• Poussin

    Vi som snart är gravida efter utredning i Aten!

    Hej!
    Tänkte starta en tråd för alla oss som redan gjort eller är på gång med immunologisk utredning hos Dr D i Aten. Här kan vi dela info och kunskap samt stötta varandra på vägen mot plus och sedan vidare genom graviditeten!

    Jag har 4 misslyckade IVF:er bakom mig, ett AMH på 0,4 samt flera autoimmuna åkommor vilket gjorde att vi fattade beslutet att söka hjälp hos Dr D. Vi har bestämt att göra max 2 IVF försök till innan vi går över till ÄD i höst, men hoppas så klart att nästa försök kommer att bli en bebis.

    Jag kom hem från Aten och ett bra möte med Dr D igår. Nu väntar vi på provsvar från Chicago som bör dyka upp om en vecka, mycket spännande!

    Välkomna! {#emotions_dlg.flower}

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-09-08 06:50
    Lite samlad info:

    Kontaktuppgifter:
    Dr Dimitri Papanikolaou
    lifeclinic@googlemail.com
    www.lifeclinic.gr

    Adress till kliniken:
    Genesis Hospital
    Papanikolai St 14-16
    HALANDRI (Gefyra Halandrioy)

    Hotellförslag Aten:
    www.athens-hotels-guide.com/
    www.athensdiamondhotel.com/
    www.booking.com/hotel/gr/olympic-halandri.en.... (gångavstånd till Life Clinic)

    Vad kostar det?
    Provtagningar, möte med läkaren, telefonkonsultation osv kostar ca 20 000-25 000 SEK. Klinikerna har oftast ingen väntetid.

    Hur går det till i Aten?:
    Se till att ha 2 nätter på plats, eftersom det ofta föreligger risk för förseningar, oförutsedda händelser som stängda apotek, långa transportsträckor osv. Kolla helgdagar i förväg!

    Ni blir alltid inbokade en måndag eller tisdag för att blodet ska hinna fram till Chicago före helgen, avsätt därför 2-3 timmar för provtagning, ultraljud & samtal. Läkaren kommer att ta 6-7 rör med blod som snarast skickas till labbet i USA. Under samtalet med läkaren bedöms möjligheterna och ni har en god chans att ställa alla frågor. Ev får ni en infusion Intralipider (IL) i Aten. Köp med er Prezolon, Filicine (Folacin), Clexane & IL med er hem i massor eftersom det är billigt i Aten och svårt att få utskrivet i Sverige. Det har små lager på apoteken så ni kommer att behöva gå till flera olika, å andra sidan finns det apotek i varje hörna.

    Ca 1-2 veckor efter provtagningen erhåller ni era provsvar. Någon dag senare har ni telefonkonsultation med er läkare där ni går igenom provsvaren och åtgärd. Läkaren skickar sedan en behandlingsplan beroende på vilka problem som eventuellt uppdagats.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-09-08 08:27
    Boktips:
    ?Is Your Body Baby-Friendly?? av Dr. Alan E. Beer

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-11-06 19:55
    Zinfandels fantastiska hemsida: www.fertilitetsguiden.com/index.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-03-01 07:45
    Info om bl a Hotel Dorian Inn finns i inläggen #7379 & 7380

  • Svar på tråden Vi som snart är gravida efter utredning i Aten!
  • Zwillinge86

    Kul med nya i tråden, eller ja ni vet vad jag menar.

    Har en fråga som intr alls hör hemma här, men det finns så mycket kunskap och kämparglöd att jag tänkte se vad ni har för funderingar kring min frågeställning.

