Inlägg från: caliningrad |Visa alla inlägg
  • caliningrad

    Vad tycker ni om skolan i det land där ni bor?

    Duckan skrev 2013-09-17 20:56:28 följande:
    Och hon blir rädd för att barnen, i hennes ögon, saknar uppfostran Caliningrad? Konstigt tycker jag. Förlåt, men ibland uttrycker du dig väldigt känslokallt om både ditt och andras barn.
    Hon är inte rädd för barnen utan för deras beteende. 
  • caliningrad
    Duckan skrev 2013-09-17 20:56:28 följande:
    Och hon blir rädd för att barnen, i hennes ögon, saknar uppfostran Caliningrad? Konstigt tycker jag. Förlåt, men ibland uttrycker du dig väldigt känslokallt om både ditt och andras barn.
    hm... 
    kanske det.
    Jag tycker inte att känslorna tillhör skolan.
    Franska lärare respekterar barnens privata liv och deras föräldrar. Vilket jag inte känner att de gör i Sverige. Lärarna försöker alltid veta på alla sätt vilken bakgrund, vilken slags uppfostran barnen har osv. Jag tycker att detta är ett intrång i vårt liv. 
  • caliningrad
    Duckan skrev 2013-09-17 21:04:49 följande:
    Jag förstod det, men jag förstår det ändå inte. Är ni robotar? Visar ni inga känslor? Om så, när då? Får din dotter aldrig utbrott? Tårar? Ilska?
    Utbrott, nej. Hon är ju 6 år, inte 2.
    Tårar, väldigt sällan eftersom hon är extremt glad allmänt.
    Men det händer naturligtvis, t ex när hon saknar sin mormor. Men det är privat, inget hon skulle visa i skolan.
    Never explain, never complain. 
  • caliningrad
    Wagram skrev 2013-09-17 21:08:33 följande:
    Många kommer över det, men många går också och drar på det där dåliga självförtroendet in i vuxen ålder. Kanske tar det sig i uttryck att de nöjer sig med en enklare utbildning för att de inte vågar satsa på något svårare och/eller längre. Kanske tar det sig tvärtom i uttryck som en överdriven arrogans som döljer en inre osäkerhet, eller genom att de i sin tur pressar sina egna barn för att de tror att det är så det skall vara. Korkade lärare och dåliga skolor finns överallt, men utöver det finns det också en stark tendens till elitism och och psykisk press inom franska skolan som utmärker den, på samma sätt som svenska skolan (kanske) utmärks av det motsatta: en viss slapphet och brist på disciplin (fast det har jag ingen egen erfarenhet av eftersom mina barn aldrig gått i skolan i Sverige).
    Elitism är jättebra, och något man ska sträva efter. Tyvärr håller det på att försvinna i Frankrike.
    Den franska skolan är dålig pga felaktiga läsmetoder som används, pga lärarna undervisar bara 24 timmar/vecka i lågstadiet, vilket absolut inte räcker för att behärska den franska grammatiken, och pga barnen uppfostras med ett överdimensionerat ego och lyssnar inte på vuxna på samma sätt som äldre generationer. 
  • caliningrad

    För att komplettera: i 60 talet hade barnen rätt till 30 timmar / vecka undervisning. På min tid 27 timmar. Nu 24 timmar.

    Lärarna är mycket sämre utbildade än förr. Många stavar helt fel till exempel. Många kan inte ställa upp en division!  De lär sig inte undervisa läsningen eller skrivstilen i sin utbildning utan gör som de tror är rätt, vilket råkar ofta vara fel.
    På 1-2 generationer har man lyckats förstöra en av de bästa skolorna i världen.  

  • caliningrad

    Och dessutom måste lärarna ägna tid åt en massa onödiga ämnen såsom engelska (som de inte kan, därmed onödigt),  miljö, mat osv istf att fokusera på franska och matte till 100%.

  • caliningrad
    Wagram skrev 2013-09-17 21:29:46 följande:
    Vi är nog inte riktigt överens där. Elitism ser jag som något negativt och som något som tyvärr fortfarande är väldigt framträdande inom det franska skolväsendet och kulturen (titta bara på Les Grandes Ecoles!). Läsundervisningen i sig (om inte pedagogiken som den lärdes ut med) var faktiskt en av de saker jag gillade i franska skolan. Om barnen nu hade så stora egon, hur kommer det sig att de har så dåligt självförtroende?
    Vad är det för fel på les Grandes Ecoles???? 

    Som det var tänkt förr i tiden var det den mest demokratiska utbildningsformen som fanns.
    Ta min pappa, han föddes i en urfattig familj, han lyckades komma in i Polytechnique där man får betalt av staten.
    Det skulle inte vara möjligt nu längre pga att den franska skolan är förstörd, ja.

    Läsundervisningen: du kanske hade tur, de flesta lärarna använder rätt metod efter 20 års undervisning när de insett att helordsmetoden skapar dyslektiker. Jag lärde mig med Remi et Colette, på den tiden kunde alla läsa.

    Vet inte vad du menar med dåligt självförtroende, jag har super bra självförtroende,likaså min syster och mina kusiner... Detta är verkligen en myt. 
  • caliningrad

    Hur som helst vill jag faktiskt hjälpa TS konkret och inte gå in i er psykflum.
    Jag hjälpte min systerdotter som hade fått A l ecole des albums i CP, köpte Leo et Lea och jobbade med henne och då gick allt bra igen.

    Övning med rätt metod ger färdighet, vilket i sin tur ger bra självkänsla om det nu är det enda viktiga för er.
     

  • caliningrad
    Wagram skrev 2013-09-17 21:47:14 följande:
    Ja men då så, om du, din syster och dina kusiner har superbra självförtroende så måste ju detta vara en myt...Säg det till den här killen och de forskare som har kommit fram till motsatsen så blir de säkert övertygade om att de har fel...www.telegraph.co.uk/education/expated ucation/7989939/Sit-down-and-shut-up-thats-the-Fre nch-school-way.html
    Orkar inte läsa. Titeln är väl jättebra. Svårt att lära sig om man babblar och om man rör sig hela tiden. Detta heter koncentration.
    Om bara det kunde vara så, som förr. Tyvärr drabbas franska skolor av samma disciplinproblem som i Sverige. Skillnaden är bara att franska lärare inte gett upp hoppet att få ordning och reda, till skillnad från svenska.
     
  • caliningrad

    Till sist, TS, var säker på att ingen av mina kompisar har dåliga minnen av den franska skolan pga lärarna varit stränga.
    Ingen.

    Dåliga minnen av min skoltid har jag naturligtvis, men av okunniga lärare eller orättvisa lärare, inte av stränga kunniga rättvisa lärare, vilket de flesta var på den tiden.

    I allmänhet så kan ingen skolgång fungera om föräldrarna inte delar samma värdegrunder som skolan och här har vi samma problem. Det blir schizofreniskt för ett barn att höra det ena hemma och det motsatta i skolan.

    Den franska skolan förutsätter att föräldrarna respekterar och ger sin tillit till lärarna. Om du känner att du inte kan göra det, fundera på att flytta tillbaka.

     

  • caliningrad
    Annaïck skrev 2013-09-17 23:25:44 följande:
    Un Monde à lire har hon
    Du ser!!!

    Det är en katastrofal metod. Ingen kan lära sig läsa med den.
    Din dotter är antagligen fullständigt normalt utvecklad, hon har bara haft en enorm otur.

    Jag förstod att du menade skrivstil och jag kan hålla med dig till en viss grad.

    Seyes lignage används nästan enbart i Frankrike och ja, man kan ifrågasätta varför, speciellt när undervisningstimmarna är så få.

    Rälsarna som i det amerikanska systemet räcker.

    Ok, så nu till din dotter. Köp Ecrire et Lire au CP eller Papyrus och börja från början. Leo et Lea är också bra, kanske för tråkiga texter bara. 

    Väldigt viktigt att göra nu innan de påstår att hon är dyslektiker när hon går i CE2. Det finns ett forskat samband mellan vilken method eleverna har haft i CP och dyslexi procentsatsen.

    Läs gärna också Colette Ouzilou: Dyslexie, la vraie-fausse épidémie.

     
  • caliningrad

    När det gäller skrivstil, om du vill se snabba framsteg, använd Les cahiers de Daniele Dumont (Hatier).

    Stackars din dotter.
    Jag blir så arg när jag ser hur många barn förstörs av idiotiska metoder - och ja, jag skulle också tappa respekt för lärarna. Absolut.

    Detta är mycket mer allvarligt än att vara lite dåligt bemött som förälder, tro mig.

    Hade jag inte köpt Leo et Lea åt min systerdotter skulle hon ha varit i samma sits.

    Tragisk situation.

    Jag lärde själv min dotter läsa franska med Leo et Lea, gick lätt som en plätt.
    (men som sagt, det var innan Ecrire et Lire au Cp kom ut, och den metoden är bättre ur texternas synvinkel). 

  • caliningrad
    Annaïck skrev 2014-01-23 15:34:26 följande:
    Senaste grejen min 7-aring rakat ut för, är att fröken höll upp hennes arbete och sa "regardez quel travail de cochon" inför hela klassen ( betyder ungefär: titta vilket (daligt) slarvigt arbete). En otroligt negativ attityd!
    men hade hon gjort ett bra arbete då? tycker att det svenska systemet att påstå att barnen gör allt fint och är alltid duktiga är bättre? själv tycker jag att vuxna ska våga vara ärliga mot barnen.
Svar på tråden Vad tycker ni om skolan i det land där ni bor?