• aylak

    Vi som snart är gravida efter utredning i Aten!

    lill111 skrev 2013-11-06 15:46:18 följande:
    Bra som sagt att du får en så tydlig bild över att det är immunförsvaret som ställer till det för dig, så uppenbart - hoppas dr d kommer med bra förslag.

    Vad hade du för väde på TNF alpha, nyfiken? Kram, kram!!
    Tack för kramarna!
    Jag hade "bara" 27. Dr D sa att mitt immunförsvar var lugnt när jag var hos honom - och det stämmer med mitt mående, mådde relativt bra nere i Athen och inte alls så CFS-hindrad som vanligt. Jag hade istället högt cd56 samt hög killing power som endast påverkades långsamt av IL (i proverna). 
    Mitt problem verkar vara att immunförsvaret mobiliserar väldigt fort och väldigt hårt - aggressivt så det förslår. Ska bli intressant att se vad han föreslår nu - hoppas han ska justera lite (annars tappar jag modet).
    Har du fått din behandlingsplan? 

    Ni som tar Agnus Cactus - vilka doser? 
  • aylak
    Cathy skrev 2013-11-06 16:35:44 följande:
    aylak; har samma som du, mitt immunförsvar mobiliseras fort och har därför tagit rätt täta IL under grav. Jag var hos Dr D mitt i min semester och mådde då rätt bra - kan bara rekommendera er andra att göra tvärtom. Åk när ni har det som stressigast för då får man de 'riktiga' värdena.

    Det är ju en bra idé av Dr D att starta sitt eget labb! Och med så många från Sverige så lär han inte ha ont om patienter Skrattande  
    Intressant! Hur täta IL? Och vilka doser av IL och annan medicin? Om jag får snoka lite... försöker bara förstå hur allt hänger i hop. Kram

    Virvla - Grattis till högt hcg! Håller tummarna inför fredagen! 
  • aylak

    Stumpan, jättetråkigt att höra! Lider med dig! Stor kram Hjärta 

    lill - du har rätt, man blir så ledsen när våra relationer tar stryk i det här jobbiga särskilt när vi inte kan få den vård vi behöver i Sverige - trots att våra folkvalda har beslutat att ofrivillig barnlöshet ska jämställas med sjukdom!! Rynkar på näsan Det tär att söka och finna svar och välja väg när alla "experter" här hemma säger Nej, du har fel.

    Tack Angel för intressant läsning!!

  • aylak
    Snart lycklig skrev 2013-11-10 22:55:30 följande:

    Oj, det var intressant. Jag tror att jag har haft lite låga östrogenvärden den sista tiden och mina binjurar är trötta. Jag började med Adrekomp i torsdags och tycker redan jag är piggare. Jag har problem med sköldkörteln men med Levaxin är mitt tsh ganska lågt. Jag har för många år sedan haft skyhöga kortisolvärden, men har inte det längre och det trodde jag var bra. Kanske är de för låga nu för jag har ju varit väldigt trött. Näe, nu vet jag inte hur jag ska göra... Tacksam för info, f detta visste jag inte. Kanske skulle jag sluta med Inositol och Melatonin. Inositol kan sänka DHEA, men är bra för äggen (ngt med oxidering), Melatonin kan sänka Östrogenet och kortisolet, men bra för äggkvalitet....... Hm, hm. Hur skulle ni ha gjort?
    När binjurarna blir trötta minskar ofta både kortisol och DHEA efter en tid. Kortisol stiger och ligger för högt vid stark stress och kan ligga högt i flera månader, tillslut blir de utmattade och då sänks kortisolet och kan blir för lågt. Eller så minskar stressen och man börjar må bättre och då sänks kortisolet till mer normala nivåer. Så det kan vara svårt att veta vad som är vad.... Men om du känner dig trött är det bra att stötta binjurarna med t.ex. Adrekomp. Jag är osäker kring Inositiol och Melationin. Men OM du sover dåligt skulle jag behålla melatoninet och ta det kvällstid - för dålig sömn tröttare binjuren väldigt hårt.

