Inlägg från: Anonym (LFRV) |Visa alla inlägg
  • Anonym (LFRV)

    nyttig billig frukost?

    Elin 885 skrev 2013-05-12 13:40:27 följande:
    visst jag gick upp i vikt av frukt när jag var i portugal...men det kan bero på att jag mest låg på stranden och åt ca 2kg frukt om dagen + frukost, lunch och middag :p, och en och annan glass hihi.

    men va fan man behöver ju inte överdriva, lagom är bäst =).



    Jag har inte gått upp det minsta av frukt. 2 kg på en dag är inte särskilt mycket, det är vad jag äter till frukost. "Och en och annan glass" - det är bl.a. där problemet ligger. Antagligen så var dina måltider inte heller de bästa...
  • Anonym (LFRV)
    Elin 885 skrev 2013-05-12 14:32:28 följande:
    jag var ju på semester =).



    Inget fel med det, jag tänkte mer på att man inte ska skylla på frukten när man äter annan "skit" :)
  • Anonym (LFRV)
    Delia skrev 2013-05-12 15:10:59 följande:
    LFRV: Äter du två kilo frukt till frukost?



    Lite beroende på vilken frukt det är. Bananer äter jag inte två kg av, men med annan frukt är det inte omöjligt. Sedan beror det på när jag har tänkt att äta nästa gång. Om jag vet att jag har en chans att äta inom några timmar så föredrar jag fler lite "mindre" (dvs inte flera kg/måltid) måltider. Jag väger inte upp 2 kg frukt på en våg, men det jag ville få fram är att jag äter mycket frukt :)
  • Anonym (LFRV)
    Karinso skrev 2013-05-12 21:50:25 följande:
    LCHF har slagit igenom stort på kort tid, och 100 000-tals människor världen över äter "stenåldersmat,", d.v.s. få eller inga kolhydrater, desto mer kött och grönsaker. Fettet som tillförs kan lika gärna vara avokado eller lax, inte nödvändigtvis litervis med bearnaisesås som många tror. Klart man blir fanatisk när man hittar något som passar! Ni skulle nog också bli positivt överraskade av att som jag rasa 8 kg på en månad och ändå äta vanlig mat, slippa räkna kalorier eller banta på äckliga pulverdieter. Snälla, "spy" mindre och respektera istället debatten som förs kring lågkolhydratskost. För den är stor och då inte bara på viktnedgångplanet.



    Det finns många som har börjat gå över till low fat raw vegan, 80/10/10. Just för att man då kan äta Mycket och gå ner i vikt. På lchf sitter man ju ändå där med en liten tallrik mat.

    Är det bara jag som tycker att lågkolhydratsätare spyr mer på andra än vad andra spyr på dem?
  • Anonym (LFRV)
    Anonym (egga) skrev 2013-05-13 07:07:57 följande:
    LCHF verkar påverka hjärnorna negativt på de som äter enligt metoden, för de som använder sig av den brukar framstå som helt hjärntvättade och bli väldigt aggressiva.

    Gräsätande kossor är ju snällare än köttätande tigrar, så det kanske stämmer.



    Jag kan inte tala för någon annan, men jag blev en mycket bättre medmänniska när jag ändrade från lchf/paleo (jag åt lchf och paleo på samma gång kan man säga, dvs lchf utan mjölkprodukter mm och paleo med lågkolhydrat). Innan jag åt denna kost skulle jag aldrig ha kunnat drömma om att hjälpa den lille killen som blev nedputtad i en snödriva (hände i vintras), men nu är det ett vanligt inslag. Studier har visat att vegatarianer (inte lacto-ovo, utan Vegetarianer) och veganer känner mer empati än de som äter animaliska produkter och biprodukter. De kunde dock inte säga om man får mer empati av att bli vegan, om de med mer empati har en tendens att bli veganer eller om det är en annan faktor som påverkar båda. Lite OT, men det var bara lite spännande info (enligt mig, hehe) :)
  • Anonym (LFRV)
    Voluptuous Shalimar skrev 2013-05-15 20:51:45 följande:
    ???

    Samma mängd kött som en "allätare" och kanske två matskedar fet sås i stället för ett berg ris? Hur hjälper man planeten genom att äta pasta/ris/bröd? Berätta gärna, för jag förstår inte.



