• Anonym

    Fjantiga sjuksköterskor!

    Anonym (narkosen) skrev 2012-05-11 15:43:06 följande:
    det kommer dessvärre inte vara enbart ett sommarproblem i framtiden.
    Kul va?
    Jag vet. Det är redan ett problem på mitt sjukhus. När man möts av en allmänläkare och inte en kirurg för ett kirurgproblem då blir jag nervös.

    Skulle jag mötas av en vanlig ssk på op så skulle jag nog resa mig och gå. Som sagt, jag gillar att leva.

    Visst står det där och då mellan liv och död så får jag ju ta kakan som den serveras men inte annars, no way.
  • Anonym
    Pillowcase skrev 2012-05-11 16:21:50 följande:
    Tycker synd om de "äldre" sjuksyrrorna om det nu blir så att ingångslönen höjs för nyutexaminerade. I min värld börjar man med den ingångslönen som finns, sen jobbar man sig upp. På många ställen gör undersköterskorna mer jobb än sjuksyrrorna. Om det är hög lön man är ute efter får man väl se sig om till andra utbildningar som leder till välbetalda jobb. En sjuksköterska tjänar lite, samma som undersköterskorna, men så har det väl i stort sett alltid varit. Vårdyrket är inget man väljer om man vill tjäna pengar utan för att man bryr sig om människor och vill hjälpa till ett dräglig liv.

    Ja men nu har de äldre inte speciellt mkt att hota med eller hur? De har redan tagit en skitlön och får inte strejka som alla andra. Får de nya högre ingångslön kan de äldre använda det för att kräva den högre lönen de så väl är värda. Men de kommer aldrig att få någon höjning så som det derbyt nu, och jag tänker inte lida med en skitlön för att andra minsann gör det. Lyckas inte deras kamp så lägger jag mig inte platt, då startar man en ny! Man måste börja någonstans och eftersom arbetsgivarna skrattat de erfarna upp i ansiktet i flera decennier under lönesamtal så är de inga jag tänker vänta på. Då lär det växa mossa på mig innan ngt händer.
  • Anonym
    h8him skrev 2012-05-11 17:17:29 följande:
    Vilka landsting har "börjat ge med sig" menar du? Kan du visa någon källa? Själv har jag läst att norska sjuksköterskor söker sig till Sverige nu i och med de ändrade arbetsvillkoren i Norge så då kan det lösa sig med sjuksköterskebristen i sommar (och överhuvudtaget) om det stämmer.

    Säkerligen läst på expressen eftersom det inte ens stämmer...men det var ett gulligt försök! ;D
  • Anonym
    ica skrev 2012-05-12 09:36:30 följande:
    Bra sammanfattat! Redan idag ställs planerade operationer in pg a brist på sjuksköterskor. Och det är även en brist på undersköterskor som vill jobba inom vården.
    Skattebetalarna kommer att få betala och om Skk får upp lönerna kommer Usk att kräva högre löner. Även andra yrken innom vården.
    När det gäller Västerbottenslänslandsting så vill nya chefen ha Läkerskor (Skk) som ska utföra en del läkarjobb. Uskorna ska ta över en del Skk jobb ( inte medicin) men andra uppgifter som många utav oss redan gör.

    Om detta skulle hända så kanske ökar intresset för vårdyrket. Men en förutsättning är lönerna.
    Nu när 40 talisterna går i pension så kommer det saknas mycket folk i vården.
    Som det är idag så kommer anhöriga att få vårda sina gamla själva när det inte finns folk. Geriatrikplatserna minskar och även Psykvården ligger väldigt risigt till. Vi kommer att se i sommar och kommande år en katastrof som vi alla väntat på men nu är den nära.
  • Anonym
    h8him skrev 2012-05-12 13:09:17 följande:
    Jag har inte fel åsikt. Jag har rätten att tycka vad jag vill nämligen. Jag anser att de ser ner på sina sjuksköterskekollegor som arbetat i 20 år när de anser att de ska ha en lön på 25700 och själva, som gröngölingar, ska de ha 24000. Jag har aldrig påstått att de äldre och erfarna sjuksköterskorna tycker som jag. Jag rekommenderar dig fortsättningsvis att 1. läsa det jag skriver och inte hitta på egna tolkningar av vad jag skriver eller 2. låta bli att kommentera att jag har fel åsikt.
    Anonym (narkosen) skrev 2012-05-12 13:04:27 följande:
    Tillgången som i antalet utbildade sjuksköterskor är inte samma sak som tillgången till de som tar de jobb som finns.
    Det där blev en konstig mening. Kan du förklara dig? Menar du att färdigutbildade sjuksköterskor blir hamburgervändare på McD istället eller vad?

