• Angel00

    Vi som snart är gravida efter utredning i Aten!

    Zwillinge86- Du ska be om blodstatus med diff. Det motsvarar den utländska FBC. På remissen ska då följande vara ikryssat: B-Blodstatus och B-Celler

    För Hcg ska S-hCG total vara ikryssat.

    Remissen är ungf lika för landsting och privata.

    Lycka till :)

  • Angel00

    Det TWH säger är helt rätt.

    En läkare (tex Dr D) kan med din historia, antikroppsprover, Chicago prover och andra prover relaterade till din unika problemställning som grund, avgöra från en FBC om immunförsvaret är lungt eller aggressivt.

    En enstaka FBC säger inget mer än just själva värdet just den dagen.

    Vilka prover har du tagit tidigare?

  • Angel00

    Jag förstår hur du menar.

    Isåfall har du tagit ett FBC innan du blev gravid? En referens så att säga. Om du inte har det är det svårt att avgöra om höga värden på ett prov just beror på din graviditet eller om du har ett annat problem i botten.

    IL ordineras (enl min erfarenhet) när bl.a. Lymfocyterna stiger fort jämfört med tidigare FBC. Du jämför således tidigare värden med dagsvärdet. Över tiden får du en trend över hur du ligger till, dvs om du naturligt ligger högt på vissa värden eller inte. Det är olika från person till person.

    Det är därför jag menade att ett enstaka FBC inte säger så mycket. Det beror lite grann hur du tänkte gå vidare och vilken hjälp du har att tyda resultatet.

  • Angel00

    Zwillinge - ledsen om jag lät ifrågasättande i mitt svar.

    Även jag tror att ett eller några FBC kan vara en bra ide för sinnesron. Om du är orolig senare kan du alltid ta ett nytt och jämf.

    Jag kan ha en lösning för FBC. Inboxa mig om du fortfarande är intresserad. :)

  • Angel00

    Ingrid1989 - det är lite olika. Min behandlingsplan vid IVF var enl följande:

    1:a IL ngr dagar innan mens.

    2:a IL 1v innan ÄP

    3:e IL vid transfer (kan även vara vid ÄP)

    Därefter ordinerades jag IL beroende på vad FBC visade. Jag blev tvungen att ta nästan ett IL i veckan fram till v. 9

    Om du kan få IL utskrivet av svensk läkare är det suveränt. Det har tidigare gått på högkostnadsskyddet, men jag har sett några tjejer som skrivit att det har ändrats. Någon annan kanske vet. Kostnad ca 165 kr

    Själv beställer jag via Dr .D

  • Angel00

    Che71 - har APC resistens som du. Dr D ordinerade fragmin + trombyl till v36.

    Hör vad läkaren på special mödravården säger (fragmin = special mödravård. Har du inte det ska du kräva att få det. ) min lite mer insatta läkare har ordinerat fragmin tom v. 6 efter BF. Pga att propprisken är större efter förlossningen.

    På vanliga MVC visste de knappt vad Apc resistens var.

  • Angel00
    che71 skrev 2014-01-12 19:14:10 följande:
    Så du ska ta Fragmin hela vägen igenom, alltså även precis vid förlossning?
    Är det ok med tanke på blödningar o om det skulle bli kejsarsnitt?
    Jepp, enl läkaren i sverige.
    Men jag har inte pratat med dem om jag ska trappa ner precis innan BF. Standard är väl att man slutar 4 dagar innan och upptar fragminet någon dag efter BF (som vid operationer). Skulle tro att jag kommer få en sådan ordination. Det är ju ändå ett tag kvar.
  • Angel00

    Isadora81 - såg att du frågade om IL :)

    Bra att veta om IL är att några få kan få en allergisk reaktion (krypningar i huden eller att det kliar i ansikte, runt mun). Detta är ovanligt och jag har personligen inte hört talas om något fall.

    Det som är lite vanligare och som några tjejer här i tråden upplevt är att området där målen satt svullnat upp eller att de har upplevt smärtor i armen (där de tog dropp). Detta beror på att IL är kärlretande.

    NaCL används för att minska den kärlretande effekten och det kan vara bra att ta IL med NaCL första gångerna man tar droppet. Därefter vet man ju hur kroppen reagerar och kan laborera efter eget huvud. :)

  • Angel00

    Ang. Fragmin som diskuterades tidigare i tråden.

    Har nu pratat med svensk läkare om praxis i Sverige inför BF. Praxis är tydligen att om modern inte haft propp tidigare anses Fragmin ej nödvändigt efter v. 36. Även med APC resistens (hetrozygot).

    Är man orolig eller vill ta fragmin hela vägen till BF, går det att göra. Har man högre dos än 5000IE/ dag trappar man ned till 5000iE. Därefter delad dosen upp på två sprutor 2500iE, en morgon och en kväll. Dagen/ Kvällen du känner att värkarna börjar sätta igång, hoppar du över sprutan. 8 timmar efter senaste 2500iE sprutan kan du göra ett kejsarsnitt utan komplikation från Fragmin.

    Själv kommer jag ta Fragmin hela vägen då jag inte vill lämna något till praxis eller vad läkarna anser är normalt. ;) Troligtvis spelar det ingen roll, men varför chansa när man nu kämpat så länge?

  • Angel00

    Che71 - jag frågade läkaren om risken efter v. 36. Hennes svar var att om barnet växer enl normalkurvan och inte är för litet vid UL v. 32 ( dvs mer än 20% diff vid mätning) samt inga andra komplikationer och har du heller aldrig haft en propp innan graviditeten. Anses risken för propp i moderkaka och navelsträng som mycket låg. Dvs, det kan förekomma men antalet fall som faktiskt inträffar är mycket lågt. Det gäller även om modern är överviktig, har APC resistens och är över 40 år.

    Fragmin efter F? - är du äldre, över 40, och har ngn form av koagulerings problematik vet jag att de rekommenderar mödrar att ta fragmin efter F. Det är samma sak som förebyggande mot propp efter en stor operation. Hur länge man tar beror nog på läkaren.

    Hur man kan veta om det är dags? -- bra fråga :) Jag inbillar mig att man kan bolla detta med förlossningsavdelningen när man ringer för att fråga om det är dags att åka in. Upplever man att man har förvärkar kan man nog även ringa bara för att fråga om man ska sluta med fragminet.

Svar på tråden Vi som snart är gravida efter utredning i Aten!