• Anna Paulita

    Hysterisk - helt plötsligt inget kejsarsnitt?

    Herregud vad diskussionen har har spårat ut och istället för att stötta eller ge TS råd sysslar ni med någon slags sandlådediskussion och pajkastning!

    Till TS, jag hoppas verkligen att du får en beviljat snitt. Jag födde min första tjej vaginalt och min son kom med snitt. Han estimerades att väga 5,1 kg i v 37 så jag fick FULLKOMMLIG panik och brött fullkommligt i hop av rädsla. Inte så mycket rädsla över att det skulle göra ont utan rädsla att jag inte skulle få ut honom, min dotter fick de plocka ut med sugklocka för jag fick inte ut henne (hon vägde 4,1). Förlossningsläkaren sa då att det inte fanns något självändamål att tvinga en livrädd gravid kvinna att föda ett barn vaginalt och att rädslan i sig knappast underlättar i förlossningssituationen. Jag vet inte om det spelar roll att jag gick hos Special MVC.

    Jag hoppas verkligen det löser sig för dig TS och att du kan förvandla din rädsla til kämparinstinkt och kämpa för att få igenom ditt snitt.

    Önskar dig all lycka!


  • Anna Paulita
    Anonym skrev 2012-02-28 10:25:18 följande:
    Oh shit. Vilka bjässar! =)

    Inte konstigt att få panik om man får reda på att det är en 5 kg klump där inne.

    Väldigt sant att rädslan inte underlättar. Det är tyvärr så att förstföderskor är en riskgrupp och förlossningsrädda är en riskgrupp. Förlossningsrädda förstföderskor är en dubbel riskgrupp. Att tvinga dem att genomgå en förlossning mot sin vilja kan verkligen inte ligga i patientens intresse.

    Jupp, jag föder stora barn. Bör kanske tilläggas att den första var 54 cm lång och den andra 57 cm lång så de var egentligen inte rundare än en 50 cm lång 3,4 kg tung bebis. Men jag hade väldigta problem med att få ut nr 1 ändå.

    Jag vet inte om jag generellt tycker att "kjejsarsnitt ska släppas helt fria" men jag anser att vid stor och extrem rädsla, av vilken orsak rädslan än är, borde det vara givet.
  • Anna Paulita
    Anonym skrev 2012-02-28 10:40:31 följande:
    Jag tycker att de borde släppas helt fria eftersom jag anser att det är fel att beslut enbart ska kunna baseras på emotionella skäl och inte på rationella. Man kan ju vara helt neutralt inställd känslomässigt, men ändå anse rationellt att kejsarsnitt är bättre för ens kropp. Att kvinnan får ägarskap över sin kropp, det är ett viktigt steg. Det är också möjligt att det skulle minska rädslan om man visste att det fanns ett alternativ och att man faktiskt hade ett val. Många tycker inte om att bli tvingade till något och rädslan kan skapas av att förlossningen känns som ett tvång istället för ett valbart alternativ.

    Fast kvinnan har äganderätt av sin kropp, hon väljer om hon vill bli gravid eller ej. Det låter kanske hårt men så är det faktiskt.

     Sedan tycker jag det är en trend att ta snitt som alternativ, Hollywoodstjärnor väljer att snittas i v36 för att slippa den sista riktigt stora tiden och självklart är vi vanliga kvinnor inte sena att följa efter. Snittfrågan var snarare än "intefråga" för 15-20 år sedan istället för hur det är nu. Kroppen är ganska finurligt rustad och ui och med att det mest naturliga är att föda vaginalt så är det rimligtvis det bästa för barnet iallafall. Sedan spelar ju mamman självklart en stor del i det hela och mamman är inte oviktig på något sätt.

    Självklart är det otrevligt att bli tvingad till något, men det är ju lite så livet är. Vissa grejer måste man göra, kalla det tvång eller ej, hur ogärna man än vill.

    Men saom sagt, jag är inte snittmotståndare på något sätt, jag tycker att alla som har väl grundade orsaker till att snittas ska få bli det, men jag tycker inte man ska hamna i läget där man får en blankett på MVC där man kryssar i "snitt" eller "vaginal förlossning".
  • Anna Paulita
    Anonym skrev 2012-02-28 11:10:16 följande:
    Visst är det (oftast) ett val att bli gravid, men tycker du verkligen att det är rimligt att man ska behöva avstå från att få egna biologiska barn bara för att man inte vill föda den naturliga vägen, när det finns ett alternativ som till och med är säkrare för barnet och som kan utföras till ungefär samma kostnad för landstingen om man ser till även efterbehandlingar?