    Ang. E-vitamin diskussionen. E-vit är en bra antioxidant, men kan när den bryts ner i sin tur omvandlas till skadliga oxiderande partiklar - om man inte har tillräckligt med C-vitamin i kroppen. Jag kan inte fertilitetskopplingen, men tar man E-vit som tillskott är det bra att även ta högre doser C-vit för att vara säker på att E-vit bara gör nytta. Och C-vit sänker TNF-alfa

    Stort grattis till några och  varma stödkramar till andra!  
  • aylak
    singhatjejen skrev 2013-11-11 09:48:44 följande:
    Ni pratar om koritsol. Hur vet man om det är lågt eller högt? Jag tog i fredags och hade 154 (togs på morgonen) men hittar inte var jag ska mäta om det är högt eller lågt? Och hur bör man ligga i fertilitetssynpunkt?
    Det låter lågt. I vilken enhet är det mätt?. Under 400 nmol/L på morgonen är lågt  (ref 200-700 nmol/L) och då görs ofta ett test när man tillför ACTH och mäter upprepat för att se att binjurarna svarar som de ska.
    Vet inte ur fertilitetssynpunkt, men det finns ju en god anledning att dr D m.fl. skriver ut kortison för att dämpa immunförsvarets bärsärkagång. 

    Jag har en Belgisk hormonläkare och han säger att 10-30 mg hydrokortison (men inte mer) är bra för att stödja en trött binjure alt. max 10 mg Pred (som är mer potent). Men då tar han INTE hänsyn till överaktivt immunförsvar etc. utan bara "normala" hormonnivåer i kroppen - och då är hydrokortison att föredra.
  • aylak
    Snart lycklig skrev 2013-11-11 13:02:41 följande:
    Tack snälla för mycket bra förklaring. Jag har till och med för lääänngee sedan legat på sjukhus för att utesluta sjukdom pga skyhöga kortisolvärden. De prover jag tagit (ej dygnsmätning) ligger numera normalt om inte väldigt lågt, se nedan. Där finns även referensväredna med längst till höger.

    Cortisol 134 nmol/L Adults at. 07:00 200-800       Adults at. 13:00 100-800       Adults at. 19:00   50-600       Adults at. 01:00   20-400 

    Jag känner mig mycket osäker på hur jag ska göra med Melatoniet och Inositolet. Jag har ställt frågan till Dr D, men är teveksam om han svarar på en sådan "medicinfråga". Jag har ju uppenbart trötta binjurar och lågt kortisol. DHEA-prover har jag bara tagit när jag varit nedreglerad och jag vet inte om de stämmer vid den tidpunkten. Annaras har jag även låga DHEA-värden trots att jag intar DHEA oftast åtminstone två veckor i månaden mellan ÄP och ny stimulering. Jag tar Melatonin på kvällen, men sover inte på allra bästa sätt.
    Om dina binjurar är uttröttade nu så är frågan VARFÖR rätt viktigt. Vad är det som skapar stressen? Relationer, Jobb, Sjukdom etc. Man kan medicinera trötta binjurar, men om man inte också hittar orsaken är kan man efter en tid behöva ännu mer kortison för att kroppen ska svara. Det kan dröja läääänge innan binjurarna blir uttröttade så det kan mkt väl ha en koppling till de höga värdena när du blev inlagd. 134 på morgonen är väldigt lågt - konstigt att inte din läkare reagerat på det?

    Sömnen är A och O för att vila upp binjuren. Släcka före 22 och gärna sova 8-9 timmar. När jag mådde som sämst tog jag som Cathy också höga doser magnesium (både på dagen och kvällen) och det gav stor effekt - kroppen kunde som slappna av igen. Det finns flera vitaminer och mineraler som stödjer binjuren - har för mig att de flesta finns i Adrekomp. Viktigt också att hålla en jämn blodsocker nivå och äta ofta och undvika sockerbomber. Näringsterapeuter är ofta duktiga på binjuretrötthet.

    Jag har en kontakt som skickar salivprov på analys till Genova Diagnostics (så som Scandlab gjorde tidigare). Men eftersom svenska läkare ofta inte vill eller kan tyda eller behandla utifrån dessa prover så är det kanske bättre att istället behandla själv - finns mkt bra info på länken som Cathy la ut. Ett annat bra sätt som indikerar binjurarnas status är att mäta blodtrycket. Vila liggande 5-10 minuter och mäta och sen direkt ställa sig upp och mäta igen. Det systoliska trycket bör då stiga 10-20 enheter. Om det inte gör det, om det sjunker eller om pulsen rusar så är det troligt att binjuren inte mår riktigt ok. Om man mäter upprepat över dygnet så kan det synas rätt väl vilka tider på dygnet som binjuren svajar.

