Inlägg från: debbie85 |Visa alla inlägg
  • debbie85

    Första barnet - BF januari 2014

    Evelina84: Jag har bristningar runt naveln, fick dom ganska tidigt typ v 14? Detta trots att min mamma inte fick en enda bristning. Tungan ute Dom går ju inte att göra någonting åt (eftersom dom är i hudlagret dermis dit inga krämer/salvor når.) Men man får se dom vackra ärr från att ha burit ett barn och vara stolt för det tycker jag!

    Angående järntabletter som typ Niferex. Såg att någon hade skrivit att man inte får äta någon timme innan och efter man tar dom (tror det var i denna tråden). Detta stämmer inte riktigt. Järn tas upp bäst tillsammans med C-vitamin och sämst tillsammans med kalcium. Detta innebär att man kan käka frukt/grönsaker men magen ska vara tom på kalciuminnehållande mat så som mjölk, fil, yoghurt, grädde och liknande. Själv brukar jag ta den tillsammans med en C-vitamin-brustablett.


    28-årig Sthlmstjej bosatt i Skåne som väntar sitt första barn tillsammans med fästman. BF 140106. <3
  • debbie85
    Cecilia13 skrev 2013-08-18 15:10:54 följande:
    Jag har tagit niferex den senaste månaden och det går faktiskt bra. Dock tar jag bara en tablett om dagen (står att man ska börja med 2-3 stycken), men det är lite jobbigt att man inte får äta innan/ efter så det brukar bli tidigt på morgonen alt när jag går och lägger mig. Det står att man ska ta dem med vatten och att de kan bilda något komplex med typ frukt/ grönsaker, även om jag också tror att c-vitamin skulle öka upptaget. Lurigt!

    Ok. Det visste jag faktiskt inte. Hmm.. Förstår inte riktigt mekanismen bakom men då är det väl säkrast att ta dom på tom mage med vatten eller C-vitaminbrus.
    28-årig Sthlmstjej bosatt i Skåne som väntar sitt första barn tillsammans med fästman. BF 140106. <3
  • debbie85
    FrökenBlå skrev 2013-08-18 16:42:24 följande:
    En dum fråga kanske, men när vet ni när ni ska börja ta järntabletter? Jag har läst att barnet behöver mkt järn nu och att depåerna kan sjunka, men går ni till vårdcentralen och tar prov eller börjar ni dem på rek. från t.ex BM? Funderar nämligen på hur jag själv ska göra... Jag har jobbat natt en vecka nu och jag har svårt att sova när jag ska försöka vända om dygnet, det är värre nu än innan jag blev gravid. Jag sov alltid på mage förr och jag tycker att det är svårt att hitta nått bra läge för att kunna sova riktigt bra.. Är det fler än jag som känner av bäbisen mest på kvällarna? När jag har jobbat så har lill* knodd börjat hålla igång runt 23 varje gång och är jag hemma känner jag mest när jag ligger i soffan/sängen på kvällen.. Grattis till alla som fått se sin lill* på RUL! Längtar till mitt som är om hela 9 dagar! 

    Efter inskrivningen hos BM (med provtagning) så fick jag hem en lapp i brevlådan om att jag skulle börja ta järntabletter varannan dag fr.o.m vecka 20 (av graviditeten).
    28-årig Sthlmstjej bosatt i Skåne som väntar sitt första barn tillsammans med fästman. BF 140106. <3
  • debbie85
    Natalie87 skrev 2013-08-19 12:57:22 följande:
    Hej! Är helt ny här! Så himla roligt att läsa det ni skriver, ni som är i vecka 20 som mig. Förra måndagen när jag var i v.19 (18+5) och var tillbaka på jobbet efter 4 veckors semester så kände jag sparkar för första gången "på riktigt". Har väl känt lite bubblor tidigare men inte varit helt säker på var det var.. men förra månaden när de små puttarna kom kring samma ställe, långt ner på magen så var jag helt säker på vad det var jag kände. Nu har det hållt i sig och jag har känt sparkar lite då och då nästan varje dag. Känner när jag sitter ner och ibland när jag ligger på rygg. Igår kväll sparkade bebis så mycket att även min fästman kunde känna de små kickarna utanpå magen. Underbart!! //Natalie

