• Anonym (Nygift)

    Hur mycket är för lite att ge sitt barn i bröllopspresent?

    Jag gifte mig med min man för någon månad sedan och kan inte sluta fundera på hur mycket som föräldrar vanligtvis ger sina barn i bröllopspresent.

    Det är första äktenskapet för oss båda och vi är i 20-årsåldern. Bott ihop i några år redan så vi önskade oss därför pengar i bröllopspresent, för att kunna åka på en bröllopsresa till Italien som vi alltid drömt om. Vi har båda jobb och inga barn. Vi båda har en bra relation till både föräldrar och svärföräldrar och träfar dem ett antal gånger per år.
    Vi hade ett regelrätt bröllop med kyrka plus middag på en restaurang. Ingen fick resa mer än ett par timmar för att komma till bröllopet.

    Om ditt barn skulle gifta sig, hur mycket skulle välja att ge honom/ henne i bröllopspresent? Från din själv (om du inte ger tillsammans med andra föräldern)? Från er som ett föräldrapar?

    - Vi fick tusen kronor av mannens föräldrar (mina svärföräldrar) som har det gott ställt. Femhundra av mannens bror med fru (som fick komma till bröllopet med två barn i övre tonåren)
    - Mina föräldar gav oss femtusen (de är pensionärer och hade sparat i några månader) och från min syster som kom ensam fick vi tvåtusen.
    - Våra gäster (både mannens och mina vänner) gav oss nästan alla tusen kronor per par (blir femhundra per person). Så tusen från svärföräldrarna och femhundra för bror med familj känns otroligt snålt, tyvärr...

    Jag mäter givetvis inte attityd i pengar och jag hade tyckt att det hade varit helt okej att få mindre pengar från vänner. Men att få så lite från mannens familj har verkligen fått mig att fundera på vad som faktiskt är normalt att ge sitt barn i bröllopspresent om man har det normalt ställt...

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-01-03 16:24
    Tack för en härlig diskussion och för era ärliga åsikter! De är lika många som det finns människor- och det är precis det jag var ute efter!

    Min fråga var : Om ditt barn skulle gifta sig, hur mycket skulle du välja att ge honom/ henne i bröllopspresent? Vad som faktiskt är normalt att ge sitt barn i bröllopspresent om man har det normalt ställt.

    Några tycker att tusen kronor är snålt att ge i bröllopspresent som förälder om man har det bra ekonomiskt. Det verkar vara rätt vanligt att ge gåvor värda femsiffriga belopp som förälder till ett barn som gifter sig.
    Några tycker att ingen gåva från föräldrar i bröllopspresent är för liten utan att jag är snål. Jag respekterar er åsikt.
    Några tror att jag gift mig för pengarnas skull, haha Och att det är fräckt att önska sig pengar även om man redan har allt och själv har råd. Hoppas ni som tycker så inte ger gåvor av medlidande eftersom n tror att de som får gåvorna inte har råd att köpa det ni ger själva.

    Vi har inte "gått med vinst" på bröllopet, det har aldrig varit varken avsikten eller utfallet.

    Jag tackar er alla för denna diskussion och lämnar härmed tråden.
    Ha en riktigt bra dag!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-01-03 16:51
    P.S. Brudparet betalade hela bröllopet själva (lokal, mat, transport mellan kyrka till restaurang, fri bar etc). Svärföräldrarna hjälpte inte till med några förberedelser.

  • Svar på tråden Hur mycket är för lite att ge sitt barn i bröllopspresent?
  • Anonym (Nygift)
    Anonym (M) skrev 2013-01-03 14:04:16 följande:
    När min dotter gifter sig vill jag säkert ge henne så mycket som möjligt, sen vad jag har möjlighet att ge det är en helt annan sak. Tycker inte att värdet på deras gåva på något sätt var konstigt. Vi (min man och jag) har gett fem hundra kronor i bidrag till både hans syster och min bror när de har gift sig. Det enda jag skulle bli (och blev ) lite sur över är om föräldrarna ger olika summor till sina gemensamma barn. tex om din svåger hade gift sig i samma veva och fått 5000 av sina föräldrar och ni bara 1000 då skulle jag nog fundera lite. Det hände oss, vi gifte oss och fick 400 kr av svärföräldrarna i bröllopspresent (vi fick betydligt mer av våra vänner och andra släktingar) året efter gifte sig makens syster och hon fick 20000 i bröllopspresent. Det var inget vi sa nått om men det vissar en del på hur föräldrarna ser på sina barn
    Herregud, det är verkligen skillnad, jag hade nog inte kunnat låtae bli att fråga
  • Alltid Daph

    Vi fick 20000 av mina svärföräldrar och 30000 av mina föräldrar. Det tyckte vi var jättegeneröst, de är inte superrika. Vi hade inte önskat oss någonting, bara gott sällskap. =) Hade blivit förvånad om jag fått tusen kronor, hellre då ingenting.

