• Anonym (Matlagaren)

    Märker veganerna om jag har smör och grädde i maten?

    Vi har bjudit in några bekanta på middag till helgen. De är jättetrevliga, men dock veganer. Jag känner mig inte alls van vid att laga sån mat. Utan kött går väl att lösa, men när man verkligen inte får använda typ något av det man normalt har i maten.. Jag tycker inte maten blir god om man inte har smör, mjölk, grädde, etc i..

    Jag funderar därför.. kommer de att märka om jag har i smör och grädde och så? De kommer väl bara tycka maten är extra god i så fall.. Om de inte märker nåt tar de ju ingen skada och alla är nöjda, eller? De har alltså ingen allergi eller så utan det är bara deras eget påhitt. 

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-03-14 11:01
    Denna tråd har ploppat upp igen efter nästan ett år. Därför ska jag uppdatera hur det gick.

    Jag lagade vegetarisk mat, men använde vanligt smör och vanlig grädde. De kom inte med några frågor eller invändningar. Efteråt berömde de maten som de tyckte var oerhört god :D Jag har haft dem här på middag ytterligare en gång sedan dess, med lyckat resultat.

  • Svar på tråden Märker veganerna om jag har smör och grädde i maten?
  • solstol

    För att bryta ned laktos, som finns i mjölkprodukter, i tarmen så behövs ett speciellt enzym (laktas). Oftast tillbakabildas det här enzymet på vuxna (eftersom det bara är barn som behöver dricka moderns mjölk för att överleva) och det är därför en stor del av världens befolkning är laktoskänsliga. I Sverige är det tvärtom, att de flesta vuxna har kvar det här enzymet och kan dricka mjölk utan problem.

    Min poäng är att enzymet oftast tillbakabildas om man inte äter mjölkprodukter under lång tid eftersom det inte längre behövs då och dina gäster kommer definitivt att märka, även om smaken undgår dem av någon konstig anledning, att de fått i sig laktos genom att få alla symptom som laktos-känsliga får.

    Det blir väl en rolig middag :)))))))))

  • skpklm
    solstol skrev 2014-03-14 07:31:29 följande:
    För att bryta ned laktos, som finns i mjölkprodukter, i tarmen så behövs ett speciellt enzym (laktas). Oftast tillbakabildas det här enzymet på vuxna (eftersom det bara är barn som behöver dricka moderns mjölk för att överleva) och det är därför en stor del av världens befolkning är laktoskänsliga. I Sverige är det tvärtom, att de flesta vuxna har kvar det här enzymet och kan dricka mjölk utan problem.

    Min poäng är att enzymet oftast tillbakabildas om man inte äter mjölkprodukter under lång tid eftersom det inte längre behövs då och dina gäster kommer definitivt att märka, även om smaken undgår dem av någon konstig anledning, att de fått i sig laktos genom att få alla symptom som laktos-känsliga får.

    Det blir väl en rolig middag :)))))))))
  • Sven Erik Johansson

    Om man avsiktligt får gästerna att tro att maten är vegansk är det att luras.

  • skpklm
    Sven Erik Johansson skrev 2014-03-14 08:08:05 följande:
    Om man avsiktligt får gästerna att tro att maten är vegansk är det att luras.

    Håller du med solstol om att det kan bli rusning till toaletten?
  • Tigerliljaaa

    Varför bjuder du in veganer på middag om du har den där inställningen... Har man levt utan länge blir man sjuk.. Så ja ni lär alla märka det när dem blir magsjuka.

    Finns soyagrädde (alpro) och sojamjök i så gott som alla matbutiker idag... Margarin går att ha ist för smör om du nu inte kan använda olja.

  • Sven Erik Johansson
    skpklm skrev 2014-03-14 08:28:45 följande:

    Håller du med solstol om att det kan bli rusning till toaletten?

    kanske för vissa, förmodligen inte för alla.
  • skpklm
    Sven Erik Johansson skrev 2014-03-14 08:52:31 följande:

    kanske för vissa, förmodligen inte för alla.

    Har jag glömt mig och bjuder väninnan som levt sina första år vid Medelhavet  på mat med komjölk eller kogrädde i händer det att hon chansar -  om vi är ensamma och det är nära till toalett...
  • Sven Erik Johansson
    skpklm skrev 2014-03-14 09:16:11 följande:

    Har jag glömt mig och bjuder väninnan som levt sina första år vid Medelhavet  på mat med komjölk eller kogrädde i händer det att hon chansar -  om vi är ensamma och det är nära till toalett...
    Bra med framtidsplanering ! Är själv vegetarian med vegantendenser men ibland får jag i mig något med mjölkprodukter i även om jag tex rätt ofta brukar köpa sojayoghurt i stället för vanlig med mjölkinslag.
  • maritbinge

    Jag tror att du förstår precis hur respektlöst det är att lura i en vegan mjölkprodukter, Ts. Ingen har väl tvingat dig att bjuda dem på middag så jag förstår inte hur det här ens kan vara ett problem? Jag är vegan och skulle antagligen märka om någon hade hällt i vanlig grädde i maten: det hände på en restaurang en gång och var en katastrof för min mage som inte var van. Jag tycker också att du borde fundera över hur det hade känts om någon hade lurat dig att äta hundkött, kattkött eller något annat som skulle kännas onaturligt, äckligt och motbjudande för dig?

