Inlägg från: Ulrikak |Visa alla inlägg
  • Ulrikak

    Psykisk ohälsa hos adoptivbarn. Ska man väga in det?

    Ta detta på rätt sätt vill inte skapa nån osämja här... Visst ska man fundera både fram och tillbaka innan man adopterar, det är ett stort beslut. Men så som du resonerar men framför allt uttrycker dig tycker jag inte att du (just nu) är lämplig som adoptivförälder... Hur kan du sitta och säga att vi adoptivbarn är andrahandsval och i nästa andetag säga att du och din man funderar på att adoptera? Jag förstår faktiskt inte riktigt. Jag är adopterad själv och tar nästan illa vid mig när jag läser dina resonemang. Som du berättar har ni många "Skräck" exempel i er närhet så jag kan förstå att ni kan känna en viss "oro" inför ett eventuellt adoptivbarn. Men snälla försök att se detta från mitt perspektiv. ALLA vi adopterade mår inte dåligt tro det eller ej! Jag har aldrig känt så som du beskriver! Min familj är tajtare än de flesta familjer. Min mamma och jag är bästa vänner jag VET att man inte kan älska någon mer än jag älskar min familj (det är därför jag tar illa vid mig)! Man ska aldrig sticka under stolen att adoptivbarn kan behöva mer stöd och mer kärlek än biologiska barn och nej alla adoptionshistorier är inte solskens historier det är jag väl medveten om! Men jag har nog mått bättre och lyckats bättre i livet än många av mina icke adopterade vänner. Jag är inte deprimerad, aldrig provat droger, drack för första gången när jag var 19 år, inga prickar i registret och är snart färdigutbildad läkare. Och jag vet att jag inte är den enda som det gått bra för i livet, jag har många adopterade vänner.

    Som du säger kan man ju aldrig veta vare sig man adopterar eller inte om det kommer att bli som man tänkt sig. Vet en familj som precis som ni hade 3 underbara ungar, de skaffade ett 4e barn (biologisk) som visade sig ha Downs syndrom. Så man kan ju aldrig veta. Tycker snarare att ni ska omformulera er fråga till Skulle vi kunna ta till oss, älska och stötta ett adopterat barn med eller utan bagage till 110% i dagsläget? 
    För vem vet, i slutändan kanske det är er äldsta icke adopterade som blir deprimerad i tonåren?
    Och det där uttrycken "egna" och "adopterade"... Om du adopterar ett barn har du tänkt att fortsätta kalla de andra 3 för dina "egna"? För JA, då hade jag också mått dåligt och känt mig otroligt oviktig!

    Vad gäller statistik måste du inse VAD det är man jämför med. Jag är väl medveten om att dessa siffror inte stämmer men för att göra det enklare att förklara...  100 adopterade barn varav 5 får "psykiska problem" i tonåren det är 5%. 100 biologiska barn varav 1 får psykiska problem det är 1%. Förhållandet mellan adopterade och biologiska visar att adopterade är "överrepresenterade" 5 gånger så mycket! Men det betyder INTE att majoriteten av alla adopterade får psykiska besvär utan "endast" 5% vilket är en ganska liten siffra. 

  • Ulrikak
    Vitsippa skrev 2012-03-07 11:17:46 följande:
    Jag tycker verkligen att det är bra att ha tillgång till detta forum för att kunna lyfta olika funderingar och få hjälp med både fakta och att se saker ur olika perspektiv. Jag ser det lite som en förlängning av föräldrautbildningen. Just därför måste det också vara högt i tak och ingen ska behöva bli dömd utifrån det hen säger. Det förhållningssättet kommer du Ulrikak också att ha stor nytta av i ditt framtida jobb som läkare!
    Av den anledningen vill jag också påpeka att bedömningen om någon är lämplig eller ej att adoptera, det är det kommunens jobb att avgöra och ingen annans!

    När man är ny i adoptionsvärlden har man oftast inte koll på alla politiskt korrekta eller inkorrekta sätt att uttrycka sig och om man (gud förbjude) skulle använda sig av ordet "egna" barn som motsats till "adopterade" tror jag inte att det ligger någon värdering däri utan det skulle lika gärna ha kunnat stå biologiska vs adopterade. Bara för att man själv är adopterad och har funderat över de här frågorna en stor del av sitt liv, eller på annat sätt har varit engagerad i adoptionsfrågor länge har man ingen rätt att sätta sig över andra människor här på forumet.

