Inlägg från: absalon |Visa alla inlägg
  • absalon

    Vilken religion är rätt?

    Världen är full av bitvis trevliga, bitvis otrevliga, religioner, som bitvis motsäger varandra.
    Man fattar ståndpunkt. Sen fattar man inget mer, för själsfridens skull. För de allra flesta handlar religionen om tradition. Betydligt fler svenska medborgare är medlemmar i Svenska Kyrkan än de, som tror på kyrkans lära.Cool

  • absalon
    kt h skrev 2017-09-09 15:01:37 följande:
    Hur kan du dra den slutsatsen att om majoriteten tror på en sak så är det sant?

    Majoriteten trodde förut att solen snurrade runt solen, var det sant bara för att majoriteten trodde på det?
    Du menar väl att solen snurrade runt jorden? Ja, det var dåtidens uppfattning och "sanning", som emellertid klarade sig dåligt gentemot senare tiders astronomiska forskarrön.
    Bibelns skapelseberättelse sågs fordomdags som en sanning, ända tills evolutionsteorin började vinna terräng, därför att den bättre svarade mot senare tiders forskning inom zoologi, geologi och botanik.
    En modifiering av vårt vetande sker hela tiden och gör den vetenskapliga forskningen väldigt spännande, trots att våra inrotade synsätt emellanåt vänds upp och ned.
    Kanske just därför.Cool
  • absalon
    Pentra skrev 2017-09-16 16:29:35 följande:

    Ingen religion är rätt. ... Med vänlig hälsning, Pentra


    Kanske inte för dig. Men för oss, som tillhör olika samfund och vill förbli medlemmar, är det förstås rätt och riktigt. 
    Själv tillhör jag Svenska Kyrkan, trots att jag inte är troende. Ser inget problem eller fel i detta.Cool
  • absalon
    Konservativ skrev 2017-09-16 19:16:23 följande:
    Solen snurrar faktiskt kring jorden. Beklagar att du har så ytliga kunskaper i fysik.

    Men till grundfrågan i tråden: vilken religion är den rätta. Det är ganska enkelt. Men jag tänker inte avslöja det. Ni får själva ta reda på det.

    För övrigt haltar logiken i inlägg nr.22 betydligt.
    Under antik och medeltid sågs jorden som universums absoluta centrum med sol, måne och övriga himlakroppar cirklande omkring sig. Denna strängt geocentriska världsbild övergavs under 1500- och 1600-talen till förmån för föreställningar, där solen intar den centrala rollen i systemet.
    Katolska Kyrkan hade av prestigeskäl avsevärda svårigheter att överge den äldre, geocentriska uppfattningen, men anammade efterhand modernare synsätt. Sanningarna avlöser varandra genom historien. Och anhängarna då? Nils Ferlin skriver:
    "En kättare idag och i morgon en martyr
    titlarna beror på herrarna som styr"
    Cool
  • absalon

    Tja, många strängt bibeltroende håller sig med en flera tusen år gammal åskådning och tror att jorden bara är 6000 år gammal och då skapad fix och färdig av Vår Herre.Cool 

  • absalon
    Pentra skrev 2017-09-17 10:43:27 följande:

    Jag svarade inte enbart utifrån mitt eget perspektiv, utan utifrån ett övergripande. Att låta tro styra, och då sätta tro framför sant vetande, vilket religion innebär, är fel. ... Jag är också medlem i Svenska Kyrkan trots att jag inte är kristen. ... Med vänlig hälsning, Pentra
    Bra inlägg Petra!
  • absalon

    Svar på TS fråga:
    Om man kommer antingen till himlen eller till rakt motsatt slutdestination har man valt rätt religion. Endast en religion är nämligen  rätt och resten är villoläror.Cool

  • absalon

    Att något är omoraliskt innebär endast att någon eller några påstår att handlingen är det. Om du eller jag råkar ha en annan uppfattning - så har vi det.
    Att en gärning är kriminell innebär endast att den bryter mot gällande lag. Om man begår lagbrott riskerar man straff efter dom.
    I Hitlertyskland var det kriminellt att gömma judar. För mig och dig däremot, framstår gärningen som ädel och berömlig, och vi hyllar dem, som tog risken att hamna i Gestapos otäcka klor.
    Därav följer att det ibland är högst moraliskt att bryta mot en lag, som man själv finner omoralisk.
    Varghatare skjuter således varg, trots att det är förbjudet. På värnpliktens tid totalvägrade somliga av moraliska skäl. Rätt eller fel? Straff riskerar man under alla omständigheter, därför att gärningen innebär lagbrott.
    Risken för åtal och straff får emellertid flertalet att följa lagen. Många ogillar skattepolitiken, men de flesta avstår likväl från alltför grovt fusk med deklarationen.Cool

  • absalon
    oanonym skrev 2017-09-23 20:47:56 följande:
    Enligt vissa religioner så är moral något som Gud bestämt. Vi människor kan tydligen inte räkna ut vad som är gott och ont, därför har Gud bestämt det åt oss. Problemet är att inte ens de inom samm religion kan enas om vad Gud har sagt. Så även om det finns en Gud och en av skrifterna stämmer, så framgår det inte vad som är gott och ont.
    Javisst! Vår värld är fylld av olika gudar med vidhängande moraler.
    Ibland struntar vi i religion och officiell moral, och handlar såsom vi själva, individuellt anser vara rätt.
    I ett land, där religionen har stort inflytande över lagstiftningen, riskerar man rättegång och straff. I vårt sekulariserade land är det numera lite lindrigare. Den, som författar en kättersk bok hamnar inte på bålet tillsammans med sin andes storverk.
    Men i finkan kan vi hamna, om vi bryter mot svensk lag - exempelvis praktiserar sk hedersvåld. Att därvid åberopa eventuell privatmoral av gudomligt ursprung båtar föga. Järnhård är lagen.
    En jurists uppgift är att tolka lagen och utröna huruvida lagbrott föreligger. Inte att fastställa, vad som är moraliskt rätt eller fel..
    Privatmoraler har vi många. Men lagen är gemensam.Cool
  • absalon
    kt h skrev 2017-09-23 22:11:45 följande:
    Jag tror nog att jag håller med dig i allt du sade.
Svar på tråden Vilken religion är rätt?