Inlägg från: Scream2 |Visa alla inlägg
  • Scream2

    Vad kostar det att åka ambulans ?

    4abarnsmamma skrev 2012-09-16 23:01:17 följande:
    Varför skulle dom ?

    Här handlar det om frågan OM ts kan ringa ambulans om hon är långt gången i förlossningsarbetet och inte kan ta sig in på annat vis.
    Förlossningen kanske startar så dom inte kan få tag på skjuts på stört, taxin kanske inte vill ta henne i bilen pga av för långt gånget i förlossningen.

    Alltså vissa förlossningar är lugna, går sakta fram, man känner att man hinner och kan vänta in taxin, annan skjuts osv

    Vissa förlossningar startar lugnt men kan förvandlas på någon minut till att man kanske föder inom väldigt kort tid och kan inte pga smärtor, krystvärkar, kanske stora blödningar åka på annat vis än med ambulans för att dom behöver då den övervakningen och ev förlossningshjälpen.

    Jag läser ju att ts menar som det sista jag skriver, där det verkligen behövs en ambulans till hjälp, inte att hon ska ringa för skojs skull eller inte kommer in för att tex inget körkort eller bil finns.
    Du skrev, man kan aldrig veta hur det går! Och därmed min tolkning att du kan mena att då borde alla åka ambulans. För säkerhets skull iom att man inte vet när det tar fart eller när det kan börja blöda osv.

    TS har en sund inställning men jag har haft diskussionen med en annan kvinna här i tråden som anser sig ha rätten att åka ambulans! Bara för att osså div saker som påverkar. Att hon valt att bosätta sig på landet och att maken har långt att åka...jag anser att sånt löser man på annat sätt, och inte genom att ringa ambulans i ett normalt förlossningsarbete.  
  • Scream2
    sirisdotter skrev 2012-09-16 23:08:15 följande:

    Knappast de som har gångavstånd;   om man bor på Kungsholmen nära  S:t  Göran  exempelvis,  och planerat att föda där  (om man fortfarande har förlossningsavdelning där vet jag inte).

    Du kan ju snubbla om du går....ramla och landa på magen...
  • Scream2
    sirisdotter skrev 2012-09-17 08:44:26 följande:
    Tja,   allt kan hända.   Skulle  det vara farligt?    Jympade på vanlig Friskis& Svettisjympa hela graviditeten   (speciell  jympa för gravida fanns inte då)    -   lite svårt var det förstås med övningarna när man ska  ligga på mage! 

    Risken kan vara större att få  ett slag i magen av sitt ex....

    För min väninna som promenerade på Kungsholmen gick det bra!   (liksom för mig som drogs ut på långpromenad i skog,  över stock och sten,   av läkarväninna,   när jag gått 14 dagar över tiden).

    Jag är ingen förespråkare av att folk ska åka ambulans, jag var mest ironisk som svar på ett annat inlägg från början...för allt kan ju hända...
  • Scream2
    sötare skrev 2012-09-17 08:56:45 följande:
    Jag åkte ambulans båda mina förlossningar. Första gången mötte de oss på vägen. Jag tvingade min sambo att stanna bilen för att jag hade så ont å kunde inte sitta stilla. Tackar gudarna att de skickade en ambulans för ambulanspersonalen hjälpte mig att andas så att jag stod ut med med värkarna.
    Andra gången fick vi verkligen tjata oss till att de skulle komma med ambulans och det är jag verkligen glad för att vi gjorde för vi hann knappt komma innanför förlossningssalen förrens lilleman tittade ut.
    Ibland så kan det vara värt att ringa ambulans för ambulanspersonalen kan hjälpa kvinnan att hantera värkarna å stressen som en pappa kanske inte kan.
    Lycka till när det är dagas för det lilla pyret att titta ut :) 

    Tillåt mig GAPSKRATTA!!!!!!!

    Du hade TUR! Ställ frågan om hur många som jobbar i ambulans som gjort praktik på förlossningen...jag lovar!!!! Chansen att nån sån kommer är mindre än att nån som inte gjort praktik kommer....och har du tur har den i bästa fall fött barn själv eller varit pappa...  Jag nedvärderar inte mina kollegor, men det system som gör att vi inte får tillräcklig utbildning (jag HAR gjort praktik).
  • Scream2
    slemtorsk i din bralla skrev 2012-09-17 11:00:50 följande:
    nu får du ge dig kära du.. jag är inte "en brud" jag är en vuxen kvinna, förmodligen äldre än du skulle jag tro.

    Jag är heller ingen förespråkare av att åka ambulans och det är inget jag ÄMNAR att göra, men om min man är långt borta och det är "fel tid på dygnet" så vet jag att jag har rätt att göra det och det är en trygghet för mig.

    Sen blandar du in det faktum att jag har valt att bo på landet vilket är så lågt och dåligt argument att jag tror jag dör, säger du samma sak till de människor som dör pga ambulansen inte kommer fram i tid eftersom de "valt att bo" ute på landsbyggden?