    Hej och välkommen! Härligt att bebisen sparkar! Angående bristningar (som vi skrev lite om tidigare) så läste jag detta i en gravid-app (what to expect when you're expecting heter den) idag: " Most pregnant women fear them. Many won't even talk about them. Some particularly enlightened ones wear them proudly as a badge of pregnancy. No, not maternity clothes. Stretch marks. Your baby's not even born yet and is already leaving a mark ? all over your belly, butt, thighs, hips, and breasts. More than half of all pregnant women will get these pink or red (sometimes purplish) streaks that are caused by tiny tears in the supporting layers of tissue under your skin as it becomes stretched to its limit Unfortunately, there's no proven way to prevent stretch marks from zigzagging their way across your skin (though there's no harm in applying moisturizers, such as cocoa butter, to your skin; if nothing else, it will prevent the dryness and itching associated with pregnancy-stretched skin). Susceptibility has lots to do with genetics: Chances are, if your mother got them, you probably will too. If your mother sailed through her pregnancies with smooth skin intact, you'll probably stay as smooth as your baby's butt. Rapid weight gain can also predispose you to getting stretch marks ? another good reason to add your pounds slowly and steadily (at an average of about a pound a week these days). Darker-skinned women are less likely to get stretch marks (plus, they're not as visible on dark skin) ? but fair-skinned gals are usually less lucky. Is there any good news about stretch marks? Here's something: They won't stay so vividly hued forever. After delivery, they usually fade to a less noticeable (and more easily concealable) silvery gray color. Meanwhile, try to wear them with pride."
  • debbie85
    Natalie87 skrev 2013-08-19 14:37:42 följande:
    Tack så mycket!
    Ni kanske redan har skrivit massor om ämnet.. men jag orkar inte leta igenom alla 245 sidor =)
    Bristningar! Trots att jag fick bristningar på bröst och armar när jag gick upp i vikt+blev tonårig så är jag ändå rätt o-sugen på att få bristningar på magen. Har hittils inte fått det, men är ju halva tiden kvar. Har sedan vecka 14 smörjt in magen med Cocoa Butter Stick från Body Store varje kväll, och nu sedan en vecka tillbaka även smörjt in magen med baby olja innan läggdags. Inbillar mig själv att magen växer på natten och att oljor och lotion ska hjälpa.
    debbie85, såg att du skrev lite om bristningar och att du fått dem redan i vecka 14. Hur är det med er andra? Har ni fått det än och tror ni det finns något som kan motverka? Känns ju som att alla som går upp i vikt drastiskt får bristningar, och då har det ju inte med hormoner att göra.. bara det att man blir större på kort tid. Och det är ju precis det man gör vid en graviditet, magen växer så snabbt att hudet spricker. Är det verkligen ingen idé att smörja sig med krämer som ska öka hudens elastisitet?
    Det är tyvärr ingen idé att smörja sig eftersom det man smörjer på inte kommer ner till det hudlagret (underhuden/epidermis) där bristningarna sker. Krämen/salvan/oljan når bara det översta hudlagret (dermis). Det finns ingenting (vad jag vet) man kan göra för att förebygga.
    28-årig Sthlmstjej bosatt i Skåne som väntar sitt första barn tillsammans med fästman. BF 140106. <3
  • debbie85
    Flikkan skrev 2013-08-19 19:19:18 följande:
    Inatt när vi kikade på en film så kände jag en superhård spark skyndade mig att ta sambons hand till magen, och haha ja den verkade ha ett gympapass där inne efter det vi satt vara och skrattade för hur kan en sådan liten människa sparka så hårt så det syns och känns på utsidan? Men supermysigt iaf :)

