• Wagram

    Utskriven men mödravård i Sverige

    Jag skulle inte tro att du får gratis mödravård i Sverige om du inte är skriven där. T om gratis akutvård är svårt att få i praktiken trots att man egentligen skall ha rätt till det som utlandssvensk. Däremot kanske din amerikanska försäkring täcker åtminstone en del av kostnaden under resor? Jag bor också i USA och vår försäkring (PPO) täckte 100% när jag tog min son till läkaren i Sverige under en resa. Det kanske kan vara värt att kolla upp om det finns tilläggsförsäkringar du kan köpa som kan täcka det, men då gäller det att de inte är för dyra så att det verkligen lönar sig.
     

  • Wagram

    Jag glömde att skriva att det naturligtvis inte ens är säkert att man gör samma tester i USA som i Sverige, så det kan hända att du inte ens kan göra de testerna i Sverige som en del av den vanliga mödravården. Generellt gör man mycket fler tester i USA än i Sverige. 

  • Wagram

    Det är inte säkert att det kvittar om de måste betala för vård på ett annat ställe, eftersom försäkringarna ofta täcker ett "preferred network", dvs speciella läkare och kliniker som de har avtal med och där det därför är billigare. Ibland kan man gå utanför nätverket och betala lite extra, ibland täcks det då inte alls av försäkringen, det beror helt på vilken typ av försäkring det gäller och vad just den specifika försäkringen täcker. Har man försäkring från arbetsgivaren via ett större företag, t ex, har de oftast förhandlat fram villkor som bara gäller just de anställda på det företaget, så det gäller att kolla upp ordentligt vad som gäller.

Svar på tråden Utskriven men mödravård i Sverige