• jonnna

    BUP utredning ADHD /Asperger?

    Ska snart på utredning med vår 6åriga son. Misstänker han kanske har ADHD eller någon annan diagnos...

    Har haft en telefonintervju med kurator på BUP och nu på första mötet ska sonen med.

    Hur går en sådan utredning där barnet är med till egentligen, vad pratar/ frågar dom om? Frågar dom mest barnet olika saker? Hon sa det skulle ta ca 1 timma som max..

    All info uppskattas..  

       

  • Svar på tråden BUP utredning ADHD /Asperger?
  • jonnna
    Kerubmamman skrev 2013-05-20 21:00:04 följande:
    Är första besöket för att göra en bedömning av situationen eller påbörja utredningen (som innefattar tester av olika slag)?

    Tror det är att göra en bedömning av situationen.. de sa inget om olika tester i nuläget iallafall.

    Men hon sa att det var en psykolog som vi skulle få träffa.. 
  • jonnna

    Har varit där nu, psykologen tyckte vi skulle avvakta med ev. utredning tills hösten då han börjar första klass...

    Blir irriterad, är ju ännu mer krav på barnen i första klass.. som om det skulle bli bättre ju mer krav som ställs på honom.

    Sedan sa hon även att det kanske kan vara mer aktuellt med socialförvaltningen.. har funderat på det nu i efterhand.... vad fasen då för, vaför ska dom blandas in??? Som om vi skulle vara dåliga föräldrar...

  • jonnna
    Mamma0709 skrev 2013-06-01 09:49:09 följande:
    Jonnna vad har er pojk för problem när ni misstänker någon disgnos?

    Hyperaktiv för det mesta, har svårt att sitta stilla. Springer runt helt planlöst och gör höga ljud. Men han kan varva ner om det är något som verkligen fångar hans intresse, när han tittar på barnprogram eller sitter vid dator så kan han sitta stilla längre stunder. Som att han går in i sin egen lilla bubbla då.


    Svårt att följa regler, tex. Sitta stilla, vara tyst och lyssna vid samlingar, arbetsstund eller maten.


    När man frågar varför han inte lyssnar så svarar han ofta att han inte vet hur man gör och att ”hans hjärna gör så att han inte kan lyssna och att han tycker att hans hjärna är dålig”.


    Han lägger i en högre växel så fort han är trött och vägrar sitta still o varva ner.


    Impulsiv och oberäknelig.


    Överdrivet social och kontaktsökande med allt och alla.


    Missförstår och har ibland svårt att tolka sociala koder, att läsa av och tolka folks känslor på rätt sätt.


    Kan inte se sin egen del i ett bråk, tycker alltid det är alla andras fel. Skyller även sina egna handlingar på andra, om han t ex. slåss.


    Har koncentrationssvårigheter nästan inget tålamod (om han ska göra något som kräver tålamod och koncentration, t ex. ta på sig ett klädesplagg och det inte går direkt, så kan han få utbrott och bli jätteirriterad)


    Har svårt med vissa lekar med andra barn då det handlar om att ge och ta och vänta på sin tur.


    Vill ofta bli jagad (verkar få en "kick" av detta) eller så rymmer han ifrån oss hur långt som helst och blir inte rädd om vi ej följer efter. Detta har dock blivit bättre med åldern. Var värre förut.


    Ojämt humör, kan explodera och tappa fattningen helt om det går honom emot för mycket, svär mycket och säger  tex dagligen att han hatar oss eller ska döda oss osv. ”jävla mamma”.


    Ordmärkare till fingerspetsarna, hittar även på egna ord och säger fel rätt ofta, tex. säger han "matkväll" istället för kvällsmat. Böjer ofta fel på ord och säger fel på den & det tex.


    Pratar ofta nonstop, ofta väldigt högt, en riktig snackpåse, det säger alla som träffar honom, man får liksom inte själv en syl i vädret och han avbryter själv ofta andra men blir jättearg om någon avbryter honom.


    Han har ofta tusen frågor om olika saker och svaren man ger duger ofta inte utan det kommer alltid hundra följdfrågor tills man inte en själv vet svaret, men han ger sig aldrig.


    Han gillar inte att äta, svårt sitta stilla och inte leka eller prata istället. Har inget intresse alls för mat direkt och man får typ mata honom eller påminna honom vid varje tugga annars sitter han ofta bara och snackar och skruvar på sig eller springer iväg. Har alltid krånglat i matstol och försöker smita ifrån, så vi har till drygt 4 års ålder, varit tvungna att använda bebismatstol som han ej kunde ta sig ur själv.


    Han har ofta väldiga problem med att hinna springa på toa innan han kissar på sig. Han kommer på att han är kissnödig när det redan rinner kiss ner för benen på honom. Kissar på sig flera ggr om dagen.


    Han hade blöja rätt länge tills han blev 4 år. Han vägrar oftast göra nr 2 frivilligt, vi brukar få tjata och kolla av ca 2 ggr om dagen och när det gått ca 2 dygn så "tvingar" vi helt enkelt honom att gå, vare sig han vill eller ej, alltså vi sätter han på pottan eller toan och efter nån minut brukar det då komma ut något. Låter lite hårt men annars blir han totalt förstoppad.


    Han tolkar ofta det andra säger väldigt bokstavligt. Han har svårt att förstå skämt eller om något barn skojar med honom, tar allt på fullaste allvar och väldigt ordagrant. Har svårt att förstå om någon t ex. råkar stöta till honom eller göra något som inte är med flit, även om man förklarar tusen gånger att det inte var med mening osv. så blir han jättesårad och ofta flyförbannad.


