga läkaren ska vara verksam i Sverige, där behandlingen utförs. Tyvärr kan inte Life Clinic vara ansvariga, då de inte har en läkare som är verksam i sverige, även fast de är inom EU.

    Moment 22

    Det är skitsvårt att få en läkare att ställa sig som ansvarig.

  • Angel00
    Zinfandel skrev 2013-04-19 08:41:21 följande:
    Jag tror faktiskt att det är bullshit, ett försvar helt enkelt. Eller har någon hittat en sådan "regel"? För hur skulle det annars gå för alla de turister, utlandssvenskar och affärsmän som är på besök i Sverige, skulle de nekas vård för att deras ansvarige läkare finns någon annanstans i världen? Går inte en svensk läkare in då och tillfälligt tar över ansvaret? Vad är skillnaden nu? Vi är inte den enda kategori människor som söker vård utanför landet, hur gör t ex alla de som opereras i andra länder, de måste också få eftervård? 

    För er här inne som är sjuksköterskor så skulle ni nog kunna tjäna en hacka på att resa runt landet och ge IL ;)) Think about it! 
    Ett sent svar. Ledsen om jag rörde upp lite känslor, jag ville bara belysa vilka regler sjukvården styrs av. Ju mer kunskap vi samlar ihop här gör det lättare för oss att argumentera för vår sak. Att hitta de kryphål vi vill hitta för att förmå sjukvården att ge den behandling vi vill ha. All ammunition är bra :) 
    Lite utav detta tror jag dock redan har besvarats av några i tåden, men jag postar ändå. :)

    Jag ringde och pratade med en jurist på Socialstyrelsen. Vad hon berättade i korthet är att man har rätt till eftervård i sverige efter behandling utomlands i EU, samma eftervård som man skulle få i det land man blev behandlad i. Däremot måste varje svensk läkare göra en egen självständig bedömning vilka mediciner som ska ordineras. Läkaren är på inget sätt bunden till den utlänske läkarens ordination. Du kan således opereras i utlandet och komma hem, men du får den eftervård som din läkare i sverge anser att du behöver, inte vad den utlänske läkaren ordinerar.

    När det gäller turister och liknande som kommer in akut, ställer läkaren en diagnos som de bygger sin behandling på (en sk. självständig bedömning). Men turisten får ingen behandling som inte är vedertagen i Sverige. IL är ännu inte en vedertagen behandling. (något som jag verkligeh hoppas att den blir snart). Vedertagen behandling styrs utav Socialstyrelsen.

    Och det är här jag tror vi har vårt problem. Det gäller att övertyga våra läkare om att den behandlingen vi behöver är den bästa för oss, för att få dem att våga ordinera den till oss.

    Juristens råd var att ta kontakt med en privat läkare som stöder den behandlingen man ska genomgå innan man åker utomlands, för att vara säker på att få den vård man vill ha när man kommer hem. Lättare sagt än gjort ^^.  Moment 22.... *suck*
  • Angel00
    Zinfandel skrev 2013-04-23 13:04:41 följande:
    Bra att du ringde dit!! Men det här stämmer nog inte helt heller tyvärr eftersom lagen om eftervård börjar gälla i oktober, var det inte så?! Om det är som denna jurist säger så är det till vår fördel Glad  Nä, såklart är inte en svensk läkare skyldig att ge en behandling som inte är vedertagen här, om jag får en kur långt-bort-i-stan så kan jag såklart inte kräva att få den här också, i så fall hade det varit enkelt med IL! Men då måste vi först bena ut vad "vedertagen" innebär..? Flera av oss får IL, Humira, Neupogen mm samt att det utförs en hel del andra behandlingar som kanske inte heller är "vedertagna". Det är alltså vedertagna mediciner men inte inom fertilitet men vedertagna inom immunologi så vad är då vad FlörtSolig Jag får mina mediciner av immunologiska orsaker Skrattande Cytotec räknas mad andra ord som vedertagen bara för att alla använder det för MF? Du ser, ganska flummigt Skrattande Jag tror att det bästa är att invänta Lully & TWHs möte med tillverkaren för att då få IL vedertagen Flört
    Har du en referens till vad som eg. står i lagen? Med hjälp av det kan vi bena ut vad som menas med "lagen om eftervård", eftersom vi båda har lite olika tolkningar av den?
  • Angel00
    södertjej skrev 2013-04-24 21:10:26 följande:
    Jag ska ha mitt konsulterande samtal med Dr. D på fredag. Känns läskigt, min engelska är inte så bra och sambon kan inte vara med. Ni som haft samtalet, är det något särskilt jag ska tänka på att fråga om eller går han igenom allt?

    Che, Beklagar verkligen. 
    Jag tyckte han var mycket noga och gick igenom allt som han kunde komma på när jag hade mitt uppföljningssamtal. Vissa saker förstod jag inte vad han menade och då frågade jag. Ibland var jag tvungen att fråga två gånger Skäms men man vill ju vara säker på att man förstått allt. Vissa saker upprepade han för att vara säker på att jag förstod.
    Det jag  själv missade att fråga var varför han ordinerade mig vissa mediciner. Dvs vad de påverkar i kroppen och varför han ansåg att jag behövde detta. Det fick jag har läsa mig till i efterhand.
    Håller tummarna för dig på fredag!Glad
    Zinfandel skrev 2013-04-24 17:35:50 följande:
    Inlägg #6088-6005

    DIREKTIV EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2011/24/EU


    av den 9 mars 2011


    om tillämpningen av patienträttigheter vid gränsöverskridande hälso- och sjukvård

    Har ej lusläst!
    www.regeringen.se/content/1/c6/18/94/77/f69c4... 


     
    Tack, då har jag lite att läsa Skrattande

  • Angel00
    södertjej skrev 2013-04-26 15:54:05 följande:
    Har nu haft samtal med DR D. Det gick bra, som andra i tråden skrivit så förklarade han noga och tog sig tid så att jag skulle förstå, men nu är jag mest trött och lite snurrig.
    Han tror jag har ett aggressivt immunförsvar, vilket ger sig på äggen så att de inte fäster, men även att deb ger sig på äggstockarna och försämrar äggens kvalitet. Eftersom jag är 45 tycker han vi ska satsa på att få ut fler ägg först och vänta med vår frusna blasto, och att jag i så fall ska göra hysteroskopi innan. Han tror det kan vara mitt sista år att bli gravid. Men först ska jag ner till Aten för undersökning och prover.
Svar på tråden Vi som snart är gravida efter utredning i Aten!