Inlägg från: Anonym (suck) |Visa alla inlägg
  • Anonym (suck)

    Vilka är ni som inte ens har råd med frukt till barnen? (ang debatt "fruktkampen") Kan ni "fattiga" förklara för mig, tack!

    Furstinna skrev 2013-12-01 19:38:50 följande:



    Jag tror att det finns ett fåtal som prioriterar helt galet eller som "får stå sitt kast" för dåliga val de gjort tidigare och nu måste ta smällen. Men jag tror majoriteten är folk som är arbetslösa/ sjuka/ utförsäkrade och som är låsta i sin situation.

    Men man vill gärna framhäva de personer som prioriterar fel! Det är väl oftast dem som hävdar sin rätt också medansvar de verkligt drabbade gör allt för att dölja sin situation då den är så förknippad med skam.

    Jag har en väldigt dålig erfarenhet från min ungdom när en kille i klassen under mig tog livet av sig efter extrem mobbning i skolan och hans familj tillhörde denna fattiga skaran. När jag tänker på det så väljer jag att lita på folk och riskera att bli snuvad hellre än att inte göra något alls.
    Ja det är verkligen synd att det är de som syns isåfall. Mina barn är i förskoleålder än så länge så kankse är det så att frekvensen på utflykter och aktiviteter har ökat markant sedan jag gick i skolan. Och är det isåfall hela tiden(tolkningsfråga) man ska bidra med slantar hemifrån blir det såklart en knivig situation för de fattiga. Då kan man undra hur skolan resonerar. Isåfall bättre att ha 2 utflykter per år med allt som ingår (färdiglagad matsäck eller liknande) än 6 st där föräldrarna måste bidra varje gång. 
  • Anonym (suck)
    CDSJGRD GGEHCS IAGOTSE skrev 2013-12-01 19:42:36 följande:
    Problemet är inte enstaka matsäckar eller en frukt två gånger per termin. Problemet är när det blir ett vanligt förekommande inslag i närvaropliktig undervisning.
    Ja det kankse är så. Som sagt mina barn är inte i skolåldern än, så jag lär märka. Men som på vår förskola där vi har present till fröknar 2 ggr om året(som dessutom är frivillig). Och frukt 1 gång i veckan, utflykt någon enstaka gång om året, ser jag det som en gåva att få det där lilla extra, ÄVEN om jag hade behövt gå otvättad i håret i två månader (vilket i kostnad skulle motsvara 1 matsäck). 
  • Anonym (suck)
    Anonym (Z) skrev 2013-12-01 19:50:49 följande:
    Min syrra har det så dåligt ställt och ts hon unnar sig inget för det finns inte, hon och barnen stack från pappan och idag lever de gömd i en kommun som hon inte kan skriva sig i för då får han veta var de är, för att få pengar så måste hon söka försörjningsstöd i den kommun hon flytt från så hon får inga pengar nu, så visst finns det så fattiga som inte kan köpa frukt
    Men det är oerhört sorgligt att de hemska "situationern" ska få sätta standarden för vad skolan kan erbjuda. Det måste finnas ett mer effektivare sätt att hjälpa dessa familjer utan att attackera skolan. 
  • Anonym (suck)
    Anonym skrev 2013-12-01 19:52:06 följande:
    Jag undrar hur mycket nikotin och alkohol de familjer som inte har råd med frukt gör av med
    Ja, en sådan sak undrar jag också. Jag skulle gladeligen dricka vatten hela dagarna för att mina barn skulle få följa med på utflykt eller vara med på fruktstund. Finns MYCKET jag skule kunna offra som jag tror folk anser sig ha "rätt" till, INNAN man klagar om att man inte har pengar till ett äpple.
  • Anonym (suck)
    Anonym (olika) skrev 2013-12-01 19:58:29 följande:
    Jag har varken råd med det ena eller det andra så du behöver inte anta att jag varken röker eller super. Frisören har jag inte varit til på 5 år och till tandläkaren var jag senast för 8 år sen. Nöjd, eller slösar jag för mycket ändå?
    Kan omöjligt bedöma om du "slösar" eller inte av den lilla informationen. Men nu hade väl du  råd med frukt och matsäck till dina barn, eller?
  • Anonym (suck)
    Lindsey Egot the only one skrev 2013-12-01 20:00:37 följande:
    Ett tag hade jag fyra barn samtidigt i grundskolan. Visst mitt fel att skaffa många barn självklart. Men med fri skolgång och fria måltider som skolan avbeställer vid utflykt som ändå skattebetalarna redan betalat så fick jag under maj månad till skolavslutningen göra hela 16 matsäckar. Det skulle gå till stranden och städa, cykla till hembygdsgården, skolresa och sedan var det andra saker beroende på deras ålder.
    Året efter fick vi igenom att ska skolan ha utflykt i närområdet får de ta med skrinda med engångsgrillar och ha med korv med bröd och saft just för att vi tryckte på att skolan ska vara avgiftsfri och måltiderna ska ingå. Något skolan gör idag.
    Men vilken bra ide! Så bra med kreativa lösningar istället för att gå och klaga och vänta på att någon annan ska komma och ta hand om en.

