Inlägg från: Mammamalva |Visa alla inlägg
  • Mammamalva

    Ni som adopterat- Hur gjorde ni med namn?

    Jag tror inte att man MÅSTE behålla något namn, däremot brukar adoptionsorganisationerna REKOMMENDERA det. Och för de flesta föräldrar brukar det också kännas naturligt. 

    Oavsett hur man gör så kan barnet sedan göra som det själv vill.

    Vi övervägde en god stund att behålla vårt barns afrikanska namn som det första, men smeknamnet av det på svenska blev inte lika fint som ursprungsnamnet så till slut fick han ett svenskt namn som fungerar i alla länder, och sitt afrikanska förnamn som andra namn. Utöver det fick han båda våra efternamn så nu har han fyra namn.

  • Mammamalva
    Madeleine Louise skrev 2012-10-08 21:40:04 följande:
    Jo, I Sverige måste man behålla minst ett förnamn vid byte av förnamn.
    Det har inget med adoption att göra utan det gäller oavsett om man som vuxen vill byta från sitt tilltalsnamn till ett annat namn eller om man som förälder ångrar namnen på sin nyfödda. D

    Får jag fråga vad hans afrikanska namn är? 
    Jag tycker många afrikanska namn är fina.. Exotiska på något sätt!
    Fast det kanske är svårare att som adopterad behålla ett afrikanskt namn än ett ryskt eller colombianskt namn?! 
    Aha, det var bra att veta. Tack!

    Det finns som du skriver många fina afrikanska namn. Lättuttalade för oss svenskar också. Jag tror inte det behöver vara svårare att behålla ett sådant än ett ryskt eller colombianskt. Snarare annat som försvårar, som t ex om man är rädd att sticka ut.

    För det gör man förr eller senare - både som adopterad och inte, med helyllesvensk bakgrund och inte, med vanligt svenskt namn och ovanligt...

    Smeknamnet på vårt barns afrikanska namn hade kunnat bli Lasse, och det var mest därför vi valde det som andranamn. Lassar finns det så många av. Väljer än så länge att hålla det lite internt.
Svar på tråden Ni som adopterat- Hur gjorde ni med namn?