    Ligger nu framför teven efter jag klippt gräset jag har sådan mensvärk och ont i ryggen jag har vaknat varje kvart under hela natten och vill bara gråta, och har fått tillbaka restless legs. Det funkar inte att vara ute och motionera har ni något tips? :/ vill gärna kunna sova inatt. Ryggen är ju foglossning och kanske inte kan göra så mycket åt men benen det bara kryper så jag blir knäpp.
    Men nu har bebben gympa i magen igen :)
    RUL på fredag, som vi längtar!

    Som någon annan skrev är jag också orolig att något ska vara fel på RUL men nu när den börjat sparka rejält så är jag ganska lugn, vill bara inte att det är något annat 9 fingrar eller liknande. Men det är ju ingen katastrof men ni förstår kanske vad jag menar :)
    Gällande restless legs så har jag märkt att jag bara får besvär när jag ätit kolhydrater på kvällen. Så kanske hjälper att undvika högt kolhydratintag på kvällen?

    Här finns lite fakta på vårdguiden: http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/Restless-legs-syndrome/ 
    28-årig Sthlmstjej bosatt i Skåne som väntar sitt första barn tillsammans med fästman. BF 140106. <3
  • debbie85
    svalan skrev 2013-08-21 08:02:24 följande:
    Jag håller på att leta bra ekologiska och giftfria alternativ till bebisen, just nu letar jag madrass, kudde, täcke, filtar osv. Den enda sidan jag hittat är www.groninterior.se/. Det drar snabbt iväg i pengar när man vill ha bra grejer... Är det någon som har några bra tips på andra sidor? 

    Nappflaskor, nappar och sånt har jag hittat bra på www.ekokul.se/. Där finns nappflaskor både i glas och rostfritt stål så man slipper de giftiga plastflaskorna (Bisfenol A osv). Fördelen med stål är att man bara behöver spola med lite varmt vatten på flaskan så blir innehållet varmt, man slipper använda micron :) 

    Är det någon fler än jag som är intresserad av att hitta bättre alternativ till bebben? :D
    Vi letar också efter ekologiska alternativ men inte till vilket pris som helst. Har kollat mest på nappflaskor, leksaker, lakan och sånt som man kanske har råd med. Har hittat denna sidan också: http://www.rekolek.se/
    FaN skrev 2013-08-21 08:42:34 följande:
    Igår var vi på RUL. Vilken toppen BM (Är det en barnmorska?) Det som facinerade mig mest var hur mycket den lilla rörde sig hela tiden. Den finns i mig, sprattlar som en fisk och ändå känner jag inte ett dugg... Så konstigt!

    I övrigt såg allt bra ut, och vi gick där ifrån med fyra bilder, trots att den lilla inte alls ville vara med om att vara med på bild. Lätt tjurig vände den bort huvudet hela tiden. Otroligt va högt upp på magen BM (?) körde "ultraljudspinnen" jag trodde inte att den låg så högt redan! Vi har nu fått bekräftat att BF är den 18/1. Lillen avslutade i alla fall med att bjuda på en profil där den slickade på sin tumme upprepade ggr... Kände säkert att den fick bjuda till lite efter 45 minuters tjurga försök att gömma sig... Skrattande
    Vad roligt! Börjar det kännas mer verkligt nu? Glad Tror iofs inte att det känns riktigt verkligt förrän man har bebisen i sina armar och knappt då. Tungan ute För övrigt så är BM en förkortning för barnmorska ja.
    tinis skrev 2013-08-21 10:49:25 följande:
    Vecka 21 idag! Vad tiden springer Flört Jag har gått upp typ 2,5 kilo varav 1,5 kilo typ sista veckan Förvånad Herregud vad det händer grejer därinne nu. Magen går inte att dölja längre och jag är sååå trött hehe Men ska inte klaga, om en och en halv vecka börjar skolan. Sista året har varit tufft med både 100% skola o 75% jobb, är lite nervös inför hur det ska bli nu faktiskt...