    En förlossning är INTE säkrast för barnet. Barnet kan fastna och/eller få syrebrist och riskerna för hjärnskador är mycket högre än vid snitt. Snitt medför få komplikationer för barnet och eliminerar i princip helt riskerna för födslorelaterade hjärnskador. Detta är inte bara påhitt - snitt är säkrare för barnet.

    Man MÅSTE inte förlösas på ett visst sätt bara för att det sättet är tradition. Idag finns det alternativ som är minst lika säkra om man är frisk och då borde man såklart få välja.

    För 15-20 år sedan var snitt inte lika säkert som idag. Det innebar betydligt högre risker för modern då. Det har faktiskt hänt saker på snittfronten sedan 1990. Det är inte en Hollywoodtrend - det handlar om att snitt till slut är såpass säkert att man inte signifikant ökar riskerna för sig själv genom att föda på det viset. Utvecklingen har gått framåt.
    Jag kan inte gå in i en diskussion om huruvida snitt eller vaginal förlossning är säkrast eller ej då jag inte vet tillräckligt mycket, vad jag är ganska säker på är att det är som politik, två läger och två olika sätt att se på saker och ting. Det handlar alltså om vad man tror på eller ej.  Och det är svårt för mig att tro att sjukvården hemlighåller att snitt är det säkrare sättet att föda barn på, faktiskt. Jag måste någonstanns tro att den läkare jag besöker som är utbildad vet bäst inom sitt ämne. Så som en svensklärare vet mer om svenska än en engelsklärare.
  • Anna Paulita
    Anonym skrev 2012-02-28 11:47:59 följande:
    Att smärtan går över direkt efter att barnet fött stämmer inte för alla, vilket kvinnor vittnat om i olika trådar här på FL. Sen handlar det inte bara om smärta utan att det finns risk för bestående skador i underlivet.

    På ett eller annat sätt kommer det vara smärtsamt att föda barn, det är inte så att snittet slutar göra ont för att man är ihopsydd.
  • Anna Paulita
    Ravenna skrev 2012-02-28 15:22:43 följande:
    Det är billigare, det är lättare för vården, det är tradition.... samt att kvinnohälsan är lågt prioriterad inom vården.

    Fast det var ju någon som sa i tråden att det var vara lite billigare, typ marginellt. Jag tror inte det handlar om priset.
  • Anna Paulita
    Essien skrev 2012-02-28 16:36:32 följande:

    Och jag väljer hellre ett helt förjäkligt smärtsamt snitt än en vaginal förlossning. Vilket jag har rätten att välja enligt den läkare som godkänt det. Ingen tror att ett snitt är smärtfritt, det är ngt ni applicerar på oss felaktigt. Vi är väl inte dumma heller, vi väljer bara bort en smärta som FÖR OSS är värre än en annan. Dessutom är inte alltid just smärtan anledningen till snitt, den är det tex ite för mig. Vilken nytta drar andra av hur jag föder? Kan ingen klok själ vara vänlig att svaa på den frågan?

    Alltså, du behöver inte bli sur på mig. Jag snittades med mitt andra barn och är inte generellt emot snitt. jag tycker bara att det inte generellt ska gå att fylla i en box på en blankett och sedan välja snitt/vaginalförlossning hur som helst. Jag tycker att det ska finnas vissa restriktioner och regler kring snitt.

    Jag svarade på ett annat inlägg där någon skrev att man har väldigt ont efter en förlossning, att  smärtan inte försvinner för att ungen är ute (det är ofta ett argument till vaginal förlossning) och jag svarade att det för inte smärtan efter snittet heller. Att bara för att man är ihopsydd så blir allt bra.

    Jag har både fött vaginalt och snittats så jag tar mig rätten att säga att jag vet vad jag talar om.
  • Anna Paulita

    Vill bara förtydliga att jag anser att det är fullkommligt vidrigt att TS inte blev beviljat snitt i en handvändning. Och att jag inte är emot snitt generellt men att det måste bör restriktioner kring snitt.


Svar på tråden Hysterisk - helt plötsligt inget kejsarsnitt?