Inlägg från: Pojkmamma2 |Visa alla inlägg
  • Pojkmamma2

    Trotsig 3,5 åring som går mig på nerverna!

    Hej! Jag är en 23 årig 2 barnsmamma med två pojkar på 3,5 år och 5 år. Nu är det såhär att yngsta sonen är så fruktansvärt trotsig, eller vad det nu är. Vi har länge, (ca 1-1,5 år) funderat på om han har ett funktionshinder eller om det är ren o skär trots. 

    Han ska bestämma allt, och alla. Men framförallt över mig (mamma) men även över pappa, brorsan mormor osv. Givetvis ger vi inte med oss jämt, men ibland orkar man inte ta striden. 

    Detta börjar bli otroligt jobbigt, han ska bestämma vart å när jag får gå någonstans, han kan gå iväg åt andra hållet å gapa åt mgi att jag ska komma tillbaka och vänta på mig precis där han står, han får fruktansvärda utbrott över småsaker,såsom att jag tvättar mig med en babytvättservett och han vill bli tvättad över munnen med samma servett som jag tvättat mitt underliv eller under mina armar med. Han vill gärna lägga upp alla grejer vi handlat på affären på bandet vid kassan, å råkar jag glömma att han vill det, eller att man är stressad för att det är mkt folk eller nått på affärn så kan han få ennu ett utbrott å vill att jag ska lägga tillbaka allt i vagnen så han kan lägga upp det på bandet´igen trots att sakerna är betalda, han skriker å slåss å slänger sig på backen för det mesta man tjaffsar om, å det ger sig inte heller utan håller på minst 45 minuter.

    En gång hade vi varit ute och äldsta sonen ramlat å slagit upp knät, så vi skyndade oss hem å skulle tvätta rent det å sätta på plåster, å för att jag skulle se så tände jag lampan i köket, då fick han ett vredesutbrott och tyckte att jag skulle slita av brorsan plåstret, gå ut ur köket å släcka lampan, å¨låta han tända å sen börja om.

    När vi ska gå hem från dagis blir han asförbannad o tycker att jag kommer förtidigt, och har jag råkat ta ut vagnen för att brorsan ska iväg på träning så vi kan skynda oss hem så kan han bli vansinig över den å mena på att han skulle ha tagit ut vagnen.. En gång när vi kom ner på dagis så skule dom vara ute så det var ingen mening å klä av honom, så jag gav honom en kram å lämnade honom med pedagogen, då ringer hon efter ca en halv timme å berättade att han hade skrikit så han svimmat samt kräkts... Detta är bara toppen på isberget, är bråk om allt hela tiden, känns nästan som om han har tvångstankar, går det inte som han vill så låser det sig i huvuet på honom. Det spelar ingen roll vem han är med så är han likadan, å får samma utbrott.        

  • Svar på tråden Trotsig 3,5 åring som går mig på nerverna!
  • Pojkmamma2

    Vrerkligen ingen som har nått tips eller råd? Vad tror ni detta kan bero på? Trots? Adhd lr annat funktionshinder? Tvångstankar? 32 st som läst men ingen som svarat? sNälla nån som har ett tips el råd?

  • Pojkmamma2

    Hej och tack för era svar, har en 5 åring oxå en pojke, och han uppförde sig aldrig någonsin sådär som lillebror gör, och det är skit jobbigt då även storebror får sina kängor av honom. Vad ska man göra för att visa att det är vi vuxna som bestämmer mer än att inge ge med sig? Har ju varit benhård med vad som gäller, å såhär har det varit sen han var runt 1,5 å började prata... Tycker att efter drygt 2 år med samma bråk flera ggr per dag så borde han förstå att det inte är nån mening att bråka om det, men nej han fortsätter.. Och det är det som gör mig vannsinng, har aldrig nånsin höjt rösten åt barnen, men har nu börjat gjort det åt honom i ren desperation, spelar ingen som helst roll om man ignorerar utbrotten, eller om man tar honom i famnen, eller om man sätter sig ner på huk å pratar med honom, inget lungnar honom som sagt.. Och det är tjat å bråk om samma sak i minst 30-45 min.. "JAAAAG VILL GÅ TILLBAKA TILL AFFÄREN Å LÄGGA UPP SAKERNA"

    Igår var första dagisdagen o när vi skulle hämta honom så hade dagiset satt dit ny grind med karbinhake, som han ville sätta dit, men han var för svag i fingrarna så jag fick hjälpa honom lite, plus att de kom folk bakom oss som ville gå in, så jag sa att han nu får du stänga igen imorgon för nu vill dom bakom oss gå in.. Så hela vägen hem och även 15-20 min hemma gapade han å skrek att han ville gå tillbaka till förskolan å låsa grinden............... Såna här saker gör att jag vill slita håret av mig å springa därifrån... Men emellan dessa alla bråk så är han världens goaste unge, så försöker tänka på det även om det inte är lätt emellanåt... 

    Så, hur ska man få honom att förstå att en å samma saker hela tiden som bråkas om är fortfarande nej nej å åter nej. (iofs så kommer det oftast nya bråk om nya saker varje dag, men mycket upprepas) såsom att om jag går 1,5-2 m framför honom, så kan han helt plötsligt skrika "kom å vänta på mig här, du SKA STÅ HÄR!" å så är karusellen igång igen...   

  • Pojkmamma2

    Hej o tack för era svar även om tråden är drygt 2 år :) kan ju upptadera hur de gick. Sonen har atypisk autism o språkstörning. Han är något lugnare nu

  • Pojkmamma2
    Xadime skrev 2014-08-21 21:37:31 följande:

    Vi går hos logoped då han varit sen med talet men det har släppt jättemycket på slutet. Jag hoppas inte trotsen beror på något sådant. Har era barn blivit lugna senare efter sån här trots? Harmoniska snälla 6-7-åringar? ;)


    Hej, min äldsta son har aldrig trotsat på det viset som min yngsta. Han har varit extrem men de beror förmodligen på hans funktionshinder o att vi då inte visste av dem å kanske ställde för höga krav. Men sök hjälp, komet utb är jätte bra tex, å finns i alls kommuner.
Svar på tråden Trotsig 3,5 åring som går mig på nerverna!