• enola

    Kom in och rösta fram Årets FL-fotograf 2013 - 5. Barn

    Lejonmamman01 skrev 2013-12-13 17:00:45 följande:
    Samhällskritiska låtar har han i alla fall, på en nivå som inte är nödvändig för unga barn att grubbla över. Men när det gällde det andra - våld, död o.s.v. - så syftade jag på rockmusik i allmänhet. Speciellt hårdrock såklart.
    Men eftersom de flesta svenska barn i den åldern, som du själv påpekade, inte förstår så mycket engelska så är det ju inte mycket att grubbla över.
  • enola
    Lejonmamman01 skrev 2013-12-13 21:52:00 följande:
    Så barnet ska sättas att sjunga en text som han inte ens förstår..? Nu blev det ännu värre!
    Jo, men nu är det fortfarande Hungry Heart som framfördes (hur många gånger ska jag behöva upprepa det?). Den är varken speciellt samhällsomstörtande eller anspelande på sex, eller hur?
  • enola
    Lejonmamman01 skrev 2013-12-13 23:29:58 följande:
    Tja, det är ju inte "Ekorr'n satt i granen", direkt: Obestämd

    Got a wife and kids in baltimore jack
    I went out for a ride and I never went back

    I met her in a kingstown bar
    We fell in love I knew it had to end
    We took what we had and we ripped it apart
    Now here I am down in kingstone again

    Nu vet för övrigt alla vilket foto som är ditt...
    Håhåjaja... Nä, det är nog lika bra att vi bannlyser all rockmusik överhuvudtaget, så att inte våra stackars barn tar skada.
    Om du inte har sett det så har det sagts i en kommentar som Boo har vidarebefordrat vilken låt det handlar om och jag har nämnt det i mina kommentarer efteråt. Sedan om det är mitt foto eller inte är inte relevant. Jag har de åsikter jag har oavsett om det gäller mitt barn eller någon annans. Jag är troligtvis inte den enda här som lyssnar på Springsteen heller och därför känner till hans texter.
  • enola
    Lejonmamman01 skrev 2013-12-15 10:48:36 följande:
    Fast det här skriver du bara för att vara emot mig. Jag tror inte att du heller skulle sätta din åttaåring att sjunga rocksånger om män som möter kvinnor på barer och gör dem gravida, solo -ifrån en scen - med vuxna artisters utmanande rörelser o.s.v...
    Hur vet du det? Tror du att jag är den enda människan som faktiskt inte ser problemet med det?
    Och vad menar du med vuxna artisters utmanande rörelser? Barnet på bilden sträcker ut en hand, han står inte och juckar mot mickstativet.
  • enola
    Lejonmamman01 skrev 2013-12-15 10:48:36 följande:
    Fast det här skriver du bara för att vara emot mig. Jag tror inte att du heller skulle sätta din åttaåring att sjunga rocksånger om män som möter kvinnor på barer och gör dem gravida, solo -ifrån en scen - med vuxna artisters utmanande rörelser o.s.v...
    ...och om man ska vara petig så är det ju jagpersonens highschool sweetheart som blir gravid, ingen random kvinna på en bar. Däremot träffar jaget i Hungry Heart en kvinna på en bar, men det sägs inget om att hon skulle bli på smällen. OT, men rätt ska va rätt!
  • enola
    Lejonmamman01 skrev 2013-12-15 12:28:52 följande:
    Nu slog jag ihop två texter, för att illustrera min poäng! Hur-eller-hur, så fattar jag inte hur du får det till barnvisor...
    Fast det blir ju inte mycket till poäng om man bara hittar på. Men visst, jag fattar vad du menar. Och jag har aldrig nånsin påstått att det är barnvisor, klart som fan det inte är barnvisor. Men det betyder inte att det är olämpligt för barn.
    Lejonmamman01 skrev 2013-12-15 12:30:29 följande:
    Om han härmar den gesten, så kan han härma andra också...
    KAN ja. Men varför skulle det betyda att han GÖR det? Härmar dina barn precis allt de ser?



