• fiori84

    Avvikande beteende hos 3,5-åring? Någon som känner igen?

    MissLee skrev 2012-11-15 15:15:29 följande:
    Hej. Jag har en dotter på 3,5 år som hittills varit ungefär "som alla andra" barn, dock lite överaktiv kanske. Nu ju äldre hon blir ser jag, och andra, att något kanske inte stämmer. Kortfattat;
    *Hon är överaktiv och springer från sak till sak - MEN hon kan utan problem sitta still och se på tecknat i en timme.
    *Sen i talet. Hon har ett väldigt stort ordförråd men kan inte sätta ihop ord o meningar så utomstående förstår henne. Hon kan också ha svårt att vara lite adekvat eller sammanhängande så att säga, tex om man ber henne berätta vad hon gjort på dagis etc. 
    * Hon har inget intresse av andra barn. De får gärna leka med henne el brevid henne men hon tar inget som helst initiativ själv, och leker inte heller MED, utan som sagt BREVID. Däremot vill hon hela tiden att vi vuxna ska leka med henne... lägga pussel, spela boll, måla etc.
    *Jag upplever att hon känner empati. Hon tröstar sina dockor på låtsas, säger förlåt o kramas om hon tex bråkat med mig, blir upprörd när nån annan blir ledsen. Hon har heller inga problem med kroppskontakt - hon är jättekelig och vill gärna krama sina kompisar när man säger hejdå.
    * Lite grovmotoriskt klumpig, finmotoriken är det dock inget fel på.
    * Sist men inte minst så gör hon ljud hela tiden. Så fort hon ska göra nåt, klä på sig, måla, leka, ser på nåt kul på tv... så har hon ett ljud hon gör konstant. Det låter väldigt högt och jag får säga till henne hela tiden när vi är ute. Men det verkar som hon inte har kontroll över det så jag kan ju inte tjata på henne heller. Hon går också upp väldigt mkt i varv när hon gör det ljudet, nästan så hon börjar skaka.. svårt o förklara.

    Allt detta har ju lett till att hon blir väldigt "annorlunda". Hon kan ju inte leka med andra barn riktigt, och vi hennes föräldrar måste aktivera henne non-stop och jag är helt slut. Och orolig eftersom hon är så liten men redan hamnat lite utanför på dagis tex.

    Vi har kontakt med specialpedagog på dagis och ska snart på första besöket på logopeden... Men jag ville se om någon känner igen något av detta, har några tankar kring det. Känner mig ganska uppgiven just nu :(.
    Jag känner igen vissa saker hos min dotter, tex överaktiviteten, hon har väldigt svårt att sitta still längre stunder men kan sitta still i mitt knä när hon kollar på barn program. Hon leker inte heller med andra barn och är inte intresserad av det heller utan leker mest bredvid dom, kan leka med äldre barn om barnen/barnet tar kontakt med henne. Hon är sen med talet och har börjat komma några ord först för ca 6 månader (hon är 2, 7 år nu ) och härma ljud och ord har hon oxå börjat göra för ca 6 månader sen. Hon vet när jag är arg tex och kommer då och kramar mig och pussar  mig men det gör hon hela tiden oavsett vilket humör jag är på egentligen. Kan låtsas äta om hon ser en leksaks frukt tex eller bild på mat osv.  Hon gör också ljud som låter  som ett hmmm:ande  liksom men hon är väldigt gosig och glad tjej med mycket spring i benen som sagt och tyvärr så har hon fått autism diagnos för inte så länge sen, vi hade misstänkt att det var något avvikande med henne länge och diagnosen var ett bekräftelse .
Svar på tråden Avvikande beteende hos 3,5-åring? Någon som känner igen?