    Det krävs mer energi för att tillverka 1 energienhet kött än 1 energienhet frukt (inkl frakt mm). Jag (vegan, low fat raw vegan) påverkar planeten minde än en lchf-ätare eftersom att jag äter mer energieffektivt. Tänk på att även såsen ni äter påverkar.
  • Anonym (LFRV)
    Voluptuous Shalimar skrev 2013-05-16 15:18:18 följande:
    Men då är det ju inte LCHF vi pratar om som miljöförstörare utan köttätare i allmänhet...?



    Ja, men om man ersätter potatis med en fet sås (som oftast baseras på smör/grädde/ägg eller liknande) så läggs en till animalieprodukt till. Jag har aldrig hyllat tallriksmodellätare heller.
  • Anonym (LFRV)
    oOOo oOOo skrev 2013-05-16 13:59:51 följande:
    Det krävs ännu mindre att dricka ren olja. 



    Säker? Då ska man först odla en växt för att sedan raffinera ut en makronutrient, istället för att tillgodogöra sig alla. så nej, per energienhet är olja mindre miljövänligt än vegetabilier. Kosten ska även vara bra för hälsan. Raffinerade produkter är inte bra.
  • Anonym (LFRV)
    Voluptuous Shalimar skrev 2013-05-16 16:42:08 följande:
    OK, potatis är det bara att rycka upp och koka (för olja/mjölkprodukter  ska man tydligen inte använda så allt friterat/gratäng/mos osv går bort) men vad tycker du om bröd och pasta då, det måste ju processas och arbetas innan det är ätbart?



    Bröd och pasta är raffinerat, det är ingen naturlig produkt. Jag pratar om vegetabilier som i sådana man kan plocka/dra upp, inte sådant som kommer från en fabrik.
  • Anonym (LFRV)
    Voluptuous Shalimar skrev 2013-05-16 16:57:27 följande:
    OK, men då får jag ju lov att säga att din kost är rätt extrem, om du inte äter annat än helt oprocessad mat från växtriket. Och en LCHF-are äter därtill inget socker, godis, chips etc, vilket torde vara bra miljötänk om man resonerar som du. Du verkar ju tycka att ALLA som inte äter som du äter helt fel ur miljöaspekt, varför ger du dig på folk som uteslutit de flesta kolhydrater ur kosten (och lagt till LITE fett, inte några deciliter majo hit och dit)?



    Du drar många slutsatser efter saker jag inte har skrivit ;) även om man valt att äta kött med sås av miljöskäl så ändrar inte det faktumet att det inte är miljövänligt. Jag har aldrig sagt att min kost inte är extrem, men att vara extrem behöver inte vara dålig. Att vara extra miljömedveten och medveten om sin hälsa är snarare en bra sak i dagens samhälle.

    Lägg märke till att jag inte jämför livsmedel efter massa, utan efter energi. Den där lilla klicken ger mycket mer energi och miljöpåverkan än vegetabilier av olika slag. Det gör inte LCHFare till dåliga människor. Man kan inte göra något åt någonting man inte känner till. Jag kan ursäkta okunskap mycket enkelt, men när det går över till ignorans så är det svårt att handskas med.
  • Anonym (LFRV)
    Voluptuous Shalimar skrev 2013-05-16 17:22:38 följande:
    Jag förstår inte hur du menar. I ett andetag säger du aja baja till LCHF eftersom den är så miljöovänlig. Jag replikerar att man byter ut en större volym kolhydrater mot en mindre volym fett, inget annat, men då är det dessa 2-3 msk sås som är så mycket värre än att äta ett lass ris (samt sötsaker och annat då och då). Det verkar ju lite som om de tycker att ditt sätt är det enda rätta - men vet du vad, LCHF-aren kanske gör andra medvetna val för miljön, val som DU inte gör. Visst äter gemene man i västvärlden för mycket kött för att det ska vara försvarbart ur miljöperspektiv, men det har faktiskt inget med LCHF att göra. Man kan vara vegetarian och äta LCHF.



    Att göra andra val kan vem som helst göra. En person som sprutar ut DDT kan faktiskt också göra andra saker. Det låter faktiskt mest som en ursäkt för att få fortsätta med dåliga vanor.
  • Anonym (LFRV)
    oOOo oOOo skrev 2013-05-17 09:02:54 följande:
    Energiinnehållet är mycket större. De flesta grödor lagrar ungefär 0.25% till 0.5% av energin från solljuset. Men att transportera frukt istället för olja är väldigt innefektivt eftersom frukten har låg energikoncentration jämfört med olja. Så vill du vara miljövänlig så drick olja istället för att käka frukt. Vitamin kan du få i tablettform.



