Inlägg från: Anonym (Har väntat) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Har väntat)

    Oskuld före äktenskapet

    Tom Araya skrev 2013-06-04 14:42:21 följande:
    Fast hur kan "rätt tid" vara när man ingått äktenskap? För mig är det just att utelämna något viktigt under "lära-känna-perioden" som man rimligtvis har innan man gifter sig.
    Man kan lära känna mycket genom att umgås och prata men inte allt, precis som man inte lär sig yrken enbart på teori.
    Jag säger inte att det är det enda rätta. För vissa är det kanske rätt, medan det för andra passar bättre att vänta en kortare eller längre tid, men börja före man gifter sig.
  • Anonym (Har väntat)
    Tom Araya skrev 2013-06-04 14:51:11 följande:
    Märkligt sätt att låta ens samliv styras på det sättet. Vad är meningen med det?
    Syftar du på judinnan med avhållsamma perioder eller min flickvän med strumpbyxorna? :)
  • Anonym (Har väntat)
    Tom Araya skrev 2013-06-04 15:21:34 följande:
    Båda.
    Varför man låter samlivet styras av avhållsamhet? Ja för vår del var det så att min fru hade gjort ett levnadsval i tonåren att hon skulle vänta med sex till äktenskapet. Hon lyckades dock inte gifta sig och när hon var 26 brast hennes föresatser och hon låg med flera män. När hon och jag träffades hade hon dock varit avhållsam ett år igen och hon funderade en hel del på hur hon skulle hantera sexualiteten i vår relation. En kompromiss blev då att vi skulle vänta tills vi var förlovade, något som kändes ok för mig som var helt oerfaren och kände mig ganska osäker inför sexdebuten. Det blev då ett år av sällskapande men utan sex. Det var på många sätt en fin upplevelse att lära känna varandra i lugn och ro och veta att sex skulle komma in i bilden lite längre fram. Visst var det svårt ibland att inte gå för långt, men vi hjälptes åt. När hon var tänd höll jag tillbaks och tvärtom. Visst kunde vi ha börjat innan vi förlovade oss eller så kunde vi ha förlovat oss snabbare, men det var bra som det blev. 
  • Anonym (Har väntat)
    Anonym (väntat) skrev 2013-06-05 12:22:08 följande:

    Det vanligaste är väl ändå att man har ägglossning minst en vecka efter mens och då prickar man in det direkt. Jag har hört att det är väldigt ovanligt med fertilitetsproblem just pga att ägglossningen inträffar när man är separerad, men om den gör det, så får man diskutera med en rabbin och komma fram till en lösning. Oftast har de kvinnor som har en kort cykel även korta menstruationer och då man anser att man som minst ska räkna med fem dagar även om menstruationen är kortare, så kan man exempelvis få göra ett undantag och bara räkna fyra dagar (vilket exempelvis är regeln hos sefardiska judar, alltså judar från iberiska halvön eller arabiska länder). Det finns andra sådana "justeringar" som kan göras, beroende på kvinnans individuella situation.
    Det finns nån teori om att avhållsamhet fram till ägglossningen skulle ge större chans för flicka, eftersom det då finns mera "gamla" spermier kvar och därmed större andel flicksperimer eftersom de lever längre. Kan man se nån tendens att ortodxa judar har mera flickor kanske? :)  
  • Anonym (Har väntat)
    Anonym (väntat) skrev 2013-06-05 12:32:08 följande:
    Och så ett P.S. riktat till Tom Araya - om du tycker att fyra dagar utan sex är olidligt, så borde du nog öva upp dig lite Det kommer tider när sex varje dag inte är en option (förlossning, småbarnsåren, sjukdom, nedstämdhet, svacka i relationen, etc).
    Här finns det nog stora variationer också helt utan religösa regler. Min fru vill inte så ofta, så för vår del blir det vanligen sex 2-3 gånger per månad. En tvåveckors paus är ingen ovanlighet. För mig skulle det inte vara något större problem att leva efter judiska regler...
  • Anonym (Har väntat)
    Anonym (väntat) skrev 2013-06-05 12:29:37 följande:
    Det är inte bara sex, utan man ska helst inte alls röra vid varandra innan äktenskapet. Alltså inga kyssar heller. Man ska också undvika att vara helt ensam, så en gemensam semester kanske heller inte blir så lyckad. Jag tycker om att dela något med min man som jag inte delat med någon annan man.  
    Här skiljer det sig från vår avhållsamhetsperiod. Vi kysstes och kramades och for på resor tillsammans. Det ledde förstås till att det var "nära" ibland, men som sagt så hade hon ju strumpbyxorna som yttersta gräns. Ett tunt, nästan osynligt men effektivt hinder för att gå för långt...

    Jo, det var ju min frus dröm också, att kunna dela det allra intimaste och skönaste bara med sin man. Men drömmen kraschade i livets tuffa verklighet. 
  • Anonym (Har väntat)
    Anonym (väntat) skrev 2013-06-05 13:11:22 följande:

    Samtidigt som teorin finns att ju närmare ägglossningen man har sex desto större blir chansen att få en pojke - så om båda teorier stämmer så borde det födas lika många flickor som pojkar

    Avhållsamhet först och sen samlag tre dagar före ägglossningen är kanske det optimala för flicka :)
  • Anonym (Har väntat)
    Anonym (väntat) skrev 2013-06-05 13:12:56 följande:

    Det som är fördelen med en reglerad separation är att man liksom "synkar" lusten. Det är sällan någon av oss inte har lust när vi väntat så länge och vet att vi snart måste vänta igen. Att antingen den ena eller den andra inte har lust är nog annars väldigt vanligt.

    Kanske det skulle vara en idé med inplanerade avhållsamhetsperioder, så vet båda vad som gäller. Hon behöver inte ha skuldkänslor för att hon säger nej och jag behöver inte ha orealistiska förhoppningar eller vara rädd att bli avvisad... Och ett gemensamt skönt mål att se framemot sen när "perioden" är slut.

    Hur ofta blir det för er sen då, när de tillåtna veckorna är inne? En kritik mot säkra perioder som preventivmetod är att man känner sig pressad att ha sex väldigt ofta under den ganska korta tid som är "säker". Men ni upplever inte det då, att ni "måste" ha sex när det är tillåtet?  

    Nu slår det mig att "säkra perioder" måsta passa ganska dåligt för dem som följer era regler. Då blir det ju ännu mindre tid kvar för sex... Säger de judiska reglerna något om preventivmedel annars?
  • Anonym (Har väntat)
    Anonym (väntat) skrev 2013-06-05 13:13:53 följande:

    Det var inte din dröm?
    Inte lika uttalat som för henne. Jag tänkte mig kanske att det skulle bli så att sex hade jag med min livskamrat och ingen annan, men jag hade ett ganska öppet förhållningssätt och var inte lika strikt inriktad på äktenskapet som min fru var. Ändå blev det så att det är jag som har haft sex bara med en och med jättesen debut, medan hon som benhårt höll på sex inom äktenskapet har delat
    den sexuella gemenskapen med flera män. Trots att det var bara tillfälliga partners har erfarenheterna berört henne djupt. Lusten, spänningen, njutningen, tillfredsställelsen, besvikelsen, skuldkänslorna, allt var väldigt starka upplevelser för henne, som hon i början av vår relation ännu hade svårt att hantera. Men sen hittade hon en ny balans där hon accepterar att hon misslyckades och inför sig själv och mig kan stå för vad hon har gjort och där hon kan ta vara på de erfarenheter, både bra och dåliga, som det gav henne. 
  • Anonym (Har väntat)
    Tom Araya skrev 2013-06-05 15:58:14 följande:
    Det tror jag nog du skulle om avhållsamheten infaller just när din fru vill.
    Det ju den poängen med regler vs frihet när det gäller sex (och annat gott här i livet) som jag vill påtala här.
    Du menar om hennes lust skulle komma bara under de förbjudna perioderna? Det skulle ju vara prekärt. Men tanken är väl att om man håller sig tillsammans, så är båda fyllda av lust sen när avhållsamhetsperioden tar slut.
Svar på tråden Oskuld före äktenskapet