    Mitt landsting (snålt i fertilitetssammanhang) har i och med årsskiftet utökat antalet återföringar från 2st till 3st för att öka likvärdigheten nationellt. Positivt tänkte jag men min kompis berättade just att hon betraktas ha förbrukat ett av sina tre ET (aka ivf) för att de gjort inseminationer med donerad sperma innan de blev hänvisade till ivf nu precis innan årsskiftet. Trots att de inte blivit erbjudna ivf tidigare så har alltså redan ett ivf-försök utnyttjas och vad än värre är meddelade rmc att pga ökad belastning iom de nya reglerna så kommer de inte längre att behandla privata patienter. Det innebär alltså att alla som behöver donerade könsceller för att bli gravida i mitt landsting helt utestängs från svensk sjukvård efter ett försök. Eftersom privata kliniker enligt lag inte får erbjuda donationer så kan ju denna patientgrupp inte ens välja att betala för vården. Jag undrar om det verkligen kan vara okej att ett landsting gör så att en grupp patienter inte ska kunna få vård för ett konstaterat problem inom landets gränser? Och tänk alla som har lyckats få barn men har embryon i frysen, de kan ju inte betala för att få tillgång till dem eftersom landstinget inte tar emot privata patienter längre!

    Överreagerar jag, eller är inte situationen helt galen!? Frågan jag ställer mig är vad kan man göra och vart kan man vända sig?

    Kan man byta landsting och omfattas av deras riktlinjer istället?

    Ursäkta att jag kapade tråden ;)

  • Solkattan

    Zwillinge: hög intressant !!

    Tillhör själv gruppen som behöver hjälp till syskon o kräver donerat "material"!

    Är du medlem i barnlängtan ?

    Blir nyfiken på landstinget ? Du får gärna inboxa o berätta vilket ...

  • Missne
    Missne skrev 2015-01-08 16:11:31 följande:

    Nu var det ett tag sen jag var inne på familjeliv så jag har inte hängt med i allt som hänt, men har förstått att det har gått bra för vissa medan andra fortfarande kämpar på. Grattis alla som lyckats!


    Själv fortsätter jag kämpa på i motvind. Jag har de senaste två cyklerna testat med lågdosstimulering a la Dimitri (75ie) men med hemmaförsök bara för att se hur jag reagerar. Tyvärr blir jag inte riktigt klok på min kropp. I vanliga fall utan stimulering brukar jag få utslag på äl-stickor dag 12-13 och äl dag 14. När jag nu tagit 75 ie puregon verkar det ta längre tid innan äl sker.Vad kan det bero på? Kan även kortisonet spela roll? Vid den första cykeln fick jag LH-stegring runt dag 13 men vid VUL dag14 så vari nte äggen tillräckligt stora för att släppautan behövde nog några dagar till. Vid den andra cykeln som jag befinner mig i nu började jag även använda fertilitetsmonitor för första gången. Från dag 6 har den visat förhöjd fertilitet , steg 2 av 3, (antar att det beror på östrogenhalt) och har sedan dess visat hög fertilitet men inte ännu på dag 21 visat maximal fertilitet, steg 3 av 3. Från ungefär dag 12 testade jag även med testlagrets billiga tester både morgon och kväll för att inte missa äl, och de har gett utslag på högt LH från dag 14 och gör det fortfarande!!! Till saken hör också att jag slutade ta sprutorna dag 17 då jag blev helt uppgiven plus att medicinerna inte skulle räcka så länge till och tänkte att nåt var fel. Inte har jag kunnat göra VUL heller då gyn varit julledig. Jag har dock tagit tempen och den visar att jag inte har haft äl ännu så monitorn stämmer nog. Stickan till monitorn visade ett lite halvstarkt streck idag så kanske det är på gång till sist, Det känns även lite mer i mina äggstockar.


    Men är det någon som vet varför det kan bli så här, att låg stimulering gör att cykeln blir så mycket längre? Kan det vara för att fler ägg börjar växa i början än i normal cykel, och att det då kräver mer FSH när flera ägg växer och därför tar det därför längre tid att växa sig tillräckligt stora?

    Eller kan det bero på att jag äter kortison? (Äter 10+15 mg/dag). Kan det påverka hormonbalansen så att det tar längre tid? Kortisonet gör för övrigt att jag nattsvettas ganska mycket. Någon annan som får den biverkningen? Borde väl inte vara immunförsvaret när det är innan äl?


    Blir också väldigt fundersam till att testlagrets äl-stickor visarstarkt strecknär inte fertilitetsmonitorstickorna gör det. Har de så olika känslighet?


