Inlägg från: Madeleine Louise |Visa alla inlägg
  • Madeleine Louise

    Ni som adopterat- Hur gjorde ni med namn?

    Valde ni helt nya förnamn? Behöll ni de gamla förnamnen? Behöll ni de gamla förnamnen som andranamn och gav barnet ett nytt tilltalsnamn? Hade ni båda samma efternamn? Om inte, vems efternamn fick barnet? Tog ni nya namn som passade i båda länderna? Barnets hemland? Bara i Sverige?

    Hur löste ni namnfrågan när ni fick hem ert barn? 


    Njuter av livet i Spanien med sonen Florian!
  • Svar på tråden Ni som adopterat- Hur gjorde ni med namn?
  • Madeleine Louise
    Halmstadtjej1986 skrev 2012-10-08 15:44:34 följande:
    Jag jobbar på förskola och har träffat ett par adopterade barn. Alla barnen har fått nya namn här i Sverige MEN alla har kvar sitt förra tilltalsnamn som mellannamn. Om jag inte minns fel (pratade med en adoptiv-mamma) så MÅSTE man behålla minst ett av barnets tidigare namn. Det behöver inte bli tilltalsnamnet, utan man kan sätta det som mellannamn.
    Jo, det fungerar så i Sverige. Man måste behålla minst ett namn om man ska byta namn oavsett vilken ålder man har Tack för ditt svar! Det verkar vara vanligast att man byter namn och sparar tilltalsnamnet som andranamn. Vill dock höra från föräldrarna också! Kanske beror på åldern på barnet.. Ett äldre barn (låt oss säga 5 år) är ju van med sitt namn och har vuxit upp med det, medan en baby inte ens kan säga det själv..
    Njuter av livet i Spanien med sonen Florian!
  • Madeleine Louise
    Mammamalva skrev 2012-10-08 21:34:44 följande:
    Jag tror inte att man MÅSTE behålla något namn, däremot brukar adoptionsorganisationerna REKOMMENDERA det. Och för de flesta föräldrar brukar det också kännas naturligt. 

    Oavsett hur man gör så kan barnet sedan göra som det själv vill.
    Vi övervägde en god stund att behålla vårt barns afrikanska namn som det första, men smeknamnet av det på svenska blev inte lika fint som ursprungsnamnet så till slut fick han ett svenskt namn som fungerar i alla länder, och sitt afrikanska förnamn som andra namn. Utöver det fick han båda våra efternamn så nu har han fyra namn.
    Jo, I Sverige måste man behålla minst ett förnamn vid byte av förnamn.
    Det har inget med adoption att göra utan det gäller oavsett om man som vuxen vill byta från sitt tilltalsnamn till ett annat namn eller om man som förälder ångrar namnen på sin nyfödda. D

    Får jag fråga vad hans afrikanska namn är? 
    Jag tycker många afrikanska namn är fina.. Exotiska på något sätt!
    Fast det kanske är svårare att som adopterad behålla ett afrikanskt namn än ett ryskt eller colombianskt namn?! 
    Njuter av livet i Spanien med sonen Florian!
  • Madeleine Louise

    Sonen kommer få behålla det namn han fick på barnhemmet, och han får 3 namn till.
    Riktigt fina namn är det och namnen passar honom perfekt


    Njuter av livet i Spanien med man och snart två barn!
  • Madeleine Louise
    Evilina skrev 2013-01-04 19:44:20 följande:

    Lite OT, men det där stämmer inte. Jag bytte alla mina förnamn mot helt nya. Man måste inte behålla något av de "gamla" namnen om man som vuxen väljer att byta namn.

    Vad som gäller vid adoption har jag däremot inte koll på, men vet ett par som ska hämta en pojke från Ryssland nästa vecka. Han kommer att få ett svenskt tilltalsnamn men behålla sitt ryska namn som andranamn.  
    Alltså tråden handlar om adoption och när man adopterar anmäler man hemkommet barn till skatteverket. Alltså måste man behålla minst ett förnamn, och det samma gäller om man är vuxen och ska byta namn via skatteverket. Läs gärna hela sammanhanget. Man kan inte byta alla förnamn via skatteverket, då måste man vända sig till en annan organisation som jag just nu inte kan komma på namnet på. Har inte bott i Sverige på flera år så det är inget jag medvetet försökt hålla koll på! :)
    ♥ Hemmafru i Spanien med 2 söner ♥
  • Madeleine Louise
    Evilina skrev 2013-01-04 23:38:28 följande:
    Det du skrev som jag citerade var "det har inget med adoption att göra utan det gäller oavsett om man som vuxen vill byta från sitt tilltalsnamn till ett annat namn eller om man som förälder ångrar namnen på sin nyfödda"

    Om du syftade på en som blivit adopterad och sedan som vuxen vill byta namn kanske det kan vara så, men det framgick inte i det inlägget eftersom du skriver att "det har inget med adoption att göra".

    Om man som vuxen i Sverige idag ska byta namn går det utmärkt att byta alla förnamn. Det är Patent- och registreringsverket som har hand om detta. Tycker inte att det borde vara någon skillnad på om man är född i Sverige eller adopterad hit så länge man är registrerad svensk medborgare.
    Om man däremot ska byta via Skatteverket måste man behålla minst ett av namnen. 

    Vid adoption antar jag att det är som när man anmäler namn för nyfödda (till Skatteverket) bortsett från regel/rekommendation att behålla ett ursprungligt förnamn.

    Grattis till sonen och lycka till! Glad         
    Nej, jag menar alltså att det inte går att byta alla namn via skatteverket. Skrev jag inte det i mitt inlägg? 

    Tack så mycket! Han har varit hemma i 2 veckor :) Känns så underbart! 
    ♥ Hemmafru i Spanien med 2 söner ♥
  • Madeleine Louise

    Nu när vi varit hemma med honom ett tag och verkligen tänkt igenom namnbeslutet noga så kan ju även vi tala om hur vi gjorde med namnen vid adoption.

    Vi kände från första stund när vi träffade honom att vi skulle behålla namnet han fått på barnhemmet, och lägga till egna namn. Det blev en liten I. Philip Hector Noel R. Det kändes viktigt att namnen var internationella då våra barn växer upp i en "mångkulturell" familj (Frankrike, Spanien och Sverige) och vi reser hem mycket för att träffa släkten.

    I. = Vår sons ännu "hemliga" tilltalsnamn. Symboliserar hans ryska ursprung. 

    Philip = Representerar hans svenska bakgrund (som han kommer få mig), en kär släkting till mig heter Philip i tilltalsnamn och så är det ju ett plus att Sveriges prins heter så! =) 

    Hector = Detta namn tog vi bara för att det är fint och för att symbolisera hans spanska bakgrund eftersom han kommer växa upp i Spanien. 

    Och så Noel? Tja, detta namn gillar jag allra mest och detta namn var vi båda hundra procent säkra på. Det representerar hans franska arv från pappan samt att vi fick hem honom runt jul! Två flugor i en smäll!


    ♥ Hemmafru i Spanien med 2 söner ♥
Svar på tråden Ni som adopterat- Hur gjorde ni med namn?