Inlägg från: Vitsippa |Visa alla inlägg
  • Vitsippa

    Psykisk ohälsa hos adoptivbarn. Ska man väga in det?

    Ulrikak skrev 2012-03-06 23:46:01 följande:
    Ta detta på rätt sätt vill inte skapa nån osämja här... Visst ska man fundera både fram och tillbaka innan man adopterar, det är ett stort beslut. Men så som du resonerar men framför allt uttrycker dig tycker jag inte att du (just nu) är lämplig som adoptivförälder... Hur kan du sitta och säga att vi adoptivbarn är andrahandsval och i nästa andetag säga att du och din man funderar på att adoptera? Jag förstår faktiskt inte riktigt. Jag är adopterad själv och tar nästan illa vid mig när jag läser dina resonemang. Som du berättar har ni många "Skräck" exempel i er närhet så jag kan förstå att ni kan känna en viss "oro" inför ett eventuellt adoptivbarn. Men snälla försök att se detta från mitt perspektiv. ALLA vi adopterade mår inte dåligt tro det eller ej! Jag har aldrig känt så som du beskriver! Min familj är tajtare än de flesta familjer. Min mamma och jag är bästa vänner jag VET att man inte kan älska någon mer än jag älskar min familj (det är därför jag tar illa vid mig)! Man ska aldrig sticka under stolen att adoptivbarn kan behöva mer stöd och mer kärlek än biologiska barn och nej alla adoptionshistorier är inte solskens historier det är jag väl medveten om! Men jag har nog mått bättre och lyckats bättre i livet än många av mina icke adopterade vänner. Jag är inte deprimerad, aldrig provat droger, drack för första gången när jag var 19 år, inga prickar i registret och är snart färdigutbildad läkare. Och jag vet att jag inte är den enda som det gått bra för i livet, jag har många adopterade vänner.

    Som du säger kan man ju aldrig veta vare sig man adopterar eller inte om det kommer att bli som man tänkt sig. Vet en familj som precis som ni hade 3 underbara ungar, de skaffade ett 4e barn (biologisk) som visade sig ha Downs syndrom. Så man kan ju aldrig veta. Tycker snarare att ni ska omformulera er fråga till Skulle vi kunna ta till oss, älska och stötta ett adopterat barn med eller utan bagage till 110% i dagsläget? 
    För vem vet, i slutändan kanske det är er äldsta icke adopterade som blir deprimerad i tonåren?
    Och det där uttrycken "egna" och "adopterade"... Om du adopterar ett barn har du tänkt att fortsätta kalla de andra 3 för dina "egna"? För JA, då hade jag också mått dåligt och känt mig otroligt oviktig!

    Vad gäller statistik måste du inse VAD det är man jämför med. Jag är väl medveten om att dessa siffror inte stämmer men för att göra det enklare att förklara...  100 adopterade barn varav 5 får "psykiska problem" i tonåren det är 5%. 100 biologiska barn varav 1 får psykiska problem det är 1%. Förhållandet mellan adopterade och biologiska visar att adopterade är "överrepresenterade" 5 gånger så mycket! Men det betyder INTE att majoriteten av alla adopterade får psykiska besvär utan "endast" 5% vilket är en ganska liten siffra. 
    Jag tycker verkligen att det är bra att ha tillgång till detta forum för att kunna lyfta olika funderingar och få hjälp med både fakta och att se saker ur olika perspektiv. Jag ser det lite som en förlängning av föräldrautbildningen. Just därför måste det också vara högt i tak och ingen ska behöva bli dömd utifrån det hen säger. Det förhållningssättet kommer du Ulrikak också att ha stor nytta av i ditt framtida jobb som läkare!
    Av den anledningen vill jag också påpeka att bedömningen om någon är lämplig eller ej att adoptera, det är det kommunens jobb att avgöra och ingen annans!