    Du har rätt i att ha en åsikt men faktumet du lägger fram är FELAKTIGT. Ingen ser ner på de som jobbat längre och en stor majoritet av alla äldre ssk jag frågat håller sig helt på vår sida. Men jag känner till dig och ditt lilla sätt från andra trådar där du brölar ut din PMS så jag är inte överraskad över att du gör det även här. Det går liksom inte att ta dig på allvar för fem öre. "jobbar du på Samhall eller, höhöhö" eh? Din människosyn är tydligen lika feset rutten som din person. Det är inget fel på de som jobbar på Samhall, men det är ju intressant att se att du tycker att det var ett bra sätt att försöka håna någon på. Du skriker säkert "cp-barn" till de du inte gillar heller, som om det vore ett skällsord. Hoppas du åker på kvalitetsvård av carema när du blir gammal. Så forstoppad som du verkar bara lär de spara in rejält på blöjor där!! :D
  • Anonym
    Anonym (^^) skrev 2012-05-12 17:20:29 följande:
    Det är så vitt jag vet obligatoriskt för alla som skriver att opponera på någon annans uppsats men att det skulle vara ett skäl till att du är en bättre och mer kompetent ssk än Gun 63 år gammal tror jag dessvärre inte.  
    Håller med. Att vara akademiker gör en inte automatiskt till bättre på vad man nu än kommer att arbeta med. Oavsett yrke.

    Livserfarenhet, yrkeserfarenhet är värdefullt.

    Vet uskor med 20 års erfarenhet som får visa nya ssk vhur de ska göra saker. Uskorna får inte göra sakerna men vet hur de ska göras och får handleda de som borde kunna det. Hemskt
  • Anonym
    h8him skrev 2012-05-12 13:58:50 följande:
    Vilket faktum har jag lagt fram och var? Jag uttryckte min åsikt och jag beklagar att du inte förstår det. Jaag frågade var den personen jobbade eftersom jag själv innan blev tillfrågad om jag var cafébitråde eller något liknande. Jag hade mina skäl att anta att personen jobbar på Samhall. Att du har negativa åsikter om min person gör dig varken kompetent att bedöma mina egenskaper eller kvalifikationer och det du skriver säger mer om dig än om mig men du får naturligtvis tycka vad du vill. Precis som jag har en glasklar  uppfattning om dig och din personlighet.. Däremot har jag inte samma behov som dig att skriva kränkningar och hitta på saker och sen skriva ner det här i inlägget som du gjorde. Men det beror nog på min utbildning, livserfarenhet och sociala kompetens att jag väljer att göra annorlunda.

    Du kommer med små onödiga pikar till andra mest hela tiden. Det vet de allra flesta här så att påstå motsatsen är skrattretande. DU är skrattretande...
  • Anonym
    Ebba Caroline skrev 2012-05-12 19:49:12 följande:
     För att jag inte (jag betonar inte) vill bli läkare. Svårt att fatta?! Hur ska de hinna med både sitt eget jobb och vårat jobb samtidigt? De ahr inte läst omv, de vet inte hur man planerar en vpl, har ingen koll på PVK eller blandning av antibiotika. Eller för den delen att ta venösa plodprover eller hjälpa agda till toaletten. De skulle inte hinna med att skjutsa fram och tillbaka till op/röntgen, sitta i telefon och dokumetera samtidigt som de ska göra sina saker. Så nej, de klarar sig inte utan oss. Vi klarar oss inte utan läkare (iallfall att han finns på telefon) eller utan undersköterkosrna.
    jaså? Nu har jag bara gått en termin på läkarlinjen, men vi lärde oss att ta venprov under den terminen.
  • Anonym
    Anonym (????) skrev 2012-05-12 21:39:35 följande:
    Jag tänkte bara berätta en sak:

    Jag jobbar som ssk på öron/näsa/hals avdelningen. Vi har svårt cancer sjuka med tumörer i huvud, hals område. En hel del patienter med trach (en kanyl rak igenom halsen in i luftrören). Tumörer som växer runt carotis kärlen i halsen.

    Jag är ensam ansvarig ssk på helger över dessa patienter. Min Jour läkare finns på sitt rum och sover eller tar emot patienter på akuten. Alltså hen sitter inte på avdelningen....

    Exempel nr 1

    Plötslig får "Agda" på rum 12 stopp i sin trach... Vad tror du kära TS... Är hon villig att vänta tills läkaren springer från akuten (drygt 3 minuter) och räddar hennes liv? ELLER ska jag, som enligt dig inte räddar liv utan assisterar till läkaren, göra vad jag kan dvs rycka ut trachen och hålla ingången öppet så hon kan andas och inte kvävas till döds???

    Exempel nr 2:

    Patienten på rum 9 får en carotisblödning eftersom cancer har ätit upp kärlen... Jag ska berätta till dig att han inte har 3 minuter att vänta på rätt yrkesgrupp, det tar mycket snabbare för honom att förblöda.... Så vad tror du vem som ska försöka rädda hans liv?

    En sak till... vid hjärtstopp är den personen är huvudansvarig för HLR som påbörjat det... dvs att läkaren blir tvungen kanske tom assistera till mig....
    Jag är själv PA till en med trach. Nej, jag tycker inte att jag ska tjäna tusen miljoner mer bara därför...
  • Anonym
    Ebba Caroline skrev 2012-05-12 21:53:06 följande:
    Sedan tjänar du förmodligen redan mer än en ssk...
    oj, det gör jag sannerligen inte :) 110 kr i timmen = 18480 kr på en heltidstjänst.
Svar på tråden Fjantiga sjuksköterskor!