    Ang. melatonin, om man tar det för sömnen, så är dosen rätt känsligt. Prova t.ex. att halvera dosen och se om det fungerar bättre. Jag fick utskrivet på licens i Sverige på 5 mg, men de jag köpt utomlands på 1,5 mg fungerade mkt bättre. Och Cirkadin (depåtablett) fungerade inte alls, fick otäcka drömmar och vaknade 10 gånger på en natt.
    Om du tar DHEA och har kortisolbrist är det viktigt att du även tar kortison - balansen dem emellan är inte oviktig. 
  • aylak
    Snart lycklig skrev 2013-11-11 16:05:11 följande:
    Oh vad duktiga ni är. Jag har ju precis börjat med Adrekomp. Jag äter enligt LCHF för det mesta, inte mycket socker alltså.

    Hur påverkar trötta binjurar vikt, eller rättare sagt omöjligheten av överhuvudtaget gå ner i vikt? 

    Tror ni detta kan ha påverkat mina resultat vid både återföring när jag gjort IVF? Kan det ha påverkat också vid enbart stimuleringar? 
    Hoppas Adrekomp fungerar bra för dig! Det innehåller extrakt från hel binjure och passar inte alla, det finns även preparat som enbart innehåller binjurebarken. Känn efter ordentligt. Det passade inte mig, men passar många. Smidigt med allt i samma tablett! 
    Jag äter paleolitiskt, lite liknande LCHF, men utan mjölkprodukter och med mindre fett.

    Om man har problem med binjuren så är det vanligt att även ha problem med sköldkörtelhormon - med för lågt sköldkörtelhormon blir det nästan omöjligt attgå ner i vikt. Paleo fungerade dock för mig, även om det gick långsamt. På hypotyreos.info kan man läsa mer om hypotyreos och vilka symptom det ger... om du har de symptomen går det att medicinera med Liotyronin - och tar man det på småtimmarna (kl 4-5 på morgonen) när binjuren ska vara som mest aktiv så stöttar man även binjurarna - jättefiffigt!

    Jag tror att min binjureohälsa har påverkat mina resultat vid ET och FET, men jag har inga "bevis" för det. Men om immunförsvaret dämpas av höga nivåer kortison borde det vara självklart att för lågt eget kortisol i kroppen inte kan vara bra...
    lill111 skrev 2013-11-11 16:17:14 följande:
    Så här beskriver Socialstyrelsen märkligt, ngn som förstår??? Den situation du beskriver är komplicerad utan ett entydigt svar. Landstingets ansvar enligt 3 § hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) är att de ska erbjuda en god vård åt dem som är bosatta inom landstinget. Landstinget gör sin bedömning och prioritering av vården inom landstinget. Direktivet gör inte landstingen skyldiga att erbjuda mer vård än tidigare, utan den möjliggör i större utsträckning att få ersättning för vård utomlands. Vad gäller din fråga om recept som skrivits ut i ett annat land föreslår jag att du kontaktar Läkemedelsverket. Kontaktuppgifter till dem finner du här: www.lakemedelsverket.se/topp/Kontakta-oss/ Vänliga hälsningar Louise Follin Johannesson Jurist 075-247 33 01 SOCIALSTYRELSEN Avdelningen för regler och behörighet Hälso- och sjukvårdsjuridik 106 30 Stockholm Växel 075-247 30 00 www.socialstyrelsen.se Socialstyrelsen värnar hälsa, välfärd och allas lika tillgång till god vård
    De bollar helt enkelt tillbaka frågan till Landstingen - och det är troligen dåliga nyheter efter som de "inte tror på" vår behandling. Väldigt svagt svar...känns som hon duckar.   Ang. ersättning för vård utomlands behöver vi väl söka och se om vi kan få igenom det...
Svar på tråden Vi som snart är gravida efter utredning i Aten!