Inlägg från: Anonym (Arbetsrätt) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Arbetsrätt)

    Kan arbetsgivaren kräva läkarintyg för vab?

    Jag är utbildad i arbetsrätt och har jobbat med liknande frågor tidigare.

    Arbesgivaren har rätt att begära intyg från läkare och/eller försäkringskassan från första dagen både vid VAB och egen sjukdom under vissa omständigheter. Detta är mycket till för den anställdes hälsa, då frekvent frånvaro kan tyda på alkohol- eller drogmissbruk och det är arbetsgivarens lagliga skyldighet att hålla ögonen öppna efter sådant. Så om du har varit borta mycket från arbetet får du räkna med det.

    Vissa hävdar som signaturen "olleolle", att du har rätt hit och dit, men många företag klarar inte att en anställd är borta i tid och otid. Då får man i konkurs.

    Vill tydliggöra att det inte är så att du måste visa upp vad det är för sjukdom barnet har, men du kan få frågan om att visa intyg på att du verkligen fått ersättning för VAB från försäkringskassan. Annars kan ju alla som har barn "vabba" lite då och då när andan faller på.       

  • Anonym (Arbetsrätt)
    hellokill3r skrev 2012-10-13 14:05:45 följande:


    Intyg från fk alltså men inte sjukintyg från läkare vid vab?
    Korrekt. Läkarintyg enbart vid egen sjukdom.

    Som sagt, det görs främst i syfte att motverka missbruksproblem eller upptäcka om något är deprimerad och därmed för den anställdes bästa. 
  • Anonym (Arbetsrätt)
    olleolle skrev 2012-10-13 14:37:10 följande:
    Utbildad i arbetsrätt? Vad heter din utbildning då? Vilket universitet gick du på?
    Är det en 4 timmars kurs för nyblivna chefer?

    Arbetsgivaren har ingen rätt att begära ut läkarintyg för tillfällig föräldrapenning, allt sådant sköts av försäkringskassan och det är sekretess på det.
    Enda gången FK lämnar ut uppgifter är när arbetsgivaren behöver uppgifter om hur många föräldraledighetsdagar du har tagit ut, för att kunna räkna ut din semesterersättning.

    Jojo, ofta det är för den anställdes bästa som de vill ha uppgifterna?:)
    Du låter som en typisk chef, som till och med tror själv på vad du säger.

    På vilket sätt skulle ett företag gå i kk för att någon tar ut tillfällig föräldrapenning?
    Då är man redan på obestånd och det har inget med den anställde att göra.
    Jag tänker inte släppa på min anonymitet, men jag kan säga att jag har läst 2 olika kurser i arbetsrätt vid ett svenskt universitet och har alltså ganska många akademiska poäng inom det området.

    Jag sade att arbetsgivaren kan kräva det vid egen sjukdom (läkarintyg alltså) och rätt att begära intyg från försäkringskassan av dig när du vabbat. 

    Det finns faktiskt tydliga direktiv från Arbetsmiljöverket om att man SKALL utreda en anställd med hög frånvaro. Det är arbetsgivarens ansvar att tidigt uppfatta signaler som tyder på alkohol- eller drogproblem. Jag har arbetat heltid med dessa frågor som ledningsexpert på ett internatinellt företags Sverigekontor.

    Om du ser dig om i samhället inser du att alla företag inte är av storlek som Ericsson, Volvo och Google. Ett litet företag kanske bara har 1 eller 2 personer med en viss kompetens, om den personen då är borta betydligt mer än vad man kan anse vara normalt (säg 15-20 % av sin totala arbetstid) så är det såklart inget problem. Men om ALLA på ett företag skulle hålla på sin rätt till 100 % och vara borta för VAB eller sjukfrånvaro vid minsta förkylning så skulle företagen aldrig någonsin gå runt.

    Jag har aldrig uttalat mig emot frånvaro rent generellt, men att vägra visa intyg från FK för VAB eller vara borta betydligt mer än normalt är inte okej.      
  • Anonym (Arbetsrätt)
    olleolle skrev 2012-10-13 15:52:42 följande:
    Att du har läst två kurser betyder inte att du är utbildad inom arbetsrätt. Det är ett väldigt stort och komplext område.

    Enda anledningen för en arbetsgivare att kräva ett sjukintyg från första dagen är för att man misstror arbetstagaren och vill göra sig av med denne. Man gör det aldrig av godhet för att hjälpa. Arbetsmiljöverket har mängder med direktiv som är till en last för arbetsgivaren och som densamma mer än gärna skiter i. Att just detta direktiv står högt i kurs hos arbetsgivare, ser jag bara som ett sätt att göra sig av med misshagliga personer

    Ja, jag sa ju att du lät som en chef. Använder massa paragrafer för att göra dig av med folk under täckmantel att det är för deras eget bästa som du kollar upp dem.

    Anledningen till att folk håller hårt i sin rätt är oftast att företagen pissar på den anställde. Det är den anställdes chans att ge igen för gammal ost.
    Om man behandlade sina anställda med respekt och gav dem lite mer frihet under ansvar så skulle dessa problem sällan uppstå.

    Du vet inte hur långa dessa kurser var eller vilket djup det var. Vidare så har jag alltså arbetat som expert i dessa frågor, så helt inkompetent kan jag faktiskt inte vara när jag får arbeta för företag som omsätter över 100 miljoner dollar globalt.

    Nej, det är inte alls den enda anledningen. Om en person har alkoholproblem och till exempel arbetar som fältsäljare så kan den personen mycket väl köra bil i berusat tillstånd, vilket är en arbetsfara. En person med bakrus kan också begår grova misstag och om man då arbetar i verkstadsmiljö kan man faktiskt avlida om man gör fel.  

    Vidare så hör jag att du är gammal kommunist som tror att kapitalet är ont, i alla fall låter det så. Jag har förövrigt varit chef, men är det inte längre. Och jag har aldrig behövt avskeda någon när jag varit chef. Idag är jag istället konsult, då jag får större frihet. 

    Överallt där jag varit har vi följt samtliga arbetsmiljöverkets direktiv i den mån det varit möjligt. Vi kan inte strunta i ett direktiv bara för att du påstår att det är till för att bli av med människor. Det ligger krav på arbetsgivaren att upptäcka missbruk, i många fall är man också ansvarig att hjälpa till med rehabilitering av missbruksfall. Därför är det viktigt att uppmärksamma så tidigt som möjligt.

    Vad frihet under ansvar beträffar har jag aldrig mött en chef som övervakar medarbetarna steg för steg. Men ibland måste man ha vissa regler också. Jag vet till exempel att oroväckande många under 30 sjukskrev sig för att åka på "suparresor" och annat, många sjukskrev sig också för att man "inte hade lust att gå till jobbet". Då förtjänar man inget jobb.

    Vidare skall den som visar intyg inte avskedes, utan utredas. Man utreder varför personen är frånvarande, om det beror på missbruk eller att det varit en period med många sjukdomsfall (vilket är okej). Vare sig det är missbruk eller otur med hälsan så leder inget av detta till uppsägning. Däremot om det kryper fram att personen systematiskt sjukskrivit sig för att kunna åka på resor och liknande.     
Svar på tråden Kan arbetsgivaren kräva läkarintyg för vab?