    Dessutom är det verkligen inte så svårt att bjuda en vegan på middag. Istället för grädde finns havregrädde och det blir precis lika gott. Istället för smör finns en uppsjö vegetabiliska oljor. Om du planerar att baka något som vanligtvis innehåller ägg är det bara att googla bakverket + "utan ägg" eller "no egg" och du kommer att få bra recept som förklarar hur man gör. 

  • Anonym (Tänk om)
    Anonym (Matlagaren) skrev 2014-03-13 17:40:20 följande:
    Jag skulle aldrig kränka någon på grund av dennes tro och kulturella identitet. Den som har fått för sig att sluta med animalier tar däremot knappast skada av en skvätt grädde.

    Här formulerar du det som är "knäckfrågan". Du skulle respektera tro och kultur, men inte att dina vänner "fått för sig" att sluta äta animalier. För så är det, enligt dig. Men jag ser det som att dessa också har en tro. En tro att de vill och kan göra skillnad, att djur inte ska behövs hållas i fångenskap och leva sina liv för att producera så mycket mjölk, så många ägg eller så bra kött som möjligt, eller vad det nu kan vara. De vill inte bidra till detta, och har gjort det valet. Det är säkert inte ett lätt val för dem, men fördelarna med beslutet överväger säkert nackdelarna, för dem. Annars skulle de antagligen gett upp efter ganska kort period. Nästa gång du bjuder in dem rekommenderar jag att du gör potatisgratäng i portionsformar, om du ska göra det. Då kan du ha havregrädde i veganernas och vanlig grädde i din egen. För det var bara kött som de mådde dåligt av att se andra äta, eller? (Just detta tycker jag är litet löjligt dock, de borde kunna tåla att andra äter vad de vill i sina egna hem, hemma hos dem kan de styra...)
  • skpklm
    skpklm skrev 2014-03-14 06:59:20 följande:
    Ja,  de första quornprodukterna -  antagligen fortfarande de vanligaste,  innehöll äggvita.

    Bjöds för en vecka sedan på "köttfärssås"  med helvegetarisk quorn,   enligt väninnan.   Påsen var vit med grön text,  lik de förpackningar man kan hitta med ekologiska apelsiner,  småcitrus  etc.    Troligen från Willy´s,   där väninnan handlar det mesta.   Svensktillverkad,  uppgavs det.
    Anamma är det som gör helvegetarisk/vegansk quorn.   Finns på Willy´s.
  • JemW

    Wow, detta var något av det dummaste och mest respektlösa jag läst på länge. Först och främst: att vara vegan är inget "påhitt". Det är ett etiskt val för djuren, miljön och människans skull. Visa lite respekt för dem som vill göra världen till en bättre plats, även om du själv uppenbarligen är alldeles för egoistisk för det.

    Du är dessutom väldigt okunnig, vilket du skyltar med. Du borde tagit detta som en chans att lära dig något, och inte bete dig som en total idiot. Hoppas du kommer till insikt någon gång snart.

  • JessicaJ

    Så otroligt respektlöst! Med vänner som du behöver man inga fiender. Som etisk vegan är det så sjukt viktigt att inte konsumera djurprodukter och du har ingen som helst rätt att tvinga någon att göra det! 

    Jag hoppas inte att dom stackars veganerna som var dumma nog att lita på dig, upptäcker vad du har gjort och trycker in maten i ansiktet på dig. 

    Fy fan.

  • Anonym (Usch)

    Vilken god "vän" du verkar vara. Ett tips: ge fan i att bjuda hem folk på mat i fortsättningen. Pinsamt!

  • MVH Kristina

    FY FAN VAD VIDRIGT GJORT!
    1. Helt respektlöst! Som att bjuda en muslim på ej halal eller en jude på ej kosher. Kan du inte förstå den kopplingen så föreställ dig att någon bjuder dig på stekt kattunge eller en gullig valp.
    Får de reda på detta kan det ge hemsk ångest, det kan hända att de känner och anar pga smaken men inte vågar säga något av artighet. Jag skulle inte respektera dig som vän längre. Inte när du gör detta med sådant uttalat uppsåt!

    2. Det kan absolut medföra hälsorisker då en vegans kropp inte är van att få i sig animalier. Många, inte alla, blir sjuka, en del väldigt sjuka.

    3. Du känner inte smaken och lukten av bismakerna från animalierna. När man vant sig av med komjölk luktar fräsch komjölk väldigt unket och ofta påverkar det även då det använts som en av flera ingredienser. 

    Herregud...

  • VäldigtUpprörd

    Vidrigt gjort. Så jävla äckligt egoistiskt, tänker du någonsin på andra människor än dig själv? Annars borde du börja göra det. Sjukt omoralisk handling.

  • Anonym (Matlagaren)
    VäldigtUpprörd skrev 2016-05-22 12:56:19 följande:

    Vidrigt gjort. Så jävla äckligt egoistiskt, tänker du någonsin på andra människor än dig själv? Annars borde du börja göra det. Sjukt omoralisk handling.


    Vad är vidrigt? Vem tog skada? De tyckte maten var god.
Svar på tråden Märker veganerna om jag har smör och grädde i maten?