    MIN barnmorska sa till mig att eftersom jag bor som jag gör så skriver hon in i min journal att jag ska få ambulans om det är så att min man inte är hemma så att jag kommer i tid till förlossningen. Givetvis lär han ju sätta sig i bilen och gasa hemåt så fort det bara går, jag ringer ju inte till HONOM när det är 3 min mellan verkarna heller. Du läser ju text här som fan läser bibeln och är den mest stingsliga person jag någonsin träffat på här inne.

    Lite jobbigt att ordna annan skjuts???? Det FINNS ingen annan skjuts-möjligtvis en granne som bor ca 3 km bort.. jag bor INTE i stan som du verkar ha fått om bakfoten.

    Det finns fler som får "ambulans" inskrivet i sina journaler utan att det för den skull innebär att det är livsfara för deras barn, som sagt här ute på landet är det ganska vanligt. Uppe i norrland får man till och med helikopterambulans om man bor ute på fjället och förlossningen sätter igång och bilen inte är hemma.

    Men du.. åk du till ditt jobb och rädda liv, att det kan innebära att rädda ett liv för att man börjar föda hemma på vardagsrumsgolvet slog kanske inte dig? Du är otrevlig, okunnig och otroligt låg i idtt argumenterande. Det du säger stämmer säkert i DIN ambulans eller DITT distrikt, men de ambulansförare/vårdare/sjuksköterskor jag har talat med (som jobbar både här, gästrikland, Uppsala, Umeå och skåneregionen) tycker att ditt argumenterande SUGER, visade tråden för en tjej som skäms för att vara kollega med någon som hänger ut hela yrkeskåren så negativt som du gör och jag förstår henne....

    SEN ÅTERIGEN...jag tänker inte ringa ambulansen så fort värkarna börjar,  utan det är en säkerhet jag har om det är efter taxibolaget stängt och min man jobbar. Min granne (som bor flera km bort i skogen) har tre barn och kan omöjligt ställa upp o köra mig och någon släkt och familj närmare än 20 mil bort har jag inte och varför skulle jag behöva redovisa mina familjeförhållanden för dig? Med mitt förra barn bodde jag i Mölndal, 5 min promenad från Mölndals lasarett men där fick jag inte föda pga jag hade lite förhöjt blodtryck (ingen havandeskapsförgiftning), min dåvarande man jobbade i frölunda och ÄNDÅ ansåg de på förlossningen att jag skulle ta ambulans in när värkarna satte i gång.......så man ser nog annorlunda på det hela här i kring.

    PS det gjorde jag inte för mannen var redan hemma när jag lade på luren till förlossningen den gången..

    Men du, lilla vännen...öhhhh...ena studen påstår du att jag säger du bor på landet och i nästa har jag fått om bakfoten att du bor i stan? VA?

    Jag har 10 mil till förlossningen...jag är i barnafödande ålder och INGEN, INGEN INGEN Har inskrivet i sin journal från BM att dom SKA FÅ åka ambulans. Den bedömningen gör SSK PÅ SOS!!!! Där och då utifrån hur mkt ambulanser det finns tillgänglig. Din förlossningsresa kan mkt väl bli en prio 3 och då kan det dröja längre för ambulans att komma än för din man! Förstår du? 

    Du väljer själv att redovisa dina familje och bostadsförhållanden...du väljer att fortsätta provocera med dina inlägg! 

    Jag är rak på sak, kunnig och insatt i ämnet. Möjligen är det för såna som dig provocerande och okunnigt men det är väl för att det nån stans i maggropen ger dig ett stygn av osäkerhet...tänk om nån dör när jag åker där....tänk om....  Sånt är livet, det är hårt och orättvist! Och därför är det provocerande, och nåt säger mig...att det du skiver är lite överdrivet...för att få sätta mig på plats...det var ett gott försök. Men det gick inte!
  • Scream2
    Etta01 skrev 2012-09-17 13:39:33 följande:
    Har nu inte läst hela tråden, men eftersom jag jobbat på ambulansen vet jag att den används väldigt mycket som "taxi", på bekostnad av andra patienter, kanske allvarligt sjuka barn, personer med potentiellt dödliga hjärtinfarkter osv, som då ambulansen är upptagen med "taxiärenden", kanske får vänta för länge på "sin tur" då man blir tvungen att vänta på närmaste lediga ambulans.

