• Emmie T

    Avvikande beteende hos 3,5-åring? Någon som känner igen?

    Jag känner igen en hel del i det du beskriver. Vår son har mycket svårt att koncentrera sig på en och samma aktivitet, far ofta helt forcerande från sak till sak, samtidigt så KAN han sitta länge och se exempelvis en film, bygga Lego etc, bara han är tillräckligt intresserad. Han har många ord, men svårt att bygga meningar. Mycket svårt att samspela och leka med andra barn, men leker gärna med vuxna där han inte sällan tar initiativ till rollspelslekar och visar inga problem med att leva sig in och fantisera och låtsasleka. Inte så välutvecklad grovmotoriskt och upplevs som rätt klumpig, men är en hejare på det mer finmotoriska.

    Vi föräldrar anade inget särskilt förrän strax innan han skulle fylla 3 år, och då var det förskolan som slog larm eftersom han slogs och puttades så fort han blev trängd eller missförstådd av de andra barnen. Efter lång och krokig väg med många turer hos bl.a. logoped och barnpsykolog fick han i somras en diagnos inom autismspektrum. Det var verkligen inte säkert att han skulle få diagnosen eftersom han inte uppfyller flera viktiga kriterier för att få en renodlad autismdiagnos.

    Precis som flera redan skrivit, det behöver verkligen inte betyda att din dotter har någon diagnos, men blir ni erbjudna hjälp så tveka inte att ta emot den. Om inte annat så för att hitta ett sätt att hjälpa henne att knappa in inom de områden hon avviker. :)

    För vår del så kom hela den här autismgrejen som en chock eftersom vi upplevde det som att vår son ändå var så väldigt social och utåtagerande. Nu när vi fått hjälp att hantera alla hans små egenheter känns själva diagnosen rätt oviktig. Det viktiga har varit att hitta ett sätt att få vardagen att fungera, och det hade inte gått utan det stöd vi fått genom logoped, barnpsykolog och nu även Autismcentrum.

    Håller tummarna för er!

Svar på tråden Avvikande beteende hos 3,5-åring? Någon som känner igen?