• Songbird1

    Utreda igen? Ang autism

    Hej,
    utan att försöka diagnosticera er pojke eller så... Det låter ju som om där finns kriterier och om jag får råda hade jag gått och sett till att han får en riktig utredning så att ni vet. Ju tidigare han och ni får det har ni rätt till hjälp och stöd så att han får träning genom hab, kanske även LSS samt vårdbidrag från FK. Även om han inte har s k allvarlig autism, antar att du menar om han skulle uppfylla många kriterier (det finns totalt 4x3 = 12) eller utvecklingsstörning, så är det för er som familj och er sons framtid som det är bra med hjälp tidigt. Det är en stor sorg för många att inse och acceptera att ens barn är annorlunda. Vi har varit jätteledsna imellanåt men drivkraften att göra det så bra som möjligt är starkare och sorgen omvänds på något vis.

    Vår pojke är 3 i sep och blev utredd nu i feb och fick diagnosen autism. I framtiden ska det inte finnas enskilda diagnoser som autism eller asperger utan alla ska rymmas inom autismspektrum i stället. Gissar ändå på att det kommer finnas någon slags skala inom autismspektrat men vet ej hur det kommer se ut.
    Vår pojke är inget solklart fall om man inte vet vad man ska leta efter... Go och glad och mycket energi! Här hemma märkte vi det först med att han inte svarade på sitt namn och var lite svår att få kontakt med vid 18 mån.
    Det syns tydligt på honom med språket. Han har visserligen en hel del ord nu men använder det inte som vi med att svara ja och nej utan imiterar oss för det mesta. "Vill du ha glass?", så säger han "gass". Han älskar glass så han kommunicerar på sitt vis men det är jobbigt och tidskrävande med all tolkning och utbrott. Sen synd det också väldigt tydligt på vår pojke med andra barn. Han vet inte hur han ska bete sig och tittar och leker mest själv. Men visst utvecklas han också. Men barn med autism tänker på ett annorlunda vis. <3 En del av de vet inte spontant HUR de ska prata med andra och varför eller HUR de ska leka med jämnåriga barn. 
    Det finns en bra grupp på facecook som jag kan rekommendera om du är med där. NPF Hjärtefrågor. 

    Lycka till!
    kram!
     

  • Songbird1

    Reagerar lite på att förskolan inte ser om han är avvikande eller inte... Hm. Det är ju deras jobb! :( Det får dom genast se till att hinna! Hur ska man annars kunna lita på att de ser ens barn och ger den trygghet som alla behöver?!! Har ni pratat med rektorn? 

  • Songbird1

    Ok, jag läste lite slarvigt innan, sorry! Jag tolkar det som att de konstaterat autistiska drag i utredningen, alltså han har några kriterier men för få för att uppnå en diagnos. Då har han inte rätt till LSS, men dock habilitering som ni gör nu hos logoped m m. Tycker du/ni gör helt rätt.  Har ni sökt vårdbidrag?  
    MEN!! Vad 17 är det med hans förskola???? Jag jobbar själv inom skolan och jag vet att det är varje förskola och skolas skyldighet att anpassa verksamhet och skolgång så att alla elever med eller utan diagnoser ska få det stöd och den hjälp de behöver!!! Detta står i skollagen och kan inte misstolkas eller gås runt och ändå hör jag exempel på detta alldeles för ofta. Blir så arg! Sen verkar ganska många föräldrar inte heller verkar veta sina rättigheter men hans förskola är skyldiga att träna med er lille pojke!!! Om du vill kan jag leta upp paragrafen. Stå på dig! Om det inte går fram, anmäl eller byt förskola, det hade jag gjort. Kram till er!

  • Songbird1

    Om det finns en handlingsplan och ni redan haft möte om er son, be om ett nytt möte där du berättar läget om att du inte känner stöd och handling från deras sida. Jag tycker man kan vara rak, ärlig, ställa krav och ändå trevlig! lycka till

Svar på tråden Utreda igen? Ang autism