Inlägg från: barnpsykologen margit |Visa alla inlägg
  • barnpsykologen margit

    Är detta normal trots eller något mer?

    Hej!
    Det är inte alldeles ovanligt att barn i den här tidiga trotsåldern ,
    när ofta talet som uttrycksmetod inte riktigt fungerar fullt ut, tappar kontrollen över sig själva och därmed ger sig på omgivningen i form av saker och människor, oftast de närmast anhöriga.
    Det kommer alltså att gå över, men jag tror att din son behöver din hjälp att få bukt med de värsta utbrotten, eftersom han är lite för liten för att klara av det själv. Pröva att under en period försöka ligga före honom i stället för efter. Det är inte lätt men fortsätt med dina ansträngningar att hålla honom när han får sina utbrott. Han kan själv inte hålla igen och få bukt med sina sparkar och slag. Men om du är riktigt uthållig och visar att du inte tänker ge upp så kommer han så småningom att mjukna i din famn. Medan du håller honom ska du också tala lugnande till honom och sätta ord på hans känslor, som du får gissa dig till. Han vet inte varför han gör så här men du kan i alla fall försöka förklara. Tex när man är arg på något eller ledsen för något så vill benen bara sparka...
    Det är svårast de första gångerna, men snart lär han sig att du hjälper honom och då kommer han själv så sakta att lära sig hur han ska uttrycka sina känslor på ett mer uppskattat sätt.
    Lycka till!
    Margit Ekenbark 

  • barnpsykologen margit

    Hej!
    Att skälla och tappa koncepterna hjälper sällan som du märkt. Ändå blir det så ibland. Men försök låta bli. Lås in sakerna så att han inte kommer åt dem utan att du är med och visar hur man gör.
    Lyft gärna bort honom. Hindra honom fysiskt från att skada. Det räcker för att han ska förstå att det inte är OK- Men du måste ha tålamod. Han lär sig inte det här på en gång. Det tar lite tid och du måste vara envis.
    MVH
    Margit Ekenbark 

Svar på tråden Är detta normal trots eller något mer?