  • enola
    Lejonmamman01 skrev 2013-12-15 15:47:14 följande:
    Nä, men jag UPPMANAR dem heller inte att se upp till någon rocksnubbe, schlagersångerska eller magdansös...
    Jag UPPMANAR inte mina barn att se upp till någon speciell heller, jag föredrar att inte styra dem på det viset. Däremot har jag koll på dem och är beredd att rycka in och hala in dem om de skulle komma på villovägar.
    Och just Springsteen tycker jag som sagt är en alldeles utmärkt förebild. Som jag skrivit förut, han har oerhört sunda värderingar. Hans texter är på inget vis samhällsomstörtande, däremot analyserar han sin omvärld. Han engagerar sig helhjärtat i viktiga saker som händer i världen, han värderar sina vänner högt, vilket märks både i saker han säger och i hans musik. Och när man ser honom tillsammans med sina bästa vänner på scenen så syns kärleken tydligt.
    Han är dessutom en person som lever ett hälsosamt liv utan droger etc. Han lever i ett lyckligt äktenskap sedan många år tillbaka. Ja, mina barn kunde definitivt ha betydligt sämre förebilder!
  • enola
    Enter Sandman skrev 2013-12-15 16:11:28 följande:

    Nu är det inte så svårt att vara mot det du skriver, det är dom allra flesta, dina värderingar stämmer liksom inte in i hur andra ser på livet.
    Men smickra inte dig själv, så viktig är du inte och så barnslig är inte jag att jag fabricerar åsikter för att säga emot.
    Men jag förstår att det passar dig att leta efter alternativa möjligheter än att människor faktiskt inte tycker som du.

    När jag var 8 så var bland det bästa jag och mina bästisar visste att stå framför väggspegeln med hårborstar, slevar eller vad vi kunde hitta och sjunga med i allt från Mitt sommarlov till Nutbush city limits, som jag för övrigt trodde handlade om en buske det växte nötter på så att alla kunde äta sig mätta.
    Jag tyckte den var jättefin.

    Och så gör barn, dom härmar vuxna, det är så barn lär sig och utvecklas, men dom gör det på sitt sätt.
    Att svassa framför en spegel och kråma sig betyder inte samma sak för barnet som det gör för den vuxne som gör samma sak.
    Det kallas för lek och är viktigt för ett barns vidareutveckling.
    '
    Gjorde du aldrig sånt som barn, hämmade dina föräldrar dig från att växa?
    I så fall tycker jag genuint synd om dig och jag hoppas att du inte gör detsamma mot dina barn.
    Inget barn ska lära sig skämmas för att den gör något som är fullständigt naturligt och nödvändigt.
  • enola
    Lejonmamman01 skrev 2013-12-15 16:27:47 följande:
    Jodå, min bästis och jag brukade stå på lastkajen bakom skolan med en batteridriven kassettbandspelare och mima till ABBA. Jag fick vara Agneta för att jag hade blont hår!

    Men den diskussion vi har haft här, har handlat om föräldrar som pushar fram sina barn att uppträda inför publik med sådana låtar. Det är faktiskt en väldigt stor skillnad mot barns spontana lekar.
    Men för.... Ja, ni vet ju att det är mitt foto, så... NEJ vi har ALDRIG NÅNSIN pushat vår son att uppträda! Vi har LÅTIT honom göra det, för att det är bland det roligaste han vet. Han är dessutom jätteduktig på det. Och när någon ringer och vill boka honom till att sjunga på nån hembygdsdag, eller som idag, torgscenen i stan under skyltsöndagen, så FRÅGAR vi honom alltid först om han vill sjunga. Vi tvingar honom inte till något. Har han däremot sagt att han vill så måste han hålla fast vid det, för även en åttaåring måste lära sig att man håller det man lovat.
    Pushade/tvingade du din dotter att spela teater, eller gjorde hon det för att hon tyckte det var roligt?
  • enola
    Monchichier skrev 2013-12-15 16:50:22 följande:

