• enbär

    Försöker du köra så lite bil som möjligt?

    Jag var så naiv att jag trodde att de flesta tänkte till innan de tog bilen och försökte hitta andra sätt att transportera sig för miljöns, hälsans och trafiksäkerhetens skull. Jag tycker det är så trist med alla stora vägar och parkeringar som hackar sönder och förfular städerna. Men sen jag flyttade till radhus har jag insett att det kanske inte är så. Usch vad folk kör bil! Vart de än ska, kort som lång sträcka. Massor av barn som körs i bil till och från skolan varje dag, istället för att få frisk luft, motion och lek genom att gå/cykla med en förälder. Buss verkar också vara ett okänt fenomen för många här, trots att vi har god tillgång på kollektivtrafik.

    Så hur tänker du, försöker du köra så lite bil som möjligt, eller kör du bil var du än ska? 

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-09-26 08:54
    Eftersom vissa verkar missförstå. Jag förstår att vissa, särskilt barnfamiljer, behöver köra en del bil för att få vardagen att gå ihop. Även vi har bil. Det jag ogillar är att så många här använder bilen jämt TROTS att de i många fall skulle kunna transportera sig på annat sätt utan att förlora särskilt mycket i tid. Och att många inte reflekterar och inte ens tänker på att försöka hålla nere bilkörningen - de bara gasar på liksom med utsläpp och trafikproblem som följd.

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Försöker du köra så lite bil som möjligt?
  • Mineralvatten
    Dr Mupp skrev 2013-09-26 11:28:08 följande:
    Försök bär 6-8 Överfulla papperskassar först 1 km till busshållsplatsen och sen åka buss med dem. Bara att småhandla på konsum ger ju två matkassar att bära.
    precis!
    Jaghar visserligen "bara" fyra överfyllda pappkassar när jag veckohandlar men skulle aldrig orka släpa dem på bussen. 
  • KimPossible

    Känns ju märkligt att förespråka att fler människor bör bo centralt i (inner)städer. Bostadsbrist, någon?

    Och hur var det med en "levande landsbygd"? Vilka ska sköta om alla jord- och skogsbruk samt ha hand om djuruppfödning om alla ska bo centralt? För vi vill väl ha kvar vårt svenska jordbruk, eller är det bättre att vi importerar varor från andra sidan jorden som sen ska fraktas hit? 

    Jag ser inte heller hur det skulle vara möjligt för alla att få jobb precis där de bor och därmed slippa pendla (oavsett om det är med bil eller kollektivtrafik).

    Nja, det hela må låta tjusigt, men är rätt verklighetsfrånvänt.

    (säger hon som strax ska knata 2 km till bussen, men innerligt önskar att hon kunde tagit bil istället)


    People who think they know everything are a great annoyance to those of us who do.
  • KimPossible
    skogsvitter skrev 2013-09-26 12:14:53 följande:
    Jag kan inte rösta eftersom alternativen är värdelösa och dömande. För mig handlar det om olika skeden i livet. Jag har alltid tänkt på miljön och på hälsan, och i hela mitt liv har jag undvikit bilen om möjligt, men inte haft dåligt samvete när jag ändå använt den. När jag bodde i större städer hade jag ingen bil alls, gick eller cyklade flera mil om dagen och tog buss vid behov. Jag sprang hem från jobbet om kvällarna och tävlade mot bussen, som jag oftast hann före, istället för att vänta 20 min på att den skulle komma. En gång gick jag faktiskt en sträcka på nära 2 mil eftersom inga sena kvällsbussar gick när bussen jag hade tagit mig dit med blev försenad.

    MEN med flera barn (äldre än spädbarnsåldern) är inte detta liv längre möjligt. Hur ska jag kunna gå eller cykla flera mil per dag med dem? Det tar tid, och det tar kraft, jag kan inte bära dem vart jag än går. Jag har inte dåligt samvete för att jag under en kort period i mitt liv använder bilen mer än någonsin, jag kör fler mil än någonsin förr och bensinräkningarna är skyhöga. Men det är liksom bara så det är, det finns inga alternativ. Bensinen skulle kunna kosta det dubbla och vi skulle ändå inte ha några alternativ.

    Jag tycker däremot att det är en självklarhet att man låter bli bilen om man känner att man kan! Att varje enskild individ gör de uppoffringar man känner att man kan stå ut med vid varje given situation.

    En del kan inte göra några uppoffringar alls gällande detta, ska man döma för det?! Ska man kräva att folk på landsbygden följer centraliseringens trend och gör situationen ännu mer ohållbar i storstäderna med all den bostadsbrist och överbefolkning som redan idag är gällande? Hur ska alla få plats i storstäderna liksom? Hur ska samhället kunna fungera alls då? Det är verkligen korttänkt att resonera så.

    Slutligen är det inte biltrafiken som är det största hotet mot miljön idag. Det är fabriker och sjöfarten, vilket färsk statistik visar för svenska förhållanden.
    Tack!
    People who think they know everything are a great annoyance to those of us who do.
  • Knävelborren
    Dr Mupp skrev 2013-09-26 11:28:08 följande:
    Försök bär 6-8 Överfulla papperskassar först 1 km till busshållsplatsen och sen åka buss med dem. Bara att småhandla på konsum ger ju två matkassar att bära.
    Rational arguments don?t usually work on religious people. Otherwise there would be no religious people.? - Gregory House, M.D
    Okej, jag var inte medveten om att busshållplatsen låg så långt bort. Jag som inte har körkort storhandlar och släpar på buss, men jag har lite närmare hem dock. Men man får vara lite listig med ryggsäckar och dramaten etc för att det ska funka :)
  • SpanskaFlugan
    Knävelborren skrev 2013-09-26 15:29:48 följande:
    Okej, jag var inte medveten om att busshållplatsen låg så långt bort. Jag som inte har körkort storhandlar och släpar på buss, men jag har lite närmare hem dock. Men man får vara lite listig med ryggsäckar och dramaten etc för att det ska funka :)

    Om man inte har bil kan man med gott samvete ta taxi hem från storhandlingen. :)
  • emmakatta

    Både och, cyklar till jobbet varje dag. Blir ca. 8 mil i veckan och gör stor skillnad i längden för bensinförbrukningen. men jag kommer på mig själv med att ta bilen när jag ska småhandla på kvällen. Tänker inte ens efter innan jag sitter där och brummar. Jättedumt då jag cyklar till affären på fem minuter. Måste bara få in cykeltänket i skallen även på kvällstid

  • Ragnar

    Jag kör bil så lite som möjligt. Men jag erkänner att jag inte har i miljön i åtanke. Däremot är det dyrt att köra och så behöver jag motionen jag får av att gå och cykla. Eftersom busstiderna inte passar så att jag hinner hämta och lämna på dagis så är jag illa tvungen att ta bilen in till stan minst 3 dagar i veckan och då lönar det sig inte att skaffa busskort, så bussen är rätt dyr den med. Hade det fungerat att ta bussen daglien hade jag mer än gärna sålt en av våra bilar. Till min manns jobb går det inte ens några bussar så han har inget val, för cykla 3 mil fram och tillbaka gör han inte. Annars storhandlar vi nästan alltid med cykel. Har kvar cykelkärran som yngsta barnet satt i innan hon började cykla själv och i den får det plats 3-4 stora matkassar och lite till.

  • Faber

    CO2 kan vi stryka, vet ni hur lite den svenska vägrafiken släpper ut i ett globalt perspektiv? Sist jag kollade var det 1/1000 promille. Det är inte en faktor och dessutom är jag efter att ha läst på lite långtifrån övertygad om att CO2 överhuvudtaget är en stor faktor.

    Sedan är övriga utsläpp och partiklar en annan fråga.


    *Politiskt korrekt sidfot*
  • Faber
    enbär skrev 2013-09-25 09:43:33 följande:
    Nej, alla kan inte bo i stan.

    Alla vill inte heller bo i stan. De som väljer att bosätta sig så att de blir "bilberoende" gör valet att skräpa ner och förstöra miljön för andra människor, så enkelt är det. Man får göra det valet, absolut, men jag tycker också man måste få prata om att det valet man gör har stora konsekvenser för andra människor och för hela vår planet.
    Vad är det för skitsnack? Om jag har bil och bor på landet men har ett helt annat konsumtionsmönster än dig som bor i staden kan det mycket väl vara så att du är "miljöboven" även om du kör ett långt mindre antal mil/år.
    *Politiskt korrekt sidfot*
Svar på tråden Försöker du köra så lite bil som möjligt?