• Anonym (nja)

    Kan arbetsgivaren kräva läkarintyg för vab?

    Då arbetsgivaren inte betalar ersättning vid vab kan de inte heller kräva sjukintyg, det gör däremot FK på åttonde dagen. Det arbetsgivaren kan göra är att kräva intyg på att du har anmält vab till FK.

  • Anonym (nja)
    Anonym (?) skrev 2012-10-13 07:18:01 följande:
    Men kan de kräva förstadagsintyg på vab?
    Arbetsgivaren har inte rätt att begära sjukintyg för vab, vare sig första dagen eller senare. Däremot kan du behöva styrka din frånvaro genom intyg från försäkringskassan. Ring facket så kommer de att bekräfta det för dig eller googla (det finns fler som ställt frågan). Tyvärr är en hel del arbetsgivare inte insatta i reglerna och tror de kan bete sig lite hur som helst.

    Vad gäller förstadagsintyg är det enbart vid egen sjukdom som arbetsgivaren kan kräva det och det ska då ha meddelats arbetstagaren skriftligt i förväg, dvs innan man blir sjuk. Arbetsgivaren kan inte kräva in det i samband med en sjukskrivning om det inte meddelats i förväg. Om man får skriftligt från arbetsgivaren att förstadagsintyg kommer att krävas in vid sjukdom gäller det i ett år, sen måste arbetsgivaren meddela arbetstagaren på nytt.   
  • Anonym (nja)
    chrissepisse skrev 2012-10-13 13:42:41 följande:

    Jag har väldigt svårt att tro att Fk får lämna ut den informationen. Jag vet att arbetsgivaren inte har rätt att få veta om en anställd har tagit ut föräldrapenning och tycker att det skulle vara konstigt om det var andra regler avseende tillfällig föräldrapenning. Fk har ju däremot rätt att få information från arbetsgivaren.

    Jo, arbetsgivaren kan kontakta försäkringskassan för att kolla om en anställd verkligen anmält sig där. Rätten till ledighet hänger ihop med rätt till tillfällig föräldrapenning.
  • Anonym (nja)

    Jag bad vår personaladmin på jobbet kolla med försäkringskassan hur många föräldraledighetsdagar en person hade kvar då vi misstänkte olovlig frånvaro, men försäkringskassan sa att de inte lämnar ut sådana uppgifter. Det var förra året och jag stod brevid när hon ringde så jag hörde hela samtalet. Däremot kan man få svar på frågan om en person är sjukskriven, föräldraledig eller anmält vab, det har vår personaladmin kollat flera gånger. I första hand ber vi dock arbetstagaren själv lämna in utdrag från försäkringskassan. Man får dock inte information om diagnoser o.dyl.

  • Anonym (nja)
    Anonym skrev 2012-10-13 15:05:23 följande:
    Klart de inte lämnar ut det, då det är personliga uppgifter. Däremot lämnar de ut info om en person har anmält vab eller vanlig föräldrapenning för ett visst barn ett visst datum.

    Precis. Det var ett svar på OlleOlles inlägg som sa precis tvärtom.
  • Anonym (nja)
    olleolle skrev 2012-10-13 15:57:09 följande:
    Hur kan du misstänka olovlig frånvaro? Du har väl själv godkänt att personen får ta ut föräldraledighet?
    Om sedan personen tar 1/8 eller en hel dag i ersättning är inte upp till dig som arbetsgivare.
    Dålig chef det är vad du är. Du skapar dålig trivsel på arbetsplatsen när du håller på och misstror anställda. Sluta spionera på folk och sköt ditt jobb istället.
    Nej, ditt jobb är inte att spionera och lägga sig i folks privatliv.
    Är personen sjukskriven/föräldraledig eller ledig med tillfällig föräldrapenning så vet ju du som arbetsgivare redan om det. Varför ska du behöva ringa upp och kolla det en gång till då?



    Du drar en väldans massa slutsatser utan veta vad du talar om. Jag är för det första inte chef, men det var en chef som efterfrågade det. När barnet är över 18 månader kan arbetsgivaren kräva att du tar ut föräldraledighet i samma omfattning som du är ledig. Så det har visst arbetsgivaren med att göra. I det här fallet var det knappast arbetsgivaren som skapade dålig stämning, utan arbetstagaren. Hur och varför man misstänkte olovlig frånvaro är inget jag tänker gå in på här då jag inte vill outa varken mig själv eller henne. Arbetsgivaren hade inget annat val än att godkänna föräldaledighet då personen ifråga anmälda två månader i förväg.
  • Anonym (nja)

    olleolle, du har uppenbarligen ingen koll på vad du pratar om.

      http://www.foretagarna.se/Medlemsformaner/Juridisk-radgivning/Ledighet/Foraldraledighet/


    "När barnet har blivit 18 månader har föräldern rätt till ledighet i samband med att han/hon tar ut kvarvarande föräldrapenning. Det innebär att under den tid då en förälder får tre fjärdedels, halv, en fjärdedels eller en åttondels föräldrapenning har föräldern rätt till förkortning av normal arbetstid med tre fjärdedelar, hälften, en fjärdedel respektive en åttondel."

    http://www.juridikfokus.se/vardagsjuridik/arbetsratt

    "Mamman eller pappan kan vara helt ledig under 18 månader från barnets födsel oavsett om man tar ut föräldrapenning eller inte. I samband med att man tar ut föräldrapenning har man rätt till ledighet fram till dess barnet fyllt 8 år eller avslutat sitt första skolår. "

  • Anonym (nja)

    Men snälla, självklart är det inte arbetsgivarens skyldighet att bevilja ledighet utanför vad lagen och avtalen medger, oavsett om du har barn eller inte. Enligt lagen har du rätt att vara föräldraledig fram tills att barnet är 18 månader oavsett om du tar ut föräldrapenning eller inte, efter det kan arbetsgivaren kräva att du tar ut föräldrapenning i samma utsträckning som du är ledig.

    Försäkringskassan reglerar hur mycket ersättning du får, lagen och avtalen reglerar din rätt till ledighet. Vill du inte tro på företagarna eller juridikfokus kan du läsa om det på fackens hemsidor. Lagen reglerar hur länge du har rätt till ledighet, naturligtvis ska du arbeta övrig tid eller komma överens med din arbetsgivare om annat. 

    http://www.unionen.se/rad-och-stod/ratt-till-foraldraledighet
    Efter att barnet är 18 månader måste du ha dagar kvar med föräldrapenning för att nyttja rätten.

    http://vision.se/Din-trygghet/Rattigheter/Foraldraledig/Foraldraledighet/
    Som förälder har du rätt till hel ledighet (med eller utan föräldrapenning) till dess barnet blivit 18 månader. Efter det har du rätt till hel ledighet men endast under förutsättning att du då har hel föräldrapenning. 

    Du har blivit överbevisad flera gånger i den här tråden att du har fel, men hoppar varje gång vidare på något annat. Du har uppenbarligen ingen koll, utan tolkar saker som det passar dig. Lycka till med det, men jag tänker inte längre diskutera med dig då det inte ger något och du är så fel ute. TS, jag hoppas du lyssnar på de som vet vad de talar om och kollar upp med ditt fack vad som gäller.   
         

Svar på tråden Kan arbetsgivaren kräva läkarintyg för vab?