    På tal om namn, självklart ska man få namnge sina barn vad man vill oavsett vad andra tycker eller om det finns andra som heter lika i närheten. Annat är dumheter!
    Jag hade en hel lista med så fina namn men nu tycker jag inte att något av dom känns helt bra. Det ända som jag kan tänka mig nu är Freja, om bm har rätt i att det blir en flicka Glad

    Hoppas ni har det bra!

    Har fortfarande inte känt ngr sparkar men hoppas att dom är på gång. I appen så står det "Nu kan du kanske känna regelrätta sparkar,," Så jag är väl det lilla undantaget som får känna det lite senare
    Tycker Freja är jättefint. Men en av mina bästa vänner heter det så skulle kännas lite konstigt att döpa vårt barn till det.
    28-årig Sthlmstjej bosatt i Skåne som väntar sitt första barn tillsammans med fästman. BF 140106. <3
  • debbie85
    Fjällan skrev 2013-08-24 20:48:55 följande:
    Tack för att du tog dig tid att svara frökenblå. Jag har googlat som en galning och de verkar inte vara jätteovanligt. Hjärtat kan tydligen vara lite omoget. Så hoppas de ser bättre ut den 12de

    Jag tror det här är lite fel tråd när det gäller erfarenhet eftersom vi alla är förstisar här. Du kan kanske prova i denna: www.familjeliv.se/Forum-2-113/m69680951.html Håller tummarna för att det rättar till sig alternativt är helt ofarligt. Kram
    28-årig Sthlmstjej bosatt i Skåne som väntar sitt första barn tillsammans med fästman. BF 140106. <3
  • debbie85

    Fan, idag har jag en dålig dag. Känner för att supa ner mig eller liknande. Synd att man inte kan det när man är gravid. Är trött på att vara "präktigt skenheligt gravid och en duktig blivande moder"... Hur gör gravida när dom vill vara lite destruktiva, galna och revolterande? Har redan provat att dricka alkoholfri öl och vara allmänt irriterad på folk men det hjälper inte... :-P Jag kanske ska starta en lustgas-bar eller nåt annat skoj för gravida? Anledningen till mitt kassa humör är antagligen sexuell frustration (min sambo bygger garage hela dagarna och är helt slut på kvällarna) plus att jag aldrig får vara ifred på min semester (är hela tiden folk här och hälsar på som bl.a. ska hjälpa till att bygga garage)... Så, nu har jag fått klaga lite på mina löjliga problem.


    28-årig Sthlmstjej bosatt i Skåne som väntar sitt första barn tillsammans med fästman. BF 140106. <3
  • debbie85
    Fjällan skrev 2013-08-24 22:03:52 följande:
    Debbie ber om ursäkt att jag valde att posta den i denna tråd. Vi är ju flera som gjort eller ska göra RUL i dagarna så jag tänkte om någon kanske fått reda på nått liknande! Skrev även en egen tråd om detta för att kanske få mer respons! Jag väljer att gå ur denna tråden nu och önskar alla lycka till med sina graviditer och framtida bäbisar :)

    Nämen det var inte så jag menade! Självklart ska du kunna posta det du känner för i den här tråden! Jag skrev bara mitt inlägg för att du inte skulle känna som att ingen ville svara på ditt dilemma, alltså mer som en förklaring, att vi alla är nybörjare och inte har så mycket erfarenhet. Jag hoppas verkligen inte att du lämnar tråden pga mitt inlägg. Jag vill att alla ska känna sig välkomna och lyssnade på i den här tråden. Jag skulle önska att du vill stanna kvar hos oss!
    28-årig Sthlmstjej bosatt i Skåne som väntar sitt första barn tillsammans med fästman. BF 140106. <3
Svar på tråden Första barnet - BF januari 2014