• Meal

    bebisar/barn som har/haft svag muskeltonus/muskulär hypotoni

    Lollo831 skrev 2013-02-25 08:20:52 följande:
    Meal, jag vill bara fråga. Hur har Oseas huvudomfång utvecklats? Jag har nämligen i perioder varit orolig för att lillkillen har det, men det enda vi får höra är "han har stort huvud". Hur stort huvud "behöver de ha" (usch låter hemskt, men jag hoppas du förstår vad jag menar!) för att bvc ska misstänka hydrocephalus och kolla upp det?
    När han föddes hade han ho 30 cm (prematur). Detta var normalt i förhållande till den vecka han föddes i. Så glömde de mäta huvudet de första 6 veckorna, när de mätte upptäcktes det att huvudet hade växt väldigt mycket. (5,5 cm). De började då mäta oftare och upptäckte att det växte 1,5 cm i veckan i perioder. På 3 månaders kontroll hade huvudet växt 10,5 cm och när han var 6 veckor korrigerat hade han 40,5 cm ho, till sammanlikning vägde han då 4,5 kg. Minns inte alla siffror men på 7 månaders kontroll ( 5 mån korr) hade han huvudomkrets 46,5. När han var runt 9 månader hade han 50 cm ho, och som 1 åring hade han 52 cm. Så det växte saktare och saktare. Han klättrade väldigt uppåt i percentiler på växtkurvan i början, och så stannade han på en kurva långt utanför schema, men han följde i alla fall sin egen kurva. Nu 1 år senare, som 2 åring har han fortfarande 52 cm. Detta för att osteopaten har hjälpt väldigt, och kunnat reducera tryck på pannan.

    Det handlar nog mest om hur fort huvudet växer för att de ska misstänka hydrocephalus. Har man stort huvud vid födseln och håller sig på sin kurva så är det inte samma bekymring. Och hur huvudet¨växer i förhållande till kroppen. Min son hade även symptomer som solnedgångsblick. Så ser de ju även på ärftligheten, om föräldrarna har stort huvud t.ex. Hur gammalt är ditt barn?
  • Meal
    Johanna Gbg skrev 2013-02-26 20:03:55 följande:
    Tack Lollo831! Det är tufft, men man klarar det, det måste man!
    Meal - Vad heter er osteopat? Tänkte höra med vår om han kan kontakta er angående hur man arbetar med huvudformen!

    Jag bor i Norge, men går ju ringa ändå såklart. Hon heter Linn Cathrine Øglænd och håller till på Balderklinikken i Oslo. http://balderklinikken.no/behandlere/20/user_profile/staff_member
  • Meal

     



     Ville bara visa min lilla kille (2 år) som fick sina glasögon i dag. Han hade dem på sig hela tiden från han fick dem till han skulle sova. Blir spännande att se om det påverkar motoriken att han kan se bättre nu. (Lyckades inte förminska så det blev gigantisk tyvärr)

  • Meal

    ROCKfia: En stor kram till dig. Ibland måste man få falla, och tårar behöver komma ut. Man behöver sörja att det inte blev som man trodde. För att orka vara stark måste man få visa alla känslor. 


     


    BeautifulPink: Välkommen hit


     


    Det går bra med vår kille. Idag hade vi ett litet genombrott. Han satt och gungade på en gunghäst för första gången, så stolt liten kille. Ni kan tro att denna mamman fick lust att springa till leksaksaffären och köpa en likadan gunghäst till honom med en gång, hi hi. Men, ska börja med att plocka fram de två ärvda vi har gömt bort här hemma. Annars tycker vi också att vi ser att han vågar prova mer nu med glasögon. Däremot har han blivit väldigt stel i benen igen. 

