Inlägg från: daydreamer |Visa alla inlägg
  • daydreamer

    Psykisk ohälsa hos adoptivbarn. Ska man väga in det?

    Vitsippa skrev 2012-03-07 13:58:22 följande:
    Att skriva att någon inte är lämplig (just nu) som adoptivförälder tycker jag är att döma.
    Att med stora bokstäver förklara hur man utläser statistik för någon som man inte vet något om (kanske är TS själv statistiker?) är enligt min mening också lite dömande.
    Att utgå från att alla har samma förkunskap och förståelse, och har funderat och analyserat ord på samma sätt, är, anser jag, antingen naivt eller arrogant.
    Att TS har en lång väg kvar i processen är hon ju helt öppen med och inget man behöver skriva hen på näsan - det är ju därför hen använder det här forumet! 

    För övrigt tycker jag att du hade flera intressanta infallsvinklar och det var kul och bra att du delade med dig lite av din egen, positiva, livshistoria! 
    Jag tycker inte heller att någon som uttrycker sig andrahands och egna just nu är redo att adoptera. För den skull aldrig, men ulrikak sa "just nu" inte någonsin. Vem är du själv som kallar henne för naiv och arrogant? Det är minst lika naivt och arrogant att uttrycka sig plumpt och okänsligt! Förresten bad hon om ursäkt i slutet av sitt inlägg men förklarade på ett mycket ödmjukt sätt att vissa ordval och uttryck sårar! Kunde inte skrivit det bättre själv! 

    Jag tänker inte starta ett 3e världskrig här. Jag förstår att TS inte menade något illa, hon är bara ny på området. Så då tänkte jag som är adopterad själv på ett lugnt och sansat sätt försöka förklara hur jag ser på det (betyder dock inte att jag har rätt!)

    Ny i adoptionsvärlden eller inte, någon gång måste man väl lära sig att det sårar och inte är korrekt att uttrycka sig på vissa sätt, så varför inte redan idag.
    Jag är adopterad från sydkorea kom till sverige som bebis och jag kan förstå att vissa här tar illa vid sig. Jag har tex fått frågan från min föredetta om jag känner mig extra självmordsbenägen eftersom att statistiken visar att "såna som jag" alltid tar livet av sig! Gråter Mamma som är jätte stolt över mig presenterade mig för en bekant denne betraktar mig uppifrån och ner och säger "jaså det är på det viset" . Du måste förstå att efter ett tag blir man sååååå trött på att höra sånt! Och då kanske man ibland inte är så tålmodig och förstående vid människor som uttrycker sig på vissa sätt! (Sätt som egna, biologiska, förstahands, andrahands) även fall jag förstår att du inte menade illa!
    Jag är inte bättre själv, jag har säkert uttryckt mig nedlåtande om människor/situationer som jag själv inte har erfarenhet av, det gör vi nog alla! Jag har gjort många misstag i livet, sårat människor uttryckt mig på de mest hemska sätt så jag skäms! Men man kan bara lära sig av sina misstag och försöka respektera varandra!

    TS  du ska veta att ag tycker det är viktigt att ta upp dessa viktiga ämnen! Men det finns (kanske inte bättre) men finkänsligare sätt att diskutera på. Glad 
    Lycka till att fatta detta enorma beslut! Adoption är ett fantastiskt sätt att bilda en familj på! 
  • daydreamer
    Vitsippa skrev 2012-03-07 17:47:19 följande:
    Förlåt mig, jag har inte heller varit ute efter att starta något världskrig här och ber uppriktigt om ursäkt till alla er som känner er påhoppade.

    Jag har faktiskt stor förståelse för att man både kan känna sig kränkt av ord och att man lägger stor vikt vid att andra människor ska lära sig att använda den korrekta terminologin. Vad man lätt glömmer bort i det är dock att det hela tiden kommer nya männskor som är helt ovetande om den kampen, men behandlas som om de verkligen borde veta. Det borde kanske finnas en inledande information till det här formet om att "här vill vi att man använder de här termerna därför att..."

    Och som jag skrev tidigare har jag stött på den här typen av diskussion i andra grupper som har mött allt från regelrätt förtryck till att "bara" inte anse sig ha fått tillräcklig respekt i samhället. Ibland tar det onödigt mycket fokus från andra viktiga frågor. Det kan också vara ganska tufft för en utomstående att, med gott syfte, söka sig in i det sammanhanget om man genast anklagas för att vara den som kränker.

    Jag började läsa mycket om adoption för ungefär 10 år sedan och kommer förhoppningsvis, och äntligen!, snart att få bli adoptivförälder. Jag kan dock lugnt säga att jag själv, helt ovetande om det olämpliga i det och helt utan negativa värderingar, tidigare har använt formuleringen "egna barn" och "adopterade barn".

    Lotus73, förlåt om jag har ockuperat din tråd för mycket och jag hoppas att du får svar på dina frågor!
     
    Må väl och ha en skön kväll alla!  
    Det kan vara känsligt det där. När man väl får sitt barn (adopterad biologiskt spelar ingen roll) blir man som ett djur och går till försvar med pansarvagnen, bara för att man vill sitt barn väl. Jag hade tagit illa vid mig och min mamma inte hade försvarat mig som "sin egen" i såna här situationer! 
    Man ska alltid rätta folk när de uttrycker sig fel/kränkande/korkat, inte för ens egen skull utan för sitt barns skull, för det antar jag att du också planerar att göra när ni väl får hem ert efterlängtade barn? Men man kan göra det på ett lugnt och sansat sätt som du säger!  
    Stort grattis till den kommande adoptionen!  Glad
  • daydreamer

    TS, kanske inte ska lägga mig i men denna tråden har blivit alldeles för infekterad! Vore kanske bättre att ta bort denna tråd helt och hållet och sedan starta en ny? För majoriteten av alla kommentarer handlar om ordval som "andrahands" osv, vilket jag inte tror var ditt syfte! Starta en ny med andra "ordval" (för fridens skull)  Flört, så vi kan diskutera den frågan du egentligen ville ta upp på ett så moget och bra sätt som möjligt! Och så kan ju konflikt sökare som bara kastar sten i glashus som Vitsippa hålla sig borta.. 

Svar på tråden Psykisk ohälsa hos adoptivbarn. Ska man väga in det?