     


     


    Puffar... Ingen som har erfarenhet av lågdosstimulering och längd på cykeln eller vad svettningar av kortisonbehandling beror på???
  • Zwillinge86
    Solkattan skrev 2015-01-09 17:11:06 följande:

    Zwillinge: hög intressant !!

    Tillhör själv gruppen som behöver hjälp till syskon o kräver donerat "material"!

    Är du medlem i barnlängtan ?

    Blir nyfiken på landstinget ? Du får gärna inboxa o berätta vilket ...


    Jag är inte med i barnlängtan, men det var de enda jag kom på som möjliga att kontakta i frågan. Men jag tänker att det måste ju finnas nån som har översynsansvar vad gäller att landstingen följer lagstiftning osv, socialstyrelsen? Tänkte inte ens på att alla donationspatienter som vill ha syskon till sina barn också blir nekade den möjligheten, tänkte bara på de som får sina embryon hållna som gisslan i landstingets frys ;) jag tillhör Östergötlands landsting.
  • Solkattan

    Zwillinge: det är det som är problemet ... Det tycks inte finnas någon över just landstingen. Jag har ju bråkat ... Mycket!

    Och ivo.. Näj... Ingen "vårdskada". DO.. Faller inte under diskriminering ( ringt dem). Varit i kontakt såna där gratis jurist tjänster. Inte deras område heller. Även sneglat på att anmäla till JO. Men det tycks krångligt. Ingen att rådfråga innan. Hittat en dom hos jo i vårt landsting angående att de inte uppfyllde en manlig patients krav på sterilisering. Enligt skriften fick patienten "rätt" men sen hände inte mycket mer ?

    Nä, landstingen tycks kunna agera utan nån större insyn. Att ringa patientombudsmannen är mer ett "skämt". De håller ju sina om ryggen.

    Jag förstår din frustration !! Blir ilsk bara jag läser ...

    Det jag fått höra hela tiden är att hitta vem som tagit beslutet. Få ett namn och protokoll på det. Hoppas du orkar ta reda på mer !

    Styrkekram !!

  • Snart lycklig
    Missne skrev 2015-01-09 17:19:59 följande:

    Puffar... Ingen som har erfarenhet av lågdosstimulering och längd på cykeln eller vad svettningar av kortisonbehandling beror på???


    Jag gjorde tidigare många lågdosstimuleringar, ofta bara 75ie (Menopur), och gjorde sedan ägguttag, befruktning och sedan nedfrysning i Aten för senare FET (i somras). Om jag kommer ihåg rätt, så blev cyklerna längre. Jag gjorde ägguttag alltifrån på dag 16-22, tror jag. I vanliga fall hade jag ÄL tidigare.

    Jag tar ju mkt mediciner även nu (relativt nygravid efter ÄD), bl a 30mg Prednisolon per dag. Det är ju inte bara kortison jag tar, men vissa nätter, eller vissa gånger när jag somnar om på morgonen, kan jag bara helt våt på kroppen, mellan brösten, i nacken, i armvecken etc. Jag oroar ju mig då alltid för en immunattack, men mitt immunförsvar har varit ganska lugnt (även om det spökat lite i veckan (vilket skapat mig ny oro), så kortison kanske också ger svettningar. Vet dock inte varför det blir så.

    Lycka till med dina försök.
  • Redan47

    Missne:Jag får oxå svett/värme attacker på morgontimmarna. Tror det är kortisonet... Men kan ju inte veta säkert. Kan ju även va mina hormonnivåer som förändras då... Har nu påbörjat östrogen behandl oxå.

    Trevligt att nya läsare ger sig till känna och delar era erfarenheter. Det finns så många varianter till barnlösheten så det är bra att vi kan prata om det så mångfalden synliggörs och kunskap kan bytas. Tillsammans är vi mindre ensamma!

  • Kattflickan
    Zwillinge86 skrev 2015-01-09 16:46:03 följande:

    Kul med nya i tråden, eller ja ni vet vad jag menar.

    Har en fråga som intr alls hör hemma här, men det finns så mycket kunskap och kämparglöd att jag tänkte se vad ni har för funderingar kring min frågeställning.

