Inlägg från: Famwestin |Visa alla inlägg
  • Famwestin

    Styvbarnsadoption

    Hej! Jag har en son på 13 som inte har någon kontakt med bio pappan. Min son och min man har nu ansökt om att min man skall adoptera min son. Jag har ensam vårdnad. Vi har haft möte på famrätten och är nu kallade tillbaka dit för att få höra vad dom kommit Fram till under utredningen. Detta har jag inte hört att man brukar göra så jag vet inte Alls vad jag ska förvänta mig? Är jättenervös.. Min som vill detta så mycket, tyvärr vill biopappan inte att adoptionen skall genomföras, varför? För att jävlas med mig!???!!! Hur har det gått för er andra som genomgått detta? Om famrätten säger nej kan tingsrätten döma ja och vice versa? Hur tungt väger barnens vilja in en sån här situation?

  • Svar på tråden Styvbarnsadoption
  • Famwestin

    Biopappan behöver ge sitt godkännande vid gemensam vårdnad, INTE vid ensam vårdnad Däremot ska han höras (enligt famrätten)

  • Famwestin

    Ok, det låter ju dumt att dom ens ska ta upp vårt ärende i tingsrätten eftersom pappan säger nej? Dom sa att pappan inte måste godkänna?

  • Famwestin

    Googlade och hittade denna text När det gäller samtycke är utgångspunkten att så länge det rör sig om ett barn under 18 år, måste båda föräldrarna samtycka till adoption (5a§ Föräldrabalken). Från den här regeln finns några undantag. Om en förälder inte har någon del i vårdnaden, behövs inte dennes samtycke (5a§ 2st. Föräldrabalken). Detta innebär att om din biologiska pappa inte har vårdnad om dig är det inte nödvändigt att han samtycker. Däremot skall även en förälder som inte har del i vårdnaden höras och få komma med synpunkter innan beslut om adoption tas (4:10 3st. Föräldrabalken).

  • Famwestin

    Blir förvirrad av detta. Jag tycker det är dumt att ens ta upp famrätten Samt tingsrättens tid om inte adoptionen kommer godkännas. Jag har ensam vårdnad och sonen är över 12 (alltså måste han också godkänna, vilket han gjort) Vi får väl helt enkelt vänta och se ;(

  • Famwestin

    Håller med dig, absolut! MEN det jag vill poängtera är att jag anser att det är annorlunda eftersom jag har ensam vårdnad. Skulle det hända mig ngt så har min son ingen vårdnadshavare, Att då behöva slita upp honom från den enda familj han har med sin styvpappaoch syskon för att flytta känns hemskt och fruktansvärt! Av denna anledning har vi ansökt om detta, bio pappan har inte varit intresserad av sin son sen han för 10 år sen fick en ny tjej och barn

Svar på tråden Styvbarnsadoption