• Erika1972

    Tvillingar och sömn (rutiner?!)

    Hej!

    Har tvillingflickor på 6 mån. Har flaskmatat sedan de var 1 mån. Har varit noga med att synka dem, speciellt med maten och läggningen.

    I somras då de var två månader tog vi en vecka av sem för att få till bra lägg- och sovrutiner. Vi nattade dem mätta och nöjda i resesängen (hyrde stuga) och gick in och klappade/buffade lite på dem om de vaknade. På natten gjorde vi lika.

    Nu har jag dem i en spjälsäng med öppen sida mot mig, där de ligger skavfötters...fast det börjar bli trångt. När vi nattar vid 1830-19 lägger vi bara in dem med, nyötna och med napp samt gosedjur skavfötters u spjälsängen och lämnar rummet. de somnar på ngn minut utan ett pip!

    Vaknar de på natten, vilket de gör några ggr, kan jag lätt stoppa in nappen, lägga en hand på dem eller om det inte hjälper, lyfta över en eller båda, till min säng. Matar dem just nu, med ett nattmål ersättning mer eller mindre u sömnen. Byter även snart till en torr och fin blöja. Sedan blir nästa mål runt 06 i morgon bitti.

  • Erika1972

    Detta är mina 3:e och 4:e barn, så jag känner mig hyfsat rutinerad som mamma. Gällande sömn och rutiner tror jag på att barn är vanedjur och att vi vuxna måste orka ta ansvar för att skapa bra rutiner. Jag vet själv av erfarenhet, min nr två hade mjölkallergi och sov katastrofdåligt...att det är galet jobbigt att bestämma sig för att "nu jäklar kör vi" och försöker bryta dåliga natt och matvanor. Och varje gång vi bestämt oss för att försöka sätta rutinerna har vi efteråt frågat oss varför vi inte gjorde detta tidigare...

    Nej, de skrek inte då mycket i somras, men det var många och korta uppvaknanden. Vi var där direkt med napp och klapp i rumpan, så snart de gnydde. Tog tre-fyra nätter och så var det i princip på bana.

    Nu har tjejerna precis fått nattmål i sömnen och en ny blöja modell nattblöja. Har sovit sedan 1815. Har även sovit 0930-1130 samt 1330-1500.

    Jag tror på att lägga ner dem mätta och nöjda tillsammans i EN spjälsäng... Där känner de av närheten till varann, samt att sova nära den sängen själv.

    Hoppas mina rader kan vara till ngn nytta!!

  • Erika1972

    Ps) jag tror det är "skadligare" för barn att INTE få sova gott om nätterna och ha föräldrar som är helt utmattade på dagarna än att gråta lite några nätter när man sätter bra rutiner och finns nära till hands för barnen ????

Svar på tråden Tvillingar och sömn (rutiner?!)