• Lilje

    Jag jobbar som sfi-lärare

    Kopierar hit:

    Finns det till exempel någon regel för när ord slutar på -ar eller -er? (hoppar, studsar, spring...er?)  Jag använder -ar överallt, det känns så svenskt...

    Allt jag kan av svenska har jag lärt mig själv, som norsk fick jag inget SFI eller stöd alls när jag kom hit.  Tur jag har språksinne.

    Men finns det något sätt man kan få hjälp med det muntliga?  Båda jag och min son har jättesvårt med svenska tonläget, hur man uttalar ord, det blir svenska ord som sägs på norska.  Skolan är inte mycket hjälp för honom, tyvärr, han fick några veckor med extra stöd, sen fick han klara sig själva.

  • Lilje

    Det är båda likheter och skillnader.  Men -ar på just verb har vi inte, på bokmål.  Den finns på nynorsk, men där har jag ingen koll.  Dubbla/enkla konsonanter är oftast motsatt av på norska, att = at, vill = vil, hade = hadde.  Det mesta går på känslan för mig.

    Barnen får betyg i svensk som andraspråk, men följer undervisningen med dom andra.  Jag vill gärna ha sonen in på extra stöd, men då får han inte fortsätta med franska, som han är jätteduktig på, så jag blir ganska kluven. (han är 12 nu).  Skulle gärna hittat någon kvällsskola eller logoped vi kan gå till utom skolan?  Min dotter tog språket snabbt och pratar nu båda svenska och invandrarsvenska.

Svar på tråden Jag jobbar som sfi-lärare