Inlägg från: Leone i Västerås |Visa alla inlägg
  • Leone i Västerås

    Inte sjutton kan det väl stämma att ett stekt ägg innehåller fler kcal än ett kokt?

    Ja, ett ägg stekt i teflonpanna utan extra fett såklart. Jag har nyligen lagt om min kost och håller på att gå ner i vikt. För att få lite extra hjälp bokade jag en tid med dietis, för extra ideér och sådär, och vi pratade om hur jag äter. Jag gillar ägg och äter det nästan varje dag, och varierar mellan kokt, stekt, omelett och äggröra. Nu hävdar hon att stekt ägg är mycket sämre kalorimässigt än kokt ägg, och jag undrar varifrån kalorierna isf kommer just när det steks? På riktigt, jag förstår det verkligen inte? Om jag knäcker ett ägg i en stekpanna (utan fett påpekar jag då igen) och tillagar det, eller kokar det i kastrull och äter det, vad är skillnaden. Dietisten påpekade flera gånger att det stekta var mycket sämre just ur kalorisynpunkt, men trots att jag frågade fick jag aldrig veta varför. Så, är jag helknäpp som inte fattar varför?


    Mamma till fyra underbara barn på jorden och två i himlen
  • Svar på tråden Inte sjutton kan det väl stämma att ett stekt ägg innehåller fler kcal än ett kokt?
  • Leone i Västerås
    funderaren skrev 2013-07-17 12:49:45 följande:
    www.kolozzeum.com/forum/archive/index.php/t-1... "Det försvinner nog mer vätska när man steker ett ägg, därav det högre näringsvärdet per viktenhet." Vet inte om det är hela sanningen men det låter troligt.

    Ja, jag läste där nu och det kanske stämmer på sitt sätt, men om man tar ett ägg som väger ca 70 gram så blir det ju varken mer eller mindre kcal för just det ägget av själva stekningen. Det kan det ju inte bli?
    Mamma till fyra underbara barn på jorden och två i himlen
  • Leone i Västerås
    funderaren skrev 2013-07-17 12:56:15 följande:
    Nej Men när du steker ett ägg som väger 70 gram väger det senare kanske bara 60 g (höftar rejält då jag inte har någon aning) och ofta anges kalorier som kcal/100 g. Så ditt ägg innehåller lika många kalorier som det kokta fast det är en mindre mängd massa.

    Ja, och det är jag ju med på, men nu gällde det kalorierna i just DET ägget liksom. Inte per 100 gram eller så, utan just DET ägget. För det är det dietisten hävdade, att när jag tar ägget och lägger det i stekpannan så blir det sämre att äta just för att det är stekt, eftersom det var mer kaloririkt.
    Mamma till fyra underbara barn på jorden och två i himlen
  • Leone i Västerås
    luspudel skrev 2013-07-17 13:25:50 följande:
    Är du säker på att hon förstod att du menade utan fett att steka i då?

    Alltså, helt säker kan man ju aldrig vara, men jag påpekade det flera gånger iaf
    Mamma till fyra underbara barn på jorden och två i himlen
  • Leone i Västerås
    piikachuu skrev 2013-07-17 13:29:42 följande:
    Skumt :S hon menade inte ur proteinsynpunkt då? För då är väl kokta ägg bättre (om jag inte är helt fel ute..)

    Nä, hon sa hela tiden att det var mer kalorier i ett stekt ägg (och att det var stekt utan fett hade jag ju talat om)
    Mamma till fyra underbara barn på jorden och två i himlen
  • Leone i Västerås

    För min del har det ju egentligen ingen betydelse, men jag undrade ju bara om jag TOTALT har missat nåt i den här frågan Tack till alla som svarat


    Mamma till fyra underbara barn på jorden och två i himlen
Svar på tråden Inte sjutton kan det väl stämma att ett stekt ägg innehåller fler kcal än ett kokt?