• sarafamilj

    Jätteorolig!!! Backade på en annan bil, anmäld för smitning.

    Voluptuous Shalimar skrev 2012-04-13 14:41:49 följande:
    Men hon trodde ju inte att hon gjort ngt fel!

    Om jag oavsiktligt råkar få med mig något ut ur en affär utan att betala (låt säga att jag lagt en bal toapapper under vagnen) och sedan blir stoppad vid utgången, finner jag det osannolikt att jag skulle bli dömd för snatteri om jag uppriktigt visar min ånger. Det har hänt att jag travat rakt ut ur en klädbutik, förbi vakt och larm, med ett obetalt plagg i näven. Hello tankspridd. Visserligen upptäckte jag det själv innan jag blev upptäckt (tack och lov) och både vakten och jag fick oss ett gott skratt när jag kom tillbaka och bad om ursäkt
    Om man inte tror sig ha gjort något fel när man "kommit åt" en annan bil med bilen man kör och inte är medveten om att man bör gå ur sin bil och kolla efter eventuella skador på den andra tycker jag inte man bör ha körkortet kvar faktiskt. Med det menar jag inte att ts är en hemsk människa om detta är fallet, bara så okunnig att det är bäst för alla att ts inte är ute i trafiken. För det är inte okey att förklara bort sådant här med att "jag visste inte att man ska". 

    Som Kjell2 påpekat smet ts från platsen och kontaktade varken ägare eller polismyndighet, alltså hade ägaren till den skadade bilen fått stå för självrisk och eventuella andra kostnader själv om inte vittnet ifråga tagit på sig att anmäla händelsen. Det är riktigt taskigt tycker jag.  
  • sarafamilj
    Voluptuous Shalimar skrev 2012-04-13 15:40:51 följande:
    Men hon såg ju själv att det fanns ett vittne? Jag tycker snarare att ni anklagar ts för att vara lite bakom nu. Inte kör man på en annan bil, ser att någon sett det, åker ändå därifrån ovetandes om ifall det blivit en skada trots att man ändå inte åkt på betalning om det BLIVIT en skada?

    Det verkar som om allt egentligen hänger på att ts inte gick ur bilen och kollade noggrant. Vilket var dumt, visst, men herregud, sluta ta henne i örat nu.   
    Fast ärligt talat, många vittnen anmäler inte vad de sett. Om så vore fallet skulle vi leva betydligt tryggare, men många väljer att inte anmäla brott de bevittnat. Särskilt sådana brott som kanske inte är särskilt allvarliga. Om ts inte såg någon skada, varför skulle ett vittne bekymra sig om att upptäcka det? Någon som inte är personligt berörd av det inträffade? 

    Om man ska vara krass finns det nog många som blivit sedda när de backat in i andras bilar och sedan smitit, en del i hopp om att vittnet inte ska anmäla dem. Skulle vittnet sedan anmäla dem gör de nog som ts, säger att de inte trodde det blivit någon skada oavsett om det stämmer eller ej.  

    Ts verkar ångra sig djupt och jag tror att hon/han är en bra människa, det finns ingenting som tyder på motsatsen! Men jag tycker att det är bra att ts tar det här på djupaste allvar så det inte riskerar hända igen.
    Det handlar inte om att "ta någon i örat", utan bara om att det är fint om alla börjar ta på sig det ansvar man har för det man ställt till med så att inte oskyldiga drabbas i onödan. Ingenting mer än så.  
  • sarafamilj
    Voluptuous Shalimar skrev 2012-04-13 17:34:17 följande:
    Ts har hela tiden sagt att hon känner sig som en idiot och att hon lärt sig en läxa och att hon aldrig avsåg att skada en bil och smita. Om man ändå fortsätter säga att hon inte borde ha körkort mm. tycker jag att det är att ta henne i örat. Vilket är lätt att göra bakom en datorskärm.

    Håller med om att civilkurage är viktigt. Att göra det rätta om man ser ett brott begås.  
    Jag kan faktiskt inte förstå att du anser det vara konstigt eller fel att anse att man inte bör ha körkort om man inte vet vad smitning innebär, och/eller inser att det inte är rätt att backa in i en annan bil och sedan avvika från platsen utan att kliva ur sin bil för att kontrollera eventuella skador på den bil man backat in i och samtidigt lämna sina kontaktuppgifter.
    Jag vill verkligen inte att personer får körkort utan att ha den här kunskapen. Det gör mig orolig. 
    Hade ts åtminstone efter någon/några timmars betänketid insett att hon/han gjort fel och ringt in sitt misstag till polismyndigheten hade jag tyckt att det vore mer okey. Som situationen ser ut tycker jag att ts gjort fel.  

    Det är återigen inget påhopp på ts, det är en åsikt jag gärna står för. Vare sig det handlar om ett internetforum eller i ett fysiskt samtal och möte med en livs levande ickeanonym person. 
     
    Om det är viktigt att göra det rätta om man ser ett brott begås måste det väl vara minst lika viktigt att själv förhindra att man begår ett brott eller åtminstone ta ansvar för brottet om man redan begått det?
  • sarafamilj
    Voluptuous Shalimar skrev 2012-04-13 17:58:02 följande:
    Men ägaren har ju fått ut för skadan redan!
    För att vittnet anmälde smitningen, inte för att ts tog kontakt med vare sig bilägaren eller polisen. Det är en stor skillnad tycker jag. 
Svar på tråden Jätteorolig!!! Backade på en annan bil, anmäld för smitning.