    Jag tycker att de frågor som diskuteras här i tråden är både intressanta och viktiga att lyfta. Heder till dig Lotus73 för att du vågar. Jag tror, om något, att du (ni) bara kommer att ha fördel av det när ni gör er medgivandeutredning!
    Då kan du inte ha läst mitt inlägg ordentligt. Jag håller med om att man måste kunna föra diskussion, och det är det jag försöker. Jag menade inte att döma någon, ... Men liksom du påstår att jag har dömt, sitter du nu och dömer mig tillbaka. För hur har jag "satt mig över andra människor i detta forumet"?? Jag anser bara att man har långt kvar i processen om man menar på att adopterade barn är andra handsval, särskilt då man redan har 3 biologiska! Det om något är väl att "sätta sig över" adoptionsfamiljer? För den skull menar jag inte att TS aldrig någonsin borde få adoptera, eller är olämplig som förälder på något sätt! Men det är verkligen ett beslut som måste växa fram. Vad du än för i livet kommer du alltid möta folk på vägen som har helt andra åsikter och syn på saker och ting, eller inte. Jag skrev mycket tydligt "försök att se detta från mitt perspektiv". Jag har verkligen inte glidit på ett bananskal genom livet, vem har det egentligen? Jag har fått utstå fördomar hela mitt liv... Tycker inte heller att man behöver vara en veteran i adoptionsvärlden för att veta skillnaden mellan "egna" "adopterade" och "biologiska"... TS jag ber om ursäkt om jag gjort dig upprörd, det var inte menat så! Beslut som dessa är stora beslut och det är viktigt att man undrar ifrågasätter funderar och diskuterar, men vissa uttryck sårar faktiskt. 
  • Ulrikak
    Vitsippa skrev 2012-03-07 13:58:22 följande:
    Att skriva att någon inte är lämplig (just nu) som adoptivförälder tycker jag är att döma.
    Att med stora bokstäver förklara hur man utläser statistik för någon som man inte vet något om (kanske är TS själv statistiker?) är enligt min mening också lite dömande.
    Att utgå från att alla har samma förkunskap och förståelse, och har funderat och analyserat ord på samma sätt, är, anser jag, antingen naivt eller arrogant.
    Att TS har en lång väg kvar i processen är hon ju helt öppen med och inget man behöver skriva hen på näsan - det är ju därför hen använder det här forumet! 

    För övrigt tycker jag att du hade flera intressanta infallsvinklar och det var kul och bra att du delade med dig lite av din egen, positiva, livshistoria! 
    Då ska du själv inte döma oss adoptivfamiljer för att vi tycker (eller åtminstone önskar) att folk använde lite mer korrekta termer!

    Vad gäller statistiken tycker jag inte att det räknas som dömande. Isf borde man tycka att det är minst lika dömande att säga att adoptivbarn är andrahandsval... Det var mer en diskussion på hur man kan se på statistiken, det spelar väl ingen som helst roll om man är statistiker eller ej? Jag förstår väl att TS läst statistiken och fattat vad det handlar om, försökte bara visa dessa negativa siffror från en annan synvinkel! En diskussion helt enkelt! Det måste man väl ändå få göra utan att bli anklagad för att vara dömande och en översittare? Rynkar på näsan Men jag förstår lite av vad du menar, det där med att man inte ska märka ord och kanske inte ta det så blodallvarligt! Vet inte vad du har för erfarenhet av adoption själv? (Och detta är ingen dömande fråga, bara en fråga!) Men jag kan säga att jag själv som adopterad,får utstå så mycket fördomar som dessa att man blir så trött påt ibland! Särskilt när majoriteten av oss inte känner igen oss i detta! Det enda jag kan anklaga mina föräldrar för är att de älskat mig ovillkorligt.... Tror det är därför så många går in i försvarsställning! 
  • Ulrikak

    Tack Emeli, det var precis så jag menade!
    Förstår inte hur det kan ha missuppfattats så otroligt. Vem som helst förstår väl att en person som säger att vi adoptivbarn är andrahandsval kanske inte är den allra bästa kandidaten för adoption, särskilt då TS redan har 3 biologiska. Det kanske var otydligt formerat av mig och isf ber jag om ursäkt för det! Jag menar bara att en person som resonerar så i dagsläget inte just nu/ännu är redo för adoption och att det är lång väg att gå i tankeprocessen, det är verkligen inte att döma det är en åsikt! Men det betyder ju inte att det inte kan ändras! 
    TS din ursäkt godtas! Jag uppskattar det!  Vet inte hur din situation ser ut idag, hur gamla du och din man är, om det är bråttom att fatta ett beslut osv. Diskutera kan man alltid göra, man kan bolla fram och tillbaka, för och nackdelar osv.
    Men beslutet måste nog ändå ligga i hjärtat i slutändan, lite naivt av mig att säga så kanske, men jag tror verkligen att det är så enkelt... 
    Du kan ju se det såhär, skaffar ni ett till barn (vare sig det är adopterat eller biologiskt)

    Antingen går allt bra=  FANTASTISKT!
    Eller
    Anknytningsproblem/handikapp/tungt bagage/ohälsa.... Vad det än är klarar vi detta som familj? Som du säger är det värt det osv...
    Egentligen finns det ju ingen som kan svara på dessa frågor åt er, det är bara du och din man som vet! Vet inte om du läst den redan? Men kan rekommendera Mary Juuselas bok Adoption:Banden som gör oss till familj.
     

Svar på tråden Psykisk ohälsa hos adoptivbarn. Ska man väga in det?