     


    Haha! Grattis förresten, du gjorde inlägg #200, priset är att tvingas följa den här diskussionen tills tråden stängs, eller tills du självantänder och brinner upp av ren självbevarelsebrist Flört
  • enola
    Nyfiken gul skrev 2013-12-15 16:33:09 följande:
    men sieriöst  - hur många barn står inte o härmar Eric Saades dansmoves  och hur många tjejer stod inte i rosa klänning och åmade sig kring moppskaft och sjöng till Lena Ph:s "det gör ont" ? 

    Hur många av OSS själva fattade sångtexterna till det VI lyssnade på som barn?    Samantha Fox och "touch me" ?  ABBAS  voulez vouz?   osv... 

    Kom igen.... tänk lite nu...
    Precis! Man uppfattar inte saker på samma sätt när man är barn. Jag lyssnade t.ex. mycket på Kåldolmar och Kalsipper med Nationalteatern när jag var fyra-fem år . Det var en jättespännande saga tyckte jag. Inte tusan satt jag och grubblade över orättvisor och förtryck för det. Det enda jag tyckte var lite otäckt var clownen Agamemnon från Grekland, han lät så arg tyckte jag.
    Inte blev jag kommunist heller, inte ens när de sjöng "Nu styr vi mot hemmet med trasiga segel, och last utav lärdom från Marx och från Hegel"!
    Som vuxen ser jag naturligtvis den politiska dimensionen i det som när jag var liten bara var en saga. Precis som musik har olika dimensioner. Man ser den på ett sätt som barn, ett annat som vuxen.
  • enola
    Lejonmamman01 skrev 2013-12-15 16:57:37 följande:
    Min dotter tyckte att det var roligt. Men fortfarande: hon uppträdde i speciella barnpjäser, för föräldrar och barn på Kulturskolan. Inte i något större sammanhang än så.

    "hembygdsdag" - ja, det låter ju präktigt!   
    Eller hur! Ja, det är faktiskt i sådana sammanhang han uppträder när det är han själv som är bokad. Sen kan han hoppa in och spela med sin pappa när han uppträder på t.ex. sina systrars restaurang eller på Stadshotellets utomhusscen där det också finns en massa barn i publiken. Vi släpar inte runt honom på nattklubb- eller barscener och låter honom sjunga för en massa packade typer om det var det du trodde.
  • enola
    enola skrev 2013-12-15 16:56:59 följande:
    Haha! Grattis förresten, du gjorde inlägg #200, priset är att tvingas följa den här diskussionen tills tråden stängs, eller tills du självantänder och brinner upp av ren självbevarelsebrist Flört
    Men vad skrev jag? Självbevarelsebrist? SjälvbevarelseDRIFT ska det vara såklart!
    Monchichier skrev 2013-12-15 17:00:34 följande:
    Tackar!
    Det är faktiskt lite roande att följa konversationen
    Hehe, kan tänka mig det! Men passa dig, snart kommer vi börja slåss med spadar och kasta sand i varandras hår Flört


  • enola
    Monchichier skrev 2013-12-15 17:26:24 följande:
    Ja, jag siktar på att få till inlägg #250 och 300 också
    Planerar redan för innehållet på dem
    Härligt! Får försöka hålla igång diskussionen ett tag till då, vill ju inte göra dig besviken Flört
  • enola
    LillGris skrev 2013-12-21 22:59:25 följande:


    Då skulle du sett mig och min tvååring dansa loss i köket idag. Punkrock på okristligt hög volym, så olämplig är jag :)
Svar på tråden Kom in och rösta fram Årets FL-fotograf 2013 - 5. Barn