Inlägg från: barnpsykologen margit |Visa alla inlägg
  • barnpsykologen margit

    Konflikt hela tiden

    Hej!
    Du beskriver verkligen en typisk familjesituation med en 4-åring som trotsar och prövar gränser för allt vad han är värd. Sonen har just nu inte så mycket kontakt med pappan som tidigare och har också fått ett syskon vilket gör det svårare för mamma att ägna honom all sin tid.
    Du berättar också hur du på ett alldeles föredömligt sätt hanterar de ständigt uppkommande situationerna. Även att du blir arg tycker jag är alldeles adekvat av och till. 
    Din son utvecklas och lär sig att testa och förhålla sig till auktoriteter, han prövar gränser och blir stoppad, han försöker kontrollera och bemöts på ett realistiskt sätt. Allt är jättebra för hans utveckling och kommer så sakta att avta när han förstår lite mer.
    Däremot tar det ju på dina krafter och ibland blir du riktigt arg, vilket inte är något att oroa sig för. Det är ett ärligt sätt att sätta stopp och det förstår din son.
    Det enda tips jag kan ge dig är att återinvolvera pappa lite mer i dagishämtning om det är möjligt, eller kanske ta hjälp av någon annan under en period för att hjälpa sonen vidare och bryta trotsmönstret som han med förkärlek visar just mot dig, den han står närmast och har kärast. Barn gör ofta så att den de är tryggast med den trotsar de mest och då fastnar man som mamma i det mönstret. Så att plocka in någon annan kan bryta det jobbiga mönstret och ge utrymme för mer konstruktivt umgänge mellan son och mamma. 
    Med vänlig hälsning.
    Margit Ekenbark 

  • barnpsykologen margit

    Hej igen!
    Roligt att höra att du lyckades hantera situationen så bra. Det är alltid svårt att se utvägar när man är mitt i en period. Men nu har du fixat det på ett konstruktivt sätt och säkerligen också lärt dig mycket för framtida "perioder" av olika slag.
    Lycka till!
    Margit Ekenbark 

Svar på tråden Konflikt hela tiden