    En ambulansresa kostar ingenting för patienten, men kostar skattebetalarna ca 8000,-

    Ring så klart ambulans om ni behöver det, men snälla, skippa "taxiresorna" om det går.
    Det beror ju på hur lång resan är

    Det är ju alltid en fast kostnad att ha en ambulans i drift, vare sig den står i garage eller inte. Sen tillkommer ju kostnad för slitage och rullade mil samt övertid mm för personal.
    Men delar man alla kostnader med antal mil den rullar så tror jag siffran där jag jobbar ligger runt 1000 kr per mil.   
  • Scream2
    Etta01 skrev 2012-09-17 13:50:48 följande:
    Billigt för skattebetalarna, kanske inte billigt för dem vars anhöriga fick vänta för länge på ambulansen och kanske inte klarade sig. Det är ett enormt tryck på de få bilar som finns, så tänk på dem som kanske blir utan för att man själv kanske är "bekväm" eller snål. Nästa gång kanske det är ens egen mamma eller son som får vänta för länge.

    Men du, skriv inte sådär, för då är man provocerande och får sitt inlägg bortplockat här ska man gå på i ullstrumpor för det är ju för guds skull havande kvinnor som kan bli upprörda....
  • Scream2
    Pippilångstrump skrev 2012-09-17 14:56:12 följande:
    Slemtorsk och Scream: Ni kanske kan vara lite trevligare mot varandra? Ni båda två skriver väldigt aggressivt.

    Slemtorsk: Du förklarade tydligare nu på sidan 12, men innan har det inte riktigt låtit som att du ringer hem din man som första försök, ringer en taxi och försöker få den såfort som möjligt och då också en tid när den har tänkt komma och som sista alternativt ringer en ambulans om mannen inte hinner komma hem och taxin är i närheten och värkarbetet börjar bli allt för intensivt.

    Till alla i tråden som säger att TS ska åka in så fort som möjligt, har ni tänk på vilket resursslöseri det är? Mest troligt kommer hon använda mer smärtlindring när det finns tillgängligt, boka ett förlossningsrum eller om det är för tidigt ett rum på BB, låsa upp personal i onödan, men kanske främst ett förlossningsrum.

    I Göteborg är det i periodvis väldigt ont om just förlossningsrum, så hur bra är det? Vill du bli nekad och tvingas åka till Varberg/borås? Och då riskera att föda i bilen? Som jag skrev innan, när mitt andra barn föddes bodde vi i GBG, 5-10min till östra och vi var bara inne i 30 min, hade aldrig hunnit till annat sjukhus eller som jag bor numera till förlossningen då det är en timme bort. (De sa att jag kan komma in, om jag är orolig, men kan också stanna hemma någon timme till. Väl på förlossningen så frågade jag varför värkarna försvagades när jag rörde på mig? Fick en blick som sa, å nej en till som kommer in för tidigt, henne får vi skicka hem igen)

    Allt är inte så svart eller vitt, utan lite sunt förnuft måste användas, för att säga att någon ska åka in på första tecken kan alltså få betydligt dyrare konsekvenser då det kan sluta med ambulansfärd för någon annan, överbelamrade förlossningssalar och kanske tom död för någon annan/bebis. 
    Men jag blir så jäkla förbannad på hur folk kan resonera!!!!! Ni anar nog inte hur frusterande det är att köra taxi när man hör på radion att nån fått hjärtstopp i kommunen man lämnade för 15 min sen...och närmsta ambulans är 20 min bort...eller jo, vi är ju närmare...
  • Scream2
    sos avgör vem som får ambulans!!!!!!! och isåfall vilken prioritet det blir!!!!!!
  • Scream2
    Pippilångstrump skrev 2012-09-17 18:40:52 följande:
    Jo, jag förstår det precis. Och jag tycker inte heller man ska använda ambulans som taxi. Men du vinner inget på att vara så upprörd och skriva så argt.

    Men hur ofta känner du att du agerar taxi? Förutom när det är ordinerat mellan sjukhus tex? Är det för att SOS inte kan bedöma eller är det för att patienterna överdriver?

    Personligen är jag ytterst restriktiv med att ringa SOS och således också att åka ambulans. Tex får man alltid rådet då någon har en insulinkänning att man ska ringa efter ambulans. Det har jag enbart gjort då det varit omöjligt att hämma hemma. 
    Men det är ganska skönt, att få skriva ärligt och rakt på sak

    35% av alla ambulanstransporter bedöms inte ha något behov av medicinsk vård eller övervakning. Jag VET att patienter överdriver, men självklart inte i alla fall. SOS sköterskan sitter i en jäkla sits nu för tiden, för vem av dom är sugen på att hamna i rättlsliga prövningar? Mediedrevet är ju enormt och det bidrar ju även till att folk överdriver, tror jag. Eller har upplevt. Folk erkänner ju själva att vi hade ju kunnat kört själva, men nu hade ju frun druckit ett glas vin...men rättfärdigar det att ringa ambulans? Och vad sa dom eg till SOS? FÖr även om man har haft ont i magen 5 timmar så är det ju inget som säger att man måste åka ambulans? När man utan problem går ut till bilen?

    Vem ger rådet att alltid ringa ambulans? Och hur mkt känning? Så länge man får i pat nåt så fixar man sånt hemma.    
Svar på tråden Vad kostar det att åka ambulans ?