    Det ”låser” sig ofta gör honom, han liksom fastnar i ett viss tänkande och blir det inte som han tänkt så är det nästan som jordens undergång.


    Han är som besatt av datum, klockan och tider och frågar typ stup i kvarten vad klockan är, vad vi ska göra klockan det och det, vilken dag det är och hur lång tid det är tills då och då osv. Detta till trots så har en viss problematik med tidsuppfattning, t ex så ”igår” vara något som hände för 1 år, och om ”två veckor” tolkar han som ”imorgon”. Är även relativt besatt av födelsedagar, ålder och när folk fyller år osv.


    Sover oroligt, pratar i sömnen och skriker argt, ofta flera ggr varje natt.


    Specialintresse av tv och datorspel och även av olika superhjältar (spiderman, batman, sonic x. mfl) och monster. Leker rollekar stora delar av dagen då man absolut inte får kalla honom vid sitt namn, utan då istället vid superhjältens namn. Gillar även att rita superhjältar och monster upprepade gånger varje dag.


    Att lära sig och förstå konsekvenser av saker och ting är en omöjlighet för honom. Han kan ge sken av att han har ”förstått” att man inte får göra si eller så, men i nästa stund så är det som bortblåst igen.


    För övrigt så är han ganska oförsiktig och slarvig, näst intill klumpig ibland. Speciellt vid de tillfällen då han är ”hyper” och springer runt.

  • jonnna
    Kerubmamman skrev 2013-06-01 22:04:19 följande:
    TS, din son låter väldigt lik min son i sättet. Vi hade återgivning av utredningen i veckan. Han uppfyller både autismspektrumtillstånd och adhd. 

    Tryck på om utredning. För skolans skull är det viktigt att ha så mycket på papper som möjligt för att omfördela resurser osv.  

    Ja det är så jag tänker, men psykologen på bup verkade vilja ta det i "omvänd" ordning. Då de menade på att det är bättre att skolan trycker på och påpekar problemen för att skynda på en ev. utredning. Samt att skolan måste anpassa undervisningen åt honom osv. även fast han inte har en diagnos.

    Men jag känner att det vore bättre att få en utredning och diagnos på papper för att skolan överhuvudtaget ska ta det hela på allvar...

    Fattar bara inte varför psykologen pratade om att blanda in socialtjänsten?! Har de gjort det hos er med vid utredning? Sådant gör man väll bara om man misstänker missförhållanden inom familjen, t ex. om föräldrarna inte är läpmliga eller liknande???  
  • jonnna
    Kerubmamman skrev 2013-06-02 13:22:49 följande:
    Kan psykologen ha syftat på att ni behöver avlastning? För det går via soc.
    Jag vet inte, tycker bara det är helt sinnes att hon överhuvudtaget tycker man ska blanda in socialtjänsten. För hon sa det som att det var dom som skulle ta över ärendet istället för att påbörja en utredning hos BUP. 
    Har inget att dölja men vill definitivt inte blanda in socialtjänsten i våra liv, har hört alldeles för mycket sjuka historier kring hur de arbetar... Kontaktade ju bup pga av sonens svårigheter och för att jag önskar en utredning om han ev. har någon diagnos, inte pga att vi som familj ska bli utredda av socialtjänsten.
  • jonnna

    Så jävla förbannad. Nu , ett år senare, har vi återigen kontaktat bup eftersom att han såklart inte klarade av kraven som ställdes på honom i 1a klss. men pga bup som vägrade starta en utredning förra sommaren har nu hans första skolår blivit förstört. Bra jobbat bup! Bup säger dessutom att det nu är lång kötid på utredningar så att vi måste vänta tills våren 2015!!!! Innan utrening. bra jobbat bup.

  • jonnna
    Kerubmamman skrev 2014-06-13 17:25:30 följande:
    Vad tråkigt att höra.   Har han fått nån extra hjälp i skolan under året? 
    Keruben lyser av intelligensens prakt - Giovanni Pico della Mirandola

    Senaste tiden har han fått sitta enskilt från klassen och arbeta tillsammans med någon form av fritids eller resurslärare. Men han tycker jag inte lyckats allt för bra med att lära ut och motivera det som ska göras :/ Försöker trycka på om att han behöver mer stöd och även anpassningar när han väl är i klassrummet. Får se hur det utvecklar sig till hösten.
  • jonnna
    Pojkmamma2 skrev 2014-08-15 15:12:54 följande:

    Ts! Kan int ert landsting hålla vårdgarantin på 3 månader så har ni rätt att få en utredning av annan vårdgivare tex privat betalat av ert landsting. Tryck på det så ska du se att det går undan!!


    Jag vet! Men hör o häpna så fullt BUP här (örebro) jobbar för att klara deras mål för vårdgaranti etc. och kassera in stålarna som de får i bidrag för att påskynda utredning m,m.

    Såhär går det till;

    De tar in barnet för inskrivning och första samtal med psykolog.
    och iom att detta görs, så anses barnet ha påbörjat utredning... !
    men för att barnet sedan få vänta i kanske nästan 1 år innan den "riktiga" utredningen påbörjas.
    heeeelt sjukt... ! Vill anmäla detta men vet i fn vart?!
Svar på tråden BUP utredning ADHD /Asperger?