    När man är ny i adoptionsvärlden har man oftast inte koll på alla politiskt korrekta eller inkorrekta sätt att uttrycka sig och om man (gud förbjude) skulle använda sig av ordet "egna" barn som motsats till "adopterade" tror jag inte att det ligger någon värdering däri utan det skulle lika gärna ha kunnat stå biologiska vs adopterade. Bara för att man själv är adopterad och har funderat över de här frågorna en stor del av sitt liv, eller på annat sätt har varit engagerad i adoptionsfrågor länge har man ingen rätt att sätta sig över andra människor här på forumet.

    Jag tycker att de frågor som diskuteras här i tråden är både intressanta och viktiga att lyfta. Heder till dig Lotus73 för att du vågar. Jag tror, om något, att du (ni) bara kommer att ha fördel av det när ni gör er medgivandeutredning!
  • Vitsippa
    koalabjörn skrev 2012-03-07 12:21:41 följande:
    Du får tala 100% för dig själv när du anser att ett adopterat barn är ett "andrahandsval". Och när du kallar biologiska barn för "egna" barn. Detta är ditt synsätt, och verkligen inte mitt som adoptivmamma.

    Visst, många par försöker få barn det billiga och enkla sättet först, innan man drar igång en långdragen, byråkratisk och mycket ekonomiskt dyrbar adoptionsprocess. Men det handlar inte om att värdera ett barn högre än ett annat. Inte heller handlar det om att tänka förstahand och andrahand osv såsom du tycker.

    Det barn som kommer till vår familj blir vårt "EGET" barn, oavsett hur det kom till oss, det har vi ju till och med papper på.

    För oss har det alltid varit:

    1. Förstahandsval = att få barn överhuvudtaget, adopterat eller biologiskt eller både och.
    2. Andrahandsva l= att komma ännu närmare syskonbarnen och umgås ännu mer med dom
    3. Tredjehandsval = att börja arbeta med barn

    så snälla du, tänk lite till innan du generaliserar och berättar vad vi adoptivföräldrar tycker och tänker...

    tack, {#emotions_dlg.flower}
    Men snälla, kan inte du och ni andra som reagerar så starkt på detta försöka se på frågan med lite större perspektiv. Precis som Lotus73 skriver är nog ändå adoption som tillvägagångsätt för att få barn för det flesta ett andrahandsval, av anledningar som du själv så bra beskriver. Det är ju till och med så att vi som väljer tillvägagångsättet adoption i första hand också ibland blir ifrågasatta eftersom vi då kanske "snuvar" någon infertil på sitt efterlängtade barn.

    Barnen är ju dock, precis som Lotus73 skriver, oftast mycket efterlängtade och oerhört älskade, och inte på något sätt ett andrahandsalternativ!

    Diskussionen om den korrekta terminologin borde kanske föras i en egen tråd men nu fyller jag helt sonika på här. Jag har full förståelse för varför man tycker att det är så viktigt att använda rätt benämning på olika saker och att det många gånger bottnar i att man har blivit dåligt bemött och känt sig ifrågasatt eller negativt värderad. Jag har dock i andra sammanhang sett hur denna terminoligidebatt, grundad i ett kränkande bemötande från en oförstående omvärld, har fått orimliga proportioner och stulit uppmärksamhet ifrån de verkliga frågorna. Istället för att direkt hoppa på den som använder "fel" ord kan man kanske fråga vad den personen menar när hen säger så?
  • Vitsippa
    Ulrikak skrev 2012-03-07 13:27:55 följande:
    Då kan du inte ha läst mitt inlägg ordentligt. Jag håller med om att man måste kunna föra diskussion, och det är det jag försöker. Jag menade inte att döma någon, ... Men liksom du påstår att jag har dömt, sitter du nu och dömer mig tillbaka. För hur har jag "satt mig över andra människor i detta forumet"?? Jag anser bara att man har långt kvar i processen om man menar på att adopterade barn är andra handsval, särskilt då man redan har 3 biologiska! Det om något är väl att "sätta sig över" adoptionsfamiljer? För den skull menar jag inte att TS aldrig någonsin borde få adoptera, eller är olämplig som förälder på något sätt! Men det är verkligen ett beslut som måste växa fram. Vad du än för i livet kommer du alltid möta folk på vägen som har helt andra åsikter och syn på saker och ting, eller inte. Jag skrev mycket tydligt "försök att se detta från mitt perspektiv". Jag har verkligen inte glidit på ett bananskal genom livet, vem har det egentligen? Jag har fått utstå fördomar hela mitt liv... Tycker inte heller att man behöver vara en veteran i adoptionsvärlden för att veta skillnaden mellan "egna" "adopterade" och "biologiska"... TS jag ber om ursäkt om jag gjort dig upprörd, det var inte menat så! Beslut som dessa är stora beslut och det är viktigt att man undrar ifrågasätter funderar och diskuterar, men vissa uttryck sårar faktiskt. 
    Att skriva att någon inte är lämplig (just nu) som adoptivförälder tycker jag är att döma.
    Att med stora bokstäver förklara hur man utläser statistik för någon som man inte vet något om (kanske är TS själv statistiker?) är enligt min mening också lite dömande.
    Att utgå från att alla har samma förkunskap och förståelse, och har funderat och analyserat ord på samma sätt, är, anser jag, antingen naivt eller arrogant.
    Att TS har en lång väg kvar i processen är hon ju helt öppen med och inget man behöver skriva hen på näsan - det är ju därför hen använder det här forumet! 