    Mitt landsting (snålt i fertilitetssammanhang) har i och med årsskiftet utökat antalet återföringar från 2st till 3st för att öka likvärdigheten nationellt. Positivt tänkte jag men min kompis berättade just att hon betraktas ha förbrukat ett av sina tre ET (aka ivf) för att de gjort inseminationer med donerad sperma innan de blev hänvisade till ivf nu precis innan årsskiftet. Trots att de inte blivit erbjudna ivf tidigare så har alltså redan ett ivf-försök utnyttjas och vad än värre är meddelade rmc att pga ökad belastning iom de nya reglerna så kommer de inte längre att behandla privata patienter. Det innebär alltså att alla som behöver donerade könsceller för att bli gravida i mitt landsting helt utestängs från svensk sjukvård efter ett försök. Eftersom privata kliniker enligt lag inte får erbjuda donationer så kan ju denna patientgrupp inte ens välja att betala för vården. Jag undrar om det verkligen kan vara okej att ett landsting gör så att en grupp patienter inte ska kunna få vård för ett konstaterat problem inom landets gränser? Och tänk alla som har lyckats få barn men har embryon i frysen, de kan ju inte betala för att få tillgång till dem eftersom landstinget inte tar emot privata patienter längre!

    Överreagerar jag, eller är inte situationen helt galen!? Frågan jag ställer mig är vad kan man göra och vart kan man vända sig?

    Kan man byta landsting och omfattas av deras riktlinjer istället?

    Ursäkta att jag kapade tråden ;)


    Zwillinge: Jag var i en liknande situation gällande PGD. PGD är förbjudet privat i Sverige. Det görs enbart på Karolinska och Sahlgrenska. Pga detta har iallafall Uppsala landsting varit generösa med syskonförsök. Men, nu har de dålig ekonomi och i höstas blev jag den första de nekade, pga pengabrist! Men, jag pratade då med Karolinska och eftersom jag var berättigad till PGD så fick jag göra det där, privatfinansierat. Vi funderade på att åka utomlands, kanske kunna få pengarna tillbaka från försäkringskassan för behandlingen men de har ändrat reglerna så vi skulle troligen inte få något, så då valde vi Karolinska. Vi gjorde även bruttolöneavdrag på min mans lön, så det blev inte jättedyrt och hittills var det värt det

    Kanske inte exakt samma situation, men liknande. Ni borde kunna få göra privat donation på sjukhuset?
  • Walda

    April12- jag har tänkt att skriva i tråden och berätta hur det går. Hoppas så mycket på att det kommer att fungera. Men inser problematiken med att äta kortison och ha bra blodsockervärden. Det är ju mycket viktigt att de ligger bra när man är gravid. Vi får se vad Dr D säger. Berättade du om immunbehandlingen för din diabetesläkare och på specialistmödravården om du kom så långt?
    Du få gärna inboxa mig om du vill ha kontakt. Jag är lite ny på trådar på internet :)

  • april12

    Walda-absolut dr D var fullt införstådd med problematiken kortison - o blodsockervärden. Men han ansåg att det inte gjorde ngt ifall jag hade lite svajigt blodsocker i ibörjan, för att få ner mitt immunförsvar var prio för att få en graviditet att lyckas. Min diabetesläkare har också varit mkt insatt och till och med hjälpt mig dosera kortison och parera med blodsockret. Han hade en annan patient med typ 1 diabetes som också behandlats för infertilitet och fick av honom kortison och då blev det bebis till slut. Men Dr D vill ju ofta att man kommer upp i högre doser än 10-15 mg och jag klarade inte ens 5 mg. Fick fruktansvärda biverkningar och som jag skrev innan, allt blev bara för mkt och fick konstanta hjärtklappningar, stresspåslag och högt blodtryck vilket sen ledde till riktig ångest med panikattacker. Men många här inne mår ju faktiskt bra av immunmedicinerna så alla är vi olika. Önskar dig all lycka till

Svar på tråden Vi som snart är gravida efter utredning i Aten!