        

  • Anonym (Nygift)
    Anonym skrev 2013-01-03 14:07:26 följande:
    vem betalade för bröllopet ?
    Brudparet.
  • Anonym
    Anonym (Nygift) skrev 2013-01-03 14:22:44 följande:
    Brudparet.
    Ok. Tack  för svaret :)
  • Voluptuous Shalimar
    Anonym (Nygift) skrev 2013-01-03 14:08:39 följande:
    Precis därför valde vi att önska oss pengar. För att man VET att någon present kommer folk ju att ge, och det är bättre att få det man kan använda sedan.
    Visst, många av gästerna hade sökert gett oss fantastiska personliga presenter. Men många som känner oss lite sämre hade köpt något, kanske ännu dyrare, bara för att köpa något, men som vi inte hade kunnat eller velat använda.

    Jag som bröllopsgäst tycker att det är rätt skönt att kunna ge pengar, särskilt om brudparet redan bor ihop. Vill man dessutom ge en personlig present som fotoalbum eller receptbok går det alldeles utmärkt det med.

    Om man avskyr när brudpar önskar sig pengar och av principskäl aldrig kan tänka sig att vara med på ett sådant, tackar man nej till ett sådant bröllop och skickar ett soligt kort med hjärtliga lyckönskningar.
    Jag tycker ju också att det är bättre att de önskar sig pengar - betydligt mindre trevligt att gå till tex NK "för där har vi önskelista" och sen välja mellan designad vas, glas ur serien XX, sänglinne från XX och bla bla från designhuset bla bla. Eller ännu värre: ingen önskan alls: jaha, vad gör vi nu? Är presentkort för tråkigt? Han tycker ju om finfin whisky men gör hon det? Gillar de espresso? En miniDVD borde ju passa hela familjen? Gaaah!
  • Anonym (Tess)

    Av mina föräldrar 10000kr samt blommor, brudklänningen och drycken till 95pers. Av mannens föräldrar en present värde ca 5000kr. Gästerna allt mellan 300kr till 1000kr. Vi sa att vi inte ville ha ngt men alla gav ändå.

    Trevligt snällt och otippat.

    Tycker inte pengar är det viktigaste när man gifter sig

  • Anonym (M)
    Voluptuous Shalimar skrev 2013-01-03 14:07:03 följande:
    De hade kanske hjälpt er ekonomiskt tidigare? Eller så hade systern bara mer behov av pengarna? Om jag och maken har det så nra som vi har det och min syster (eller hans bror) skulle vara i skriande behov av en större summa, skulle jag inte bry mig om det inte blev millimeterrättvisa.
    de har aldrig hjälp oss ekonomiskt tidigare (eller senare ) och systern och hennes man är bägge höginskomsttagare och har bra ställt. Min man tjänar visserligen helt ok. men inte i närheten av systern och jag har en väldigt låg lön. Så det beror inte på det. De tycker helt enkelt att systern är viktigare, de har framkommit både vid det tillfället och senare. Men nu handlar det inte om mig, ville bara säga till ts att det väll är det enda tillfället (när det gäller bröllopsgåvor) som jag skulle fundera över just summan på pengarna som gavs.
  • Anonym (M)
    Anonym skrev 2013-01-03 14:07:54 följande:
    400 mot 20 000? Varför frågade ni aldrig hur de tänkte?
    Därför att maken inte vill stöta sig med sin kära mamma...som i sin tur är en myyyyyyyycet speciell person
  • Anonym (Nygift)
    Voluptuous Shalimar skrev 2013-01-03 14:28:10 följande:
    Jag tycker ju också att det är bättre att de önskar sig pengar - betydligt mindre trevligt att gå till tex NK "för där har vi önskelista" och sen välja mellan designad vas, glas ur serien XX, sänglinne från XX och bla bla från designhuset bla bla. Eller ännu värre: ingen önskan alls: jaha, vad gör vi nu? Är presentkort för tråkigt? Han tycker ju om finfin whisky men gör hon det? Gillar de espresso? En miniDVD borde ju passa hela familjen? Gaaah!
    Presentlista på NK/Cervera är bra om man har olika prisklasser på önskade presenter, men fräckt om det är dyra grejer. Vilket det faktiskt ofta blir.
    Håller med om att pengar är enklare, för vad gör man om det bara är vasen för 1500 kvar på listan??
  • Anonym (Gav bort)
    Anonym (Nygift) skrev 2013-01-03 14:32:42 följande:
    Presentlista på NK/Cervera är bra om man har olika prisklasser på önskade presenter, men fräckt om det är dyra grejer. Vilket det faktiskt ofta blir.
    Håller med om att pengar är enklare, för vad gör man om det bara är vasen för 1500 kvar på listan??

    Detta är enbart önskelistor inga kravlistor
Svar på tråden Hur mycket är för lite att ge sitt barn i bröllopspresent?