Inlägg från: barnpsykologen margit |Visa alla inlägg
  • barnpsykologen margit

    Vad är rätt?

    Hej!
    Det är ju alldeles uppenbart att flickan farit mycket illa under tidigare vistelser hemma hos sin mamma. Det framgår inte om rätten kommit fram till om det är mamman som är skyldig till övergreppen. Men i vilket fall har hon inte förmått skydda sin dotter. I sådana här fall brukar inte bara vårdnaden övergå till den andra föräldern utan det eventuella umgänget borde inte ske utan övervakning.
    Självklart har mamman ingen möjlighet att ändra på rättens beslut om inte pappan går med på det och det tycker jag absolut inte att han ska göra.
    Det faktum att det är olika regler och rutiner i de två hemmen är mer regel än undantag och inget som är direkt skadligt för barnet. Men det beror förstås på hur rutinerna ser ut. Så fort ni är det minsta oroliga att flickan far illa av det hon utsätts för ska ni anmäla det till socialtjänsten som då är skyldiga att kolla upp situationen.
    Ett så här litet barn är helt skyddslöst om de vuxna som finns runt omkring inte agerar extremt uppmärksamt. Något som jag tycker är mycket viktigt utifrån vad som skett tidigare.
    När det gäller vem flickan ska kalla mamma är det viktigt att inte göra en strid av det.
    Hon har två mammor helt enkelt. Förslagsvis kallar du dig mamma + ditt förnamn så kan ni kalla biologiska mamman för mamma + hennes förnamn, sedan kan flickan göra precis som hon vill.
    Ge inte upp utan gör allt du kan tillsammans med din sambo för att hjälpa er lilla flicka. Hon behöver er!
    Lycka till!
    Margit Ekenbark 

Svar på tråden Vad är rätt?