Inlägg från: Amanda84 |Visa alla inlägg
  • Amanda84

    Jag arbetar på Nattis - fråga mig vad du vill!

    Jag arbetar på en förskola som har öppet dygnet runt, 364 dagar/år, för barn 1-12 år vars föräldrar arbetar obekväm arbetstid.

    Om jag berättar för andra att jag arbetar på Nattis får jag alltid en mängd frågor. Många har en bestämd uppfattning om vad de tycker om Nattis utan att riktigt veta vad det innebär. Därför tänkte jag här hålla det öppet för er att ställa frågor om ni undrar något om verksamheten. Andra barnskötare (det är oftast enbart barnskötare som arbetar de obekväma tiderna) som arbetar på Nattis får också gärna svara på frågorna.

    Observera att jag bara kan svara utifrån hur det är på just det Nattis där jag arbetar. Vissa saker kanske skiljer sig lite beroende på i vilken kommun det ligger.

  • Svar på tråden Jag arbetar på Nattis - fråga mig vad du vill!
  • Amanda84
    Mari80 skrev 2013-12-28 07:19:38 följande:
    Hur ser de flesta barns tider ut?
    Gurkan skrev 2013-12-28 07:21:52 följande:
    Hur ser barnens tider ut och går barnen på förskola dagtid med? Är det samma förskola?

    Det är väldigt varierande! En del föräldrar arbetar enbart natt, då är barnen hos oss på natten och en stund på dagen, en del föräldrar arbetar sena kvällar men eftersom det är för sent att hämta en 3-åring klockan 12 på natten så hämtar föräldrarna på morgonen men har ändå hunnit sova. En del föräldrar arbetar enbart helger och då är barnen hos oss bara på helgerna.

    Några barn går på förskola på dagen, andra inte. Några barn har plats på den "vanliga" förskolan i vårt hus, andra har plats någon annanstans i kommunen. Några av de barn som har plats på den vanliga förskolan i vårt hus, sover aldrig hos oss eller är aldrig hos oss på helgerna. Däremot kanske de kommer till förskolan klockan 12, lämnas över till vår avdelning klockan 17.30 och går hem klockan 21.

    Det finns nattis som ligger i anslutning till en förskola och det finns nattis som ligger för sig själv. Det påverkar också barnens tider.
    RöttÄrSött skrev 2013-12-28 11:23:06 följande:
    Hur ser personalschemat ut? Hur ofta jobbar man kväll, natt och helg? Hur är bemanningen på nätterna? Ensam eller är man flera? Får någon isf sova eller ska alla vara vakna?
    Det där skiljer sig säkert från nattis till nattis. Hos oss arbetar man enbart daghelg eller natt vardag/helg. Dagpersonalen under veckodagarna är "vanlig" förskolepersonal och lyder under läroplanen, det gör inte riktigt vi på samma vis eftersom nattis är mer renodlad omsorg än pedagogisk omsorg.

    Våra arbetstider är ungefär 17-08.00 på vardagar. På helgerna arbetar vi antingen 18-09.00 eller 09-18. Ingen av oss arbetar heltid eftersom vi arbetar natt. Högsta tjänstgöringsgraden ligger på 80%

    Enligt schemat skall vi alltid vara två personal men om man en daglördag har 2 barn så känns det lite fånigt. Då brukar vi göra så att en person är hemma men måste komma in inom en halvtimme om det behövs och den andra arbetar. Detta har man dock rätt att tacka nej till eftersom den som är hemma förlorar pengar eller måste arbeta in timmarna vid ett annat tillfälle.

    Vi är alltid två personal på natten. Tre timmar varje natt är obetalda timmar. Det är då vi skall ha vår rast men om det är lugnt så struntar vi i de där timmarna och ligger kvar inne hos barnen. Under de "vakna" timmarna ligger vi i en säng inne hos de barn som behöver det. Ofta går det bra att slumra till lite vilket också är anledningen till att man låter bli att lämna barnen ett visst klockslag för att gå på rast. När vi vet att det i förväg finns behov av vaken natt är vi mer noga med den där 3-timmarsrasten eftersom vi då inte får lov att ligga ner eller ens blunda.
    Rocket Mania skrev 2013-12-28 11:28:22 följande:
    Vilken dag har ni inte öppet?
    Julafton
    En blå giraff skrev 2013-12-28 18:51:51 följande:
    Hur sent/tidigt får föräldrar lämna och hämta?
    Föräldrar får i princip hämta när de vill men vi rekommenderar att de inte hämtar innan klockan 5 på morgonen.

    Vi ser i första hand till barnens behov när det är okej att lämna och hämta dem. En 11-åring kan mycket väl bli lämnad klockan 21 eller för den delen bli hämtad klockan 21.30 medan en 1-åring bör lämnas innan klockan 19.30 och helst inte hämtas efter klockan 20 på kvällen. Undantag görs förstås och mycket handlar ju om hur mycket sömn barnen får.

    Om det inte finns en väldigt bra anledning till det så vill vi helst inte att föräldrar lämnar eller hämtar sina barn mellan klockan 22.30 och 05.