  • Meal

    Jag är så trött. Går på hormonbehandling inför nytt provrörsförsök. Fjärde försöket på att få syskon till vår lilla prins. Och han sover så dåligt. Tar 2-3 timmar innan han somnar om kvällen, och så vaknar han 3-4 gånger varje natt. Han har alltid sovit dåligt, och sover trots allt mycket bättre nu än förr. Men just dessa insomningsproblem sliter ut mig. Han har inte haft svårt för att somna tidigare. Han är också mycket gnälligare på dagen. Förstår inte varför. Skulle önska han bara kunde somna om kvällen och sova om natten. 25 månader med sömnbrist känns på, och med denna hormonbehandlingen som gör mig så trött så har jag inget överskott alls att gå på. En liten suck från mig bara

  • Meal

    Vickan I: Oseas kom också till på fjärde försöket, men det var färskförsök (ICSI). Denna gången ska jag ha frys så går bara på progynova nu. Tack och lov, tycker också sprayperioden är värst. Men blir väldigt trött av det. Hoppas på fjärde gången gillt denna gången också. Vi har en liten i frysen bara. Men om allt går som planlagt så får jag den in på måndag. Här sover mannen genom allt också, och det funkar ändå bäst att jag kommer in på natten. Han blir oftast hysterisk och gråter efter mamma om pappan kommer, men när jag kommer så lugnar han sig fortare. 


    Vi har förresten fått brev om plats på ny förskola från 1. augusti. Så skönt. Vi fick plats på den vi hade som förstaprioritet. Vi flyttar till ny kommun. Jobbar med att få igång sjukgymnastisk och bvc i nya kommunen. Men en liten kommun så de har bara öppet en gång i veckan. 


    Jag funderar lite på om han kan ha fått för högt tryck i huvudet. Han har ju hydrocephalus och hans huvud har varit extremt tungt i det sista. Det har ju alltid varit tungt pga för mycket vätska, men nu får jag ont i armen om han lägger huvudet på den. Ska nog prata med sjukhuset imorgon och höra vad de säger. Bättre med en koll för mycket. 

  • Meal

    Vickan I: Men vad irriterande med mammans kommentarer. Folk är bra konstiga. Så kul att han älskade att det hände massa. Hur känner du inför dagisstart? Ska han få någon extra hjälp där? Och blir det då sjukgymnastik på dagis?


    Och det är nästa måndag förresten, ska på UL på onsdag. Och det är verkligen lyx med frysförsök. Vi fick inte det de första gångerna, med Oseas så hade jag bara 2 ägg ut, fick bägge tillbaka och blev gravid med tvillingar (förlorade den ena). Nu får jag inte 2 ägg tillbaka igen, och inte vill jag ha det heller. Är redan stor risk för prematur födsel igen, så vill inte öka risken

  • Meal

    Vad skönt att ni sett att han trivs i situationer som påminner om dagis. Hoppas det kommer gå jättebra. Men jag förstår att du oroar dig. I Norge är det ju helt annorlunda och här får de barn som har behov för det extra ressurs, plus att sjukgymnasten kommer och tränar med barnet varje vecka på dagis. Jag jobbar som rådgivare och skriver rekommendationer för hur många timmar med specialundervisning och assistent barn ska ha, och det måste följas. I Norge har inte dagis och skola rätt att visa till dålig ekonomi som anledning till att barnen inte får det som rekommenderas. De måste visa att deras lösning är likvärdig pedagogisk och säkerhetsmässigt, och det lyckas det ju aldrig med. Så då blir det så som vi rekommenderar. Synd att det ska vara så svårt att få den hjälpen som barnet har behov för i Sverige. 

  • Meal

    Igår var vi hos en specialiserad fysioterapeut igen. Han hade fått tillbaka låsningar i rygg och bäcken. Inte konstigt att han varit stel stackaren. När han fick sin första behandling var han 2 mån, vägde 3 kg och vi fick besked om att han skulle behöva runt 5 behandlingar så skulle han bli bra. Nu är han 25 månader och vi är uppe i över 30 behandlingar för låsning. Hoppas att det snart kan bli ett stopp för låsningarna

Svar på tråden bebisar/barn som har/haft svag muskeltonus/muskulär hypotoni