    Vet du vad som vore bra för miljön? Om vi dog.
  • Anonym (LFRV)
    Voluptuous Shalimar skrev 2013-05-20 11:01:05 följande:
    Say what?!? Många som äter vanlig blandkost äter ju en tallrik fil (2-3 dl) till frukost samt 1-2 mackor med smör och ost, samt dricker mjölk(!!!) äter glass ofta osv. Du tycker att 1 dl yoghurt, 2 msk grädde samt kanske 50 g fetaost är MYCKET mejeriprodukter? Hur mycket tycker du är "lagom"?

    Men OK. man kan ju undvika dem HELT också, även om alla medicinska rön talar för att mejeriprodukter är bra för kroppen.



    Du har inte läst mycket forskning. All forskning som har gjorts på mejeriprodukter har visat att de påverkar kroppen negativt. Jag gissar på att du har läst tolkningen av diskussionen av forskningen, därav uppfattat du det som att det är positivt.
  • Anonym (LFRV)
    Voluptuous Shalimar skrev 2013-05-21 05:55:54 följande:
    50 g fetaost = ca 10 g fett

    1 dl turkisk yoghurt = ca 10 g fett

    1/2 dl riven ost (ca 20 g) = knappt 5 g fett

    2 msk grädde (30 g) = 12 g fett

    Detta gör tillsammans max 37 g fett. Tillkommer gör fettet från 2 avocados (ca 35 g) och totalt kanske 3 msk olja (45 g fett). Då landar vi på en summa av 117 g fett vilket ger 1053 kcal. Om man då lägger till dagens resterande kcal kommer det ändå inte att landa på skyhöga summor då fettet ersatt de kcal man skulle fått i sig från kolhydrater.

    Salt är som du vet livsnödvändigt och i och med att man använder ost/fetaost i en maträtt så utesluter man naturligtvis bordssaltet som krydda.

    Jag begriper inte riktigt vad du vill ha för källa på att kroppen behöver kalcium för bl a benuppbyggnad, men här finns lite information: www.halsosidorna.se/Kalcium.htm



    Kroppen behöver kalcium, därför ska man INTE äta mejeriprodukter. Efter att man ätit mejeriprodukter (gäller samtliga animaliska produkter) så kissar man ut kalcium i flera timmar. Man hamnar alltså i negativ kalciumbalans efter ett intag av mejeriprodukter. Hur förklarar du annars att benskörhetsfrekvensen och intaget av mejeriprodukter är proportionella mot varandra, när de enligt din teori borde vara inverser?
  • Anonym (LFRV)
    Voluptuous Shalimar skrev 2013-05-21 06:02:44 följande:
    Och btw, 50 g fetaost ger ca 9 g protein, 20 g riven ost ca 5. Det är mao ett hyfsat tillskott till dagens proteinintag. om man räknar på att man bör få i sig 1-1,5 g per kg kroppsvikt.



    Det är alldeles för mycket protein. Äter man så mycket protein får man räkna med att få benskörhet och leversvikt. Det rekommenderade är 10E% (WHO).
  • Anonym (LFRV)
    Voluptuous Shalimar skrev 2013-05-21 10:53:56 följande:
    OK. Du får dock äta oerhört mycket för att få i dig bl a kalcium och järn endast via vegetabilier. Alla gillar inte att äta enorma mängder.

    Att det är svårt att få i sig protein på en vegetarisk LCHF-kost är ju rätt uppenbart (om man dessutom ska hålla nere mejeriprodukter). Men om man äter kött/fisk 6 dagar i veckan tror jag inte att man lär lida brist.

    Jag kan tycka att det klankas ner i onödan på LCHF, argumenten som tas upp omfattar ju egentligen alla som inte äter extremt medvetet, miljövänligt, vegetariskt osv osv.



    Det är faktiskt omöjligt att komponera en kost över svältgränsen med för lite kalcium (eller protein). Ingen i världshistorien har någonsin observerat något sådant
  • Anonym (LFRV)
    ModestyB skrev 2013-05-21 15:48:17 följande:
    Det räcker ju faktiskt med att sluta äta kött och mejeriprodukter, så kan vi alla överleva istället, för mig låter det mer konstruktivt.



    Jag var inte helt seriös där, det var mer en hint om att det inte är bra att dricka olja. (Jag är också för en animalieproduktfri kost)
Svar på tråden nyttig billig frukost?