    Ja är maten redan betald tycker man ju att det inte borde vara till så mycket besvär att göra den medtagbar för en liten extra summa (då kanske skolan kan välja snäppet billigare aktivitet så att allt går runt) OM det nu sker så frekvent. 
  • Anonym (suck)
    Anonym (anonym) skrev 2013-12-01 20:02:07 följande:
    Jag vet vuxna som bara har råd att äta en måltid per dag, de varken röker eller dricker och har väldigt begagnade kläder, det är sådana som lever på försörjningsstöd eftersom de är för sjuka för att räknas som arbetslösa men för friska att räknas som sjuka enligt FK hade de haft barn hade de inte haft råd med frukt och annat "obligatoriskt" till skolan utan fått var hemma vid utflykter och annat.
    Även om de inte röker och dricker, och har begagnade kläder tror jag att det i mångas fall kan finns saker att prioritera annorlunda. 
  • Anonym (suck)
    Anonym (Z) skrev 2013-12-01 20:05:23 följande:
    Jag gillar fruktkampen på Facebook, fast jag har råd med frukt, matsäck mm. Det jag ogillar är att glöms frukten en dag så blir det ett jäkla gnäll på läraren trotts att det gås ut med att man ska ha frukt med sig om man vill. Dom gånger min son inte velat haft någon frukt eller jag glömt att lägga ner en har det blivit surt samtal vid hämtning om hur elakt det är att inte ha med frukten. Sedan finns det faktiskt familjer som har det grymt tufft och då är det väl ändå bättre att dom där fruktpengarna läggs på tex lite bättre middag hemma eller lite bättre vinterkläder. Små utgifter blir väldigt stora när man klumpar ihop dom. Tex dom flesta har Spotify, netflix, mobil mm, 350 för mobil i månaden är inte mycket men plussa ihop alla små utgifter. Nu har en fattig familj förmodligen inte just dom sakerna men lägg ihop frukt till 2 barn varje dag, matsäck en gång i veckan mm så blir det inte en sådan liten summa för en familj som lever på minimum. Många är dessutom ensamma, arbetslösa med flera barn och dom badar ju inte precis i pengar.
    Men är det verkligen så? 1 medhavd lunch per vecka?Det har jag svårt att tänka mig!
  • Anonym (suck)
    Atena skrev 2013-12-01 20:15:31 följande:
    Det handlar inte om att prioritera annorlunda. Det handlar om att skolan SKA vara gratis, inte om hur de med dåligt ställt ska ha råd. För det problemet ska inte finnas, för skolan ska inte kosta. Är det så svårt för en del att förstå att det är det som kampen handlar om. Inte om hur folk med dålig ekonomi ska prioritera. Människor med dåligt med pengar mår skit ändå utan att sitta och läsa hur andra talar om hur de ska leva och göra för att minsann ha råd med frukten och matsäcken. 
    Ok, om vi ska skippa hela fruktfrågan skulle jag isåfall vilja höja rösten för försöka få fler att inse att man får vara TACKSAM också för det man får! Det är så otroligt mycket missnöje och fokus på det man INTE får. Men inget fokus på det man faktiskt FÅR. Nej för vi älskar att klaga och vara negativa! Är så trött på det! Var tacksam för vad du får, bara en sådan sak som gratis sjukvård. 

    Vi i Sverige har bland det bästa välfärdssamhället i världen, det om något säger något.

    Det ligger en sorglig sanning i att " ger man lillfingret, tar de hela handen". 

    Jag är väl uppväxt med ett annat sätt att tänka, kanske som en konstant frågeställning som att "förtjänar jag verkligen det här". men om det nu är den mentaliteten som har skapat en tacksamhet är jag glad för att jag hade min uppväxt. 
  • Anonym (suck)
    Anonym (Z) skrev 2013-12-01 20:25:19 följande:
    Om du har flera barn i skolan och det rör sig om 2 utflykter per barn i månaden så utslaget då blir ju minst en medhavd matsäck i veckan. Tex 2 barn, Eva och Pelle. Eva har utflykt vecka 1 och 3 och Pelle vecka 2 och 4. Har du då fler än två barn så är det mer än en utflykt i veckan.
    Men är det ens 2 utflykter i månaden? Är skolan så "rik"? Är det antaganden eller ren fakta? Alltså utslaget på hela året?
Svar på tråden Vilka är ni som inte ens har råd med frukt till barnen? (ang debatt "fruktkampen") Kan ni "fattiga" förklara för mig, tack!