    För övrigt tycker jag att du hade flera intressanta infallsvinklar och det var kul och bra att du delade med dig lite av din egen, positiva, livshistoria! 
  • Vitsippa

    Förlåt mig, jag har inte heller varit ute efter att starta något världskrig här och ber uppriktigt om ursäkt till alla er som känner er påhoppade.

    Jag har faktiskt stor förståelse för att man både kan känna sig kränkt av ord och att man lägger stor vikt vid att andra människor ska lära sig att använda den korrekta terminologin. Vad man lätt glömmer bort i det är dock att det hela tiden kommer nya männskor som är helt ovetande om den kampen, men behandlas som om de verkligen borde veta. Det borde kanske finnas en inledande information till det här formet om att "här vill vi att man använder de här termerna därför att..."

    Och som jag skrev tidigare har jag stött på den här typen av diskussion i andra grupper som har mött allt från regelrätt förtryck till att "bara" inte anse sig ha fått tillräcklig respekt i samhället. Ibland tar det onödigt mycket fokus från andra viktiga frågor. Det kan också vara ganska tufft för en utomstående att, med gott syfte, söka sig in i det sammanhanget om man genast anklagas för att vara den som kränker.

    Jag började läsa mycket om adoption för ungefär 10 år sedan och kommer förhoppningsvis, och äntligen!, snart att få bli adoptivförälder. Jag kan dock lugnt säga att jag själv, helt ovetande om det olämpliga i det och helt utan negativa värderingar, tidigare har använt formuleringen "egna barn" och "adopterade barn".

    Lotus73, förlåt om jag har ockuperat din tråd för mycket och jag hoppas att du får svar på dina frågor!
     
    Må väl och ha en skön kväll alla!  

  • Vitsippa
    daydreamer skrev 2012-03-30 16:07:43 följande:
    TS, kanske inte ska lägga mig i men denna tråden har blivit alldeles för infekterad! Vore kanske bättre att ta bort denna tråd helt och hållet och sedan starta en ny? För majoriteten av alla kommentarer handlar om ordval som "andrahands" osv, vilket jag inte tror var ditt syfte! Starta en ny med andra "ordval" (för fridens skull)  Flört, så vi kan diskutera den frågan du egentligen ville ta upp på ett så moget och bra sätt som möjligt! Och så kan ju konflikt sökare som bara kastar sten i glashus som Vitsippa hålla sig borta.. 

    Det var ju fint sagt. Faktum är att jag håller med dig . Någon konfliktsökare är jag däremot inte och jag vet ärligt talat inte heller vad du menar med att jag kastar sten i glashus.
Svar på tråden Psykisk ohälsa hos adoptivbarn. Ska man väga in det?