• enbär

    Försöker du köra så lite bil som möjligt?

    Jag var så naiv att jag trodde att de flesta tänkte till innan de tog bilen och försökte hitta andra sätt att transportera sig för miljöns, hälsans och trafiksäkerhetens skull. Jag tycker det är så trist med alla stora vägar och parkeringar som hackar sönder och förfular städerna. Men sen jag flyttade till radhus har jag insett att det kanske inte är så. Usch vad folk kör bil! Vart de än ska, kort som lång sträcka. Massor av barn som körs i bil till och från skolan varje dag, istället för att få frisk luft, motion och lek genom att gå/cykla med en förälder. Buss verkar också vara ett okänt fenomen för många här, trots att vi har god tillgång på kollektivtrafik.

    Så hur tänker du, försöker du köra så lite bil som möjligt, eller kör du bil var du än ska? 

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-09-26 08:54
    Eftersom vissa verkar missförstå. Jag förstår att vissa, särskilt barnfamiljer, behöver köra en del bil för att få vardagen att gå ihop. Även vi har bil. Det jag ogillar är att så många här använder bilen jämt TROTS att de i många fall skulle kunna transportera sig på annat sätt utan att förlora särskilt mycket i tid. Och att många inte reflekterar och inte ens tänker på att försöka hålla nere bilkörningen - de bara gasar på liksom med utsläpp och trafikproblem som följd.

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Försöker du köra så lite bil som möjligt?
  • ApanApansson

    Men sen är det viktigt att veta att bilkörning inte är det enda vi sysslar med som tar död på oss själva, kemikalier i mat, leksaker, hudvård mm är en enorm bidragande orsak!
    Jag måste tyvärr köra mycket bil, men jag skulle iaf aldrig köpa en pinal som inte var ekologisk och miljövänlig!


    Stupid is, as stupid does!
  • Purpurbräcka

    Jag har aldrig ägt en bil och har inte flugit på tjugo år, men TS sätt att argumentera gör mig bara arg. Bilismen är först och främst ett systemfel. Att lägga över allt ansvar på enskilda individer kommer inte att lösa problemet. Dessutom blir människor bara arga - och det med all rätt - när man mästrar över dem sådär. Kanske gasar de rentav lite extra på väg till jobbet imorgon i ren ilska? Nej, bättre att inspirera än att irritera!


    I skuggan av varje stor man står en kvinna med känslig hy.
  • Eisa

    Roligt att folk försvarar onödig bilkörning i den här tråden. Hallå, det finns inget att försvara. Bilkörning ÄR ett miljöproblem punkt.

    Jag kör mycket bil i tjänsten tyvärr. Dock nästan aldrig privat.

  • Mineralvatten
    Eisa skrev 2013-09-25 22:28:30 följande:
    Roligt att folk försvarar onödig bilkörning i den här tråden. Hallå, det finns inget att försvara. Bilkörning ÄR ett miljöproblem punkt.

    Jag kör mycket bil i tjänsten tyvärr. Dock nästan aldrig privat.
    jo men om kollektivtrafiken inte kan tillgodose mitt behov av att inte bli sjuk så kör jag bil.
  • enbär
    Purpurbräcka skrev 2013-09-25 22:22:46 följande:
    Jag har aldrig ägt en bil och har inte flugit på tjugo år, men TS sätt att argumentera gör mig bara arg. Bilismen är först och främst ett systemfel. Att lägga över allt ansvar på enskilda individer kommer inte att lösa problemet. Dessutom blir människor bara arga - och det med all rätt - när man mästrar över dem sådär. Kanske gasar de rentav lite extra på väg till jobbet imorgon i ren ilska? Nej, bättre att inspirera än att irritera!
    Ja, jag använder inte den här argumentationen i vardagen, jag var väl bara lite extra less efter att åter igen ha inandats massor av avgaser och blivit halvt ihjälkörd av alla dessa människor som envisas med att köra barnen till skolan.

    Jag håller helt med om att bilismen är ett systemfel. Det handlar om hur vi bygger samhället. Frågan är dock hur många som skulle gilla det systemskifte som krävs för att på allvar minska bilkörandet. För det innebär att vi inte kan bo i villaområden som sträcker sig långt utanför städerna. Så glest befolkade områden kommer att ha svårt att ha tillräckligt befolkningsunderlag för en väl utbyggd kollektivtrafik. Vi måste bygga tätare, mer stad helt enkelt. Det är först då vi kan korta avstånden för de flesta så att kollektivt/till fots/med cykel blir ett vettigt alternativ. Men det handlar också om individen. Vi kan själva välja att gå till den lite mindre affären för att handla när en sådan finns istället för att åka till ICA Maxi 7 km bort.

    Och sedan ÄR det faktiskt så att många är lata. De tar bilen fast de kan gå. Och då pratar jag inte om småbarnsföräldrar som måste ha barnen med sig utan personer utan barn (ännu inte fått barn eller stora barn) som tar bilen för att handla 1 l mjölk om affären ligger 1 km bort.  

    Som sagt var, jag förstår att de som har långa avstånd måste köra bil (sen kan man ju alltid diskutera varför de bor där de bor, men visst alla kan inte välja). Men även om man då kör mycket kan man ju ha en medvetenhet om att det är ett problem och försöka minska körandet. Det är ju jättebra, en god början. Då kan man väl rösta på första alternativet, att man verkligen försöker undvika bil, men oftast går det inte.

    Vi kör som sagt var också bil men vi tänker till varje gång vi ska nån stans om vi verkligen måste ha bil eller om vi kan lösa det på annat sätt. 
  • T W

    Jag och sambon tar bilen överallt. Vi har rätt stressiga liv så vi skulle inte hinna åka kommunalt. Det skulle kräva att han fick sluta 1-2 timmar tidigare minst 3 dagar i veckan och det går ju inte. Vi tänkte i alla fall lite på miljön senaste vi köpte bil och valde en liten miljövänlig variant..
     
    Samhället idag är dock inte gjort för att man ska vara miljövänlig. När vi hälsar på släkten på andra sidan sverige tar vi bilen. Tåget skulle bli iaf dubbelt så dyrt, tar längre tid och ja, det är ju inte ens säkert att man kommer fram.  T.o.m flyget är på gränsen till billigare än att ta bilen...  

  • Knävelborren

    Har inte körkort. Ungefär såhär ser det ut för mig:

    Åker taxi 2 ggr/år

    Blir skjutsad/åker med andra cirka 15 ggr/år

    Flyger 2 ggr/år

    Resten går, cyklar eller åker jag kollektivt. Känns ok även om jag givetvis skulle kunna undvika flygresorna.

  • SpanskaFlugan

    Jag blir irriterad på folk som bor på landet utanför storstäder som gnäller på dyr bensin och dålig kollektivtrafik. Flytta närmare stan! Man kan inte begära samma service i kollektivtrafiken när man bor långt ute i skogen. Väljer man ett billigare boende ute på landet får man räkna med högre transportkostnader , inte skylla kommunen för att inte värna miljön för att de inte har tio minuters intervaller på landsvägsbussen.

Svar på tråden Försöker du köra så lite bil som möjligt?