• Dracarys

    Nytt om sfinkterruptur! 10 % av alla kvinnor som föder barn drabbas!

    hannis skrev 2012-12-21 17:08:05 följande:
    Anonym: Nej absolut inte. Det skrev jag inte. Jag skrev att kroppen ej är gjord för Smärtlindring. Vaginal förlossning är kroppen däremot i högsta grad gjord för. Själv tar jag gärna emot smärtlindring vid förlossning fast jag vet ju att det innebär en något högre risk för stora bristningar än om jag inte gör det.
    Nu är vi här igen,.... NEJ, kroppen är INTE gjord för förlossningar. Människan är det däggdjur på planeten som har HÖGST dödsfrekvens vid födslar, och absolut högst skadefrekvens. Undantaget vissa sönderavlade hundraser.

    Kvinnan är INTE gjord för att föda barn. Vårt fortplantningssystem kom nämligen på plats innan vi ställde oss upp på två ben. Kvinnans bäcken har inte hängt med i utvecklingen.

    Tillräckligt många har överlevt TROTS att vi inte egentligen är bra på att föda barn. Och naturen nöjer sig med att tillräckligt många överlever. Naturen ger blanka fan i vilken livskvalitet man får efter en förlossning.

    Sluta upp med klyschan att kvinnor är gjorda för att föda barn. Oerhört många behöver kejsarsnitt av medicinska skäl för att rädda deras liv. Utan snitten så skulle ungefär var tionde kvinna dö i barnsäng.

    Naturen suger PUNG och kvinnan är INTE gjord för att föda barn.
  • Dracarys
    Anonym skrev 2012-12-21 17:15:49 följande:
    90% får inte sfinkterruptur. Tillräckligt goda odds för min del. 
    Inte tillräckligt gott för mig. Om du löpte 10% risk att råka ut för en bilolycka på en viss väg så kan jag lova att du inte skulle välja den vägen.
  • Dracarys
    Anonym skrev 2012-12-21 19:34:46 följande:
    Det är väl minst 10% risk att dö vad man än tar sig för. Den som dör i sömnen led visst 100% risk att dö, inte sällan utan att ha så mycket som ett uns föraning. 
    För det första så är det bara risken för sfinkterskador som är ca 10%. Du måste även addera riskerna för framfall, ärrbildning, samlagssmärtor, inkontinens och all annan skit man kan drabbas av. Den sammanlagda risken för bestående men vid vaginala förlossningar ligger någonstans runt 25-50% beroende på vad man räknar som problematiskt vs acceptabelt.

    Och nej, det är inte 10% risk att dö vad man än tar sig för. Du tycks över huvud taget inte förstå skillnaden mellan risk och utfall.
  • Dracarys
    Anonym skrev 2012-12-21 21:32:34 följande:
    Jaså? Ja, men då torde väl kutymen påbjuda att de lärde (det är du) förklarar för de obildade (jag) hur det egentligen förhåller sig. 

    Jag är annars väldigt medveten om vad man kan drabbas av.
    Själv har jag emellertid fött fem barn och inte drabbats av något annat än fem nyfödda och härliga bebisar (som numera är fem tonåringar och unga vuxna).  
    Jag svarar gärna om du har några konkreta frågor.

    Att du har fött fem barn låter ju trevligt för dig, men det är ganska ointressant i sammanhanget.
  • Dracarys
    Anonym skrev 2012-12-21 21:52:13 följande:
    Jag förväntade mig att du skulle vikta annan statistik mot den du redovisade och det jag tog upp, och förklara skillnaderna mellan risk och utfall. 

    Tja, jag är väl åtminstone en människa i statistiken.  
    Ursäkta, men jag tycker inte att man ska behöva förklara skillnaden mellan risk och utfall. Det är väl uppenbart? Risk är det förväntade resultatet baserat på tidigare erfarenheter (till exempel så vet vi att ca 10% drabbas av sfinkterskador). Utfall är det faktiska resultatet när man tittar på det i efterhand (till exempel så kan vi konstatera att du klarade dig och att frekvensen med rupturer under just det året på det sjukhuset var 7%).

    Risk är vad man kan förvänta sig. Utfall är hur det faktiskt blev.
  • Dracarys
    Anonym skrev 2012-12-21 21:54:53 följande:
    Hur kan du lova det? Jag har ingen aning om vilka vägar jag kör på där det är 10% risk att omkomma. Jag kör dagligen förbi skyltar som förkunnar att det är en skadedrabbad vägsträcka, men några siffror redovisas inte. 

    Behöver jag ta mig fram där, så kör jag där. Försiktigare förmodligen, men jag skulle ändå köra där.  
    Om du visste att var tionde bil råkade ut för en olycka så kan jag lova dig att du skulle börja fundera på andra vägar. Du vore korkad om du inte gjorde det.

    Nu har vi som tur är inga vägar i Sverige där risken för att råka ut för en olycka är 10%. Inte ens i jultrafiken. Men ändå så postar tidningen varje år inför jul en lista på vägar som man bör undvika, där olycksrisken är extra hög under jultrafiken.
  • Dracarys
    Anonym skrev 2012-12-21 21:58:23 följande:
    Själv tror jag att statistiken är ofullständig och missvisande. Jag har massor av väninnor som mist sexlusten efter att de fött (och därmed nått sitt mål) och de skyller alla på "förlossningsskador" och "förlossningsobehag" för att slippa ha det sex de inte längre är sugna på att ha. När barnlängtan sätter in igen går det där tillfälligt över. 

    Nä, inget jag hittar på utan något de själva erkänner och pratar om på dammiddagar.  
    Statistiken är ofullständig och missvisande, det är helt korrekt. Det beror på att mörkertalet är stort - det vill säga att skadorna högst troligen är många fler än vad som redovisas.

    Resten av ditt inlägg är rent trams och hänvisar till en viss typ av kvinnor - inte kvinnor i allmänhet. Tro det eller ej, men de flesta vill faktiskt ha både barn och ett sexliv.
  • Dracarys
    Anonym skrev 2012-12-21 22:00:50 följande:
    Så under det år som frekvensen med rupturer var 7 % så klarade sig 93 % utan ruptur. Jag tycker att det är väldigt goda odds. Du tycker inte det. Jaha. 
    Men seriöst? Om du visste att var tionde person som gick in på en viss restaurang fick matförgiftning, skulle du äta där då? Och du visste att var tionde barn som hoppade från en viss bräda slog ut sina tänder, skulle du låta barnet hoppa då?

    Om du tycker att 90% att slippa sfinkterskada är "bra odds", så vet jag inte vad det är som är fel på dig. Vilken man skulle ta en sådan risk att drabbas av spräckt anus? Jag gissar på "ingen".
  • Dracarys
    Anonym skrev 2012-12-21 22:13:46 följande:
    Ja, jag tycker att det är väldigt bra odds om var tionde person vinner på sin lott. 

    Män får väl vikta sin lust att göra något positivt med sitt anus mot utfallet av att få ett spräckt dito. Hade det handlat om att få ett barn på kuppen så skulle förmodligen många ta den.  
    Att var tionde person vinner på lotto är höga odds för att det ska inträffa. Att var tionde drabbas av spräckt röv är höga odds för att det ska inträffa. Det är per definition "vanligt".
    Anonym skrev 2012-12-21 22:06:02 följande:
    Ja, givetvis vore jag det. Drömmer
    Själv tycker jag att nio bilar av tio är bra nog och måste jag köra där så gör jag det. Precis som jag också skaffat mig och fött mina barn.

    Jag har varje år kört på vägar där det flaggats för hög skaderisk kring jul. Jag måste köra där för att nå min familj. Ännu har jag inte blivit en del av statistikens mörka del. Men korkad är jag ju förstås, det har visat sig här ikväll. Eller så kör jag väl bil bra och har bra förutsättningar för att föda barn. 
    Om du tycker att det är bra nog att nio bilar av tio klarar av en färd ner för en viss väg, så undrar jag hur det står till med dig? Ärligt talat, tycker du verkligen att det vore bra och helt acceptabelt om var tionde bil körde av vägen och var tionde person som gav sig ut i trafiken skadades?


  • Dracarys
    Tealhawk skrev 2012-12-21 22:58:29 följande:
    Det jag skrev om var normalförlossningar utanför riskgrupperna, alltså på ett ungefär: mamma på 20-30 år, normalvikt, och ett normalstort barn i magen.
    Jag vet ingenting om dig eller hur ditt förlossningsförlopp såg ut, det enda jag kan utröna är att du är 35+ vilket är en riskfaktor vid förlossningarna. I Finland är inte medelåldern för födslar lika hög vilket också kan förklara att deras siffra är lägre än Sveriges. Sedan beklagar jag din SR, man borde definitivt införa bättre vård i graviditetens slutskede. Tex. ultraljud för att försöka avgöra bebisens storlek + att ge olja/kräm för att mjuka upp vävnaderna i mellangården.
    Oavsett vilken ålder man har så är riken för SR mycket högre än vad folk i allmänhet tror. De flesta tror nog att det händer några få. Men det är en vanlig komplikation. Vi kan väl i alla fall enas om att kvinnor bör få den ganska viktiga biten information innan de väljer förlossningssätt, så att de vet vad de ger sig in på?
  • Dracarys
    Anonym skrev 2012-12-21 23:06:25 följande:
    Ja, om den tionde föraren av var tionde bil får spräckt arsle och ett barn på kuppen så är det mer än acceptabelt. Jag har utsatt mig för den risken fem gånger och skulle om jag haft tid gjort det fem gånger igen. 
    Men varför utsätta sig för en så hög risk när det finns andra metoder som också resulterar i ett barn?

    Om metod A hade 10% risk för sfinkterruptur och gav ett barn... och metod B hade 0% risk för sfinkterruptur och gav ett barn.... då måste det finnas någon annan (stor) fördel med metod A för att den ska vara att föredra, eller hur?

    Jag skulle aldrig i livet ta en 10% risk för sfinkterskada om det fanns ett alternativ - vilket det gör.

    Jag tycker heller inte att det är acceptabelt att var tionde kvinna som föder ska behöva drabbas av ett spräckt arsle. Oavsett om hon får ett barn av det. År 2012 borde vi kunna förlösa barn utan att ge kvinnorna men för livet. Det borde vara fucking jävla prioriterat.
  • Dracarys
    plastkotte skrev 2012-12-21 23:07:10 följande:
    Hur många i den här tråden har själva varit med om en SR? Vissa som skriver här verkar inte veta vad ni snackar om..
    Jag gissar att anonym som tycker att det är bra odds och tycker att det är smällar man får tar... inte har läst på om saken. Eller råkat ut för det.

    Själv har jag inte råkat ut för det, men jag vet tillräckligt mycket om det för att jag ska ha ett stort intresse av att riskminimera.
  • Dracarys
    BELLAm2 skrev 2012-12-22 14:21:00 följande:
    Är det någon som skrivit att "gör så här så slipper du?" Nej, men att vissa faktorer ökar resp minskar risken. Det är inte samma sak. Ingen allmängiltig lösning finns inom förlossningar. Kanske behöver vi lyssna på kroppen mer än på barnmorskan i vissa lägen??
    Kanske borde vi informera kvinnor om vilka risker de löper med förlossningar (oavsett vilka ställningar och lyssningsövningar som används), erbjuda dem det alternativ som finns, och ta deras problem på allvar om de bestämmer sig för att genomgå en förlossning trots riskerna.

    Kejsarsnitt är det minst riskfyllda idag. Det borde vården vara ärliga med. VIll man ändå föda vaginalt så ska man såklart få försöka - och självfallet ska man få fullgod eftervård i så fall.
  • Dracarys
    Anonym (?) skrev 2013-05-10 12:09:39 följande:
    Angående den läskigt höga siffran 25-50 % som påstås få bestående skador efter vaginal förlossning, där ärrbildning är inräknat, men det endast ska vara 2-3 % efter kejsarsnitt:

    Det går väl för helvete inte att föda med snitt utan att få ett ärr?! Mer synligt också.

    Jag har fött vaginalt och syddes med tre stygn. En halv cm in i slidan finns en liten, liten knöl jag nog får leva med. Den märks mindre i upphetsat tillstånd, den gör inte ont på något sätt eller orsakar andra besvär. Ett ärr på magen skulle störa mig mer... Men lik förbannat finns jag säkerligen med i statistiken för "bestående skador efter vaginal förlossning", åtminstone om man trollar med siffror och ska få det att låta jättehögt. 
    Ett ärr är kosmetiskt. 25-50% drabbas vid vaginal förlossning av FUNKTIONSproblem med underlivet. Dvs problem som inte bara syns utan också känns.

    Troligen finns du med i den statistiken med ditt problem, ja. Att du inte tycker att knölen i slidan stör dig ändrar inte på det faktum att den finns där, och att uppkomsten av knölar är relativt vanligt om man föder vaginalt.

    Personligen tar jag hellre ett synligt ärr som inte känns, än en knöl som känns men inte syns. Så ofta visar jag nämligen inte upp mig utan bikini/underkläder för andra människor än min man.

    För att jag ska kunna göra det valet på ett informerat vis måste jag få tillgång till korrekta siffror. Att förtiga problemen bara för att du inte störs av ditt problem, det är inte rätt mot de som står inför valet av förlossningsmetod. Bara för att du inte störs av din knöl, betyder det inte att alla skulle se på saken på samma sätt. För många andra skulle en knöl i underlivet kunna upplevas som förödande.
Svar på tråden Nytt om sfinkterruptur! 10 % av alla kvinnor som föder barn drabbas!