• Anonym (Amelie)

    När ringer du Pelles lärare? a.k.a. Har lärare alltid jour?

    Föräldrar: när ringer du dina barns lärare? Beror det på situation, ålder? När anser du att du kan förvänta dig svar och ett glatt bemötande, så att säga?

    Lärare: när är det ok att föräldrar ringer dig? Om vad?

    Är det ok ringa kvällstid/helger? 

  • Svar på tråden När ringer du Pelles lärare? a.k.a. Har lärare alltid jour?
  • Anonym (lärarhustru)
    Anonym (Eller?) skrev 2013-07-29 13:36:52 följande:
    Jag skulle ALDRIG vilja bli lärare med tanke på hur mycket skit man får utstå... Skulle du vilja? Tror du att man inte kan bli utarbetad fastän man får 8 veckor ledighet varje sommar?
     

    Eller också för att man, i princip, aldrig kan ta semester en vecka när man känner att det skulle vara behövligt, trots att man har komptimmar som räcker och blir över. Man kan liksom inte ta en sista minuten med resten av familjen.. Sen är det faktiskt så att lärare (åtminstone min make) förvisso kan ha det ganska lugnt ett tag, men när det sen är prov och inlämningar och muntliga prov och redovisningar efter varandra så blir det ganska tufft. Och då talar vi inte om nationella prov ens. Man kan ju kanske tycka att de kan planera sin tid bättre, lägga proven på olika veckor osv. men om man nu börjar tre kurser på samma dag, så blir det inte så lätt att hinna med att lägga alla prov och redovisningar på olika veckor, man ska ju hinna med hela kursen innan termin eller läsår är slut och då kan man liksom inte deala lite och ta provet tre veckor senare på sommaren t.ex. för att man inte hunnit med under läsåret..
  • gealach
    Anonym (Mamma.) skrev 2013-07-29 13:30:48 följande:
    Fast dom är ju inte lediga! Har jag fått lära mig. För dom jobbar minnsann dygnet runt hela året förutom sommarlovet. Då får dom sin ledighet
    Ja, det blir ju så att de jobbar dygnet runt, för att de sitter i telefon med föräldrar som inte vet var gränsen går
  • OupaOupa

    Är en f.d. lärare som gav ut mitt fasta hemnummer. Blev uppringd ett fåtal gånger med halvakuta ärenden som inte kunde lösas över telefon. Personligen tyckte jag att det var bra att bli informerad då jag kunde förbereda arbetslaget innan lektionerna för dagen.

    Min kompis som är lärare lämnar ut sitt mobilnummer och får mess och samtal i tid och otid men helt ok för henne.

    Det viktigaste är att föräldrar tillsammans med lärarna tydligt har kommunicerat vad som fungerar bäst.

  • gealach

    Det jag undrar är hur man löser sådana här akuta problem i länder där lärarna inte ger ut sina privata telefonnummer, i Sverige är vi rätt unika på den punkten. Hur gör föräldrar till barn som bråkat i skolan i England eller Frankrike? 
     


  • Anonym (spela in)

    Wow.. 
    Jag räknar med att när jag blir lärare kommer några föräldrar, trots att jag klart och tydligt sagt att jag inte tar emot samtal på min fritid, lista ut mitt privata nummer och ringa bara för att skälla..  Men, då kan de räkna med att jag kommer ha installerat nån app på min telefon som jag kommer spela in dylika samtal med. Utifall det flyger något hot ur munnen på dem och för att kunna ge rektorn som underlag så jag kan få betalt för övertid, eller som underlag om det är verkligen "panik-kris-viktigt" och jag måste komma ihåg informationen, precis som den sagts, till dagen efter.  (X slog Y + händelseförlopp.. t.ex)
    Om de sen inte vill spelas in, ja då kan de skicka ett mail. Samma tanke eftersom informationen sparas, text som röst..

  • Litet My
    Anonym (Amelie) skrev 2013-07-29 19:45:10 följande:
    Tror det har att göra med hela skolor, inte bara individuella föräldrar. Att det är olika inställningar mor lärande och lärare.

    Hur tänker du nu?
  • Anonym (Amelie)
    Anonym (f) skrev 2013-07-29 19:06:44 följande:

    Av den anledningen skulle jag inte drömma om att ringa på lärarens fria tid.
    Dessutom så tar jag inte ut ledighet för barnen under terminen.
    Men om mitt barn far illa i skolan och som jag blev informerad om, skolan inte kunde garantera deras säkerhet under skoltid.
    Då kan du lita på att jag kommer riva ner hell and fury och i det läget är din hemmakväll väldigt lågt prioriterad i jämförelse med mitt barns trygghet.    
    Vad gör du när du inte har lärarens nummer, det berättade du aldrig?
  • Anonym (GS)

    Under mina år som lärare fick ingen elev eller förälder någonsin mitt hemtelefonnummer. Ville de mig någon fick de ringa på arbetstid eller maila. 

    Däremot var det ytterst få av mina kollegor som fick samtal om saker som inte var allvarliga, däremot hade en av dem blivit uppringd vid 21.30 av en förälder som skällde som en bandhund om ett betyg, en annan blev jagad på mobilen en hel sommar för att föräldern inte var nöjd med sitt barns betyg.

    I ytterligare ett fall var den en kvinna som hade barn i två klasser på skolan och ringde båda mentorerna om precis vad som helst, när som helst. Dessa två kom ibland in i personalrummet på morgonen och frågade varandra om hon hade ringt även till den andra dagen innan. Vilket hon alltid hade.

    Och NEJ, vi har inte jour. Vi har 35 timmars schemalagd arbetstid och 10 timmar s.k. förtroendetid (på en heltidstjänst) och dessa kan vi välja att förlägga på skolan. Gör vi det är vi lediga när vi kommer hem och ska inte förväntas sitta och prata i telefon om arbetsrelaterade saker på kvällarna.  

  • Anonym (Amelie)
    Litet My skrev 2013-07-29 20:06:18 följande:

    Hur tänker du nu?
    Att det nog i vissa områden är vanligare att anse att lärare "har jour". Att det liksom sprids i föräldragruppen. 
Svar på tråden När ringer du Pelles lärare? a.k.a. Har lärare alltid jour?