• Zoja

    Min 13-åring har en örontöjning - är jag en kass morsa?

    Lustigt hur många likställer tatueringar och piercingar. Men nej TS, du är ingen dålig förälder! Det kommer dra ihop sig om/när din dotter bestämmer sig för att ta ut töjningen.

  • Zoja
    Anonym (Piercad och töjd) skrev 2013-12-01 17:51:56 följande:
    Du är ingen dålig mor för det! Kör hårt! Bara ni har en tydlig gräns om när det räcker och att ni töjer sakta och bra (vilket ni verkar vara överens om)!

    Tycker det är lite kul med de som tror att hålet inte kan växa igen när man har töjt... Kan man sin grej vet man att man behöver töja en del innan det når gränsen för att inte kunna växa igen igen. Det är olika, men lite drygt 10 mm tror jag det brukar ligga vid. Min syster töjde till ungefär 15 och det har nu växt igen till "standard".

    Jag har gått fram och tillbaka mellan 1,2 mm (standard) och 5 mm flera gånger. Började nog när jag var 13 jag med, eftersom min 3 år äldre syster gjorde det när hon var ungefär 13-14.

    Jag skulle absolut låta mina barn töja om de ville det, mycket hellre än att de skulle pierca sig. Många morsor tycker det är helt ok att låta barnen pierca naveln, tungan eller näsvingen eftersom det är "snyggt", men så fort man börjar prata om andra body modifications (som kan ta betydligt mindre "skada" på kroppen) så går de bärsärkagång.
    Hur tänker du nu? För att kunna töja ett hål måste man först göra hålet, alltså pierca sig.
  • Zoja
    mamita64 skrev 2013-12-01 18:34:31 följande:
    Jag kan inget om töjningar, hur menar folk när de säger att de går ihop igen? Jag menar jag tog hål i mina öron för 35 år sen och de har ju aldrig gått ihop. Varför skall då större hål gå ihop av sej själva?

    Jag tycker inte töjningar är snygga, men de tär jag det.
    Här hemma gällde att det var ok att ta hål i öronen. När ungarna fyllde 18 betalade jag deras första tatuering. Därefter stod det dem fritt att göra hål var de hade lust och att tatuera sej var de kände för.
    Hade de piercat sej före 18 så hade jag inte betalat den där första tatueringen.
    De växer inte ihop helt, men om man inte töjer så mycket så krymper hålet ofta tillbaka till storleken de flesta "vanliga" örhängen är, 1.2-1.6 mm.
  • Zoja
    Snöviolen skrev 2013-12-01 18:43:02 följande:
    Ja jag tycker att det är skitfult med örontöjningar. Så mina barn hade inte fått gjort det förrän  de blev 18 år.
    Så för att du tycker det är fult ska inte dina barn få göra det? Bra anledning.. 
  • Zoja
    Anonym (Piercad och töjd) skrev 2013-12-01 22:01:05 följande:
    Fast jag tycker inte riktigt de två klassiska hålen i öronen räknas som "piercing". Kan man ju (men bör ej) fixa hos en frisör med en sån där tång. För att få ta hål i öronen behöver man bara föräldrars tillstånd och kan t.o.m. vara 5 år eller yngre. Skulle man vilja pierca sig i näsan eller så är det åldersgräns (vet att vissa studios tar typ fr.o.m. 15 med målsman, såvida man inte är 18).
    Vad jag menar är att jag hellre skulle vilja att mina barn töjde sina öron än att pierca sig någon annanstans i ansiktet/på kroppen.
    Fast oavsett var på kroppen man för igenom nålen och säter i ett smycke så är det en piercing, oavsett hur vanlig den är! =) Men jag förstår vad du menar.
  • Zoja
    Ej okej skrev 2013-12-02 15:20:19 följande:
    Läka ihop - gör det inte om det gått för lång tid. Hålet kan möjligen dra ihop sig lite men det växer inte ihop! Hon kommer alltid att ha ett hål i örat!

    Jag skulle som förälder sätta en gräns på 3 mm - där hon är nu - och säga att när hon är 18 och vuxen så får hon själv ta beslut om hon vill fortsätta töja. 3 mm syns säkerligen inte så mycket men det gör 5 mm och jag skulle inte vilja ha på mitt samvete att hon ångrar sig när hon blir äldre.

    Du är inte en dålig mamma men jag tycker att din dotter är för ung att ta detta beslut. Ingen av er vet vad hon tycker när hon är vuxen.

    Skulle du låta henne göra en tatuering nu? Den blir lika permanent som hålet!
    Ett "normalstort" hål kommer aldrig heller växa igen. Ingen här tror väl på allvar att en töjning kommer växa igen helt? Det kommer troligtvis dra ihop sig till ett "normalstort" hål. Så ja.. Jag ser inte riktigt skillnaden när det handlar om en såpass liten töjning.

    En tatuering och en piercing är INTE samma sak, de går inte att jämföra på det sättet. En tatuering är något som kommer synas hela livet, med ett motiv man själv valt. En piercing blir på sin höjd ett litet hål som knappt syns när man tar ut smycket. Jag säger igen, det är verkligen inte samma sak.
  • Zoja
    Ej okej skrev 2013-12-02 16:24:21 följande:
    Det är exakt samma sak. Det blir ett "ärr" på kroppen. Om det syns eller ej beror på var på kroppen man väljer att sätta "märket".
    Nej det är inte samma sak. En piercing tar man ur och så syns det inte, en tatuering måste man genom laser ta bort om man inte vill ha den längre, och riskerar då att få fula ärr och andra komplikationer. En piercing kan man tröttna på, ta ut och så är det bra, då är den borta. Tröttnar man på en tatuering, ja då är det borttagning eller att våndas över den som finns som alternativ, en tatuering innebär dessutom en risk för allergi och det tar mycket längre tid att göra etc. Så nej, en tatuering och en piercing är inte alls samma sak.
  • Zoja
    Ej okej skrev 2013-12-02 22:50:45 följande:
    Fast en tatuering kan du ta bort. Om än plågsamt och kostsamt. Men en piercing har orsakat ett hål som aldrig läker ihop. Oavsett vad så har du "märkt" din kropp.

    Jag tycker man är för ung när man är tretton år. Du är bara ett barn. Det som är modernt och coolt då är kanske inte alls lika häftigt när man är tio år äldre. Visst kan man dölja hål efter öronpiercingar men du kanske inte alltid vill ha långt utsläppt hår.
    Så du ser verkligen ingen skillnad på en tatuering och en piercing? Ett hål efter en piercing syns knappt, en tatuering kanske inte ens går att få bort helt.

    Hål i öronen när man är 13 tycker jag inte är några problem, inte heller en en liten töjning på 3mm.
  • Zoja
    Anonym (Wesserbisser.) skrev 2013-12-03 09:03:40 följande:

    Ett ärr efter en ögonbrynspiercing och en tatuering är ju båda permanenta?
    Ett är efter en piercing kommer vara så litet att det knappt syns, en tatuering syns ju hur man än vänder och vrider på det.
Svar på tråden Min 13-åring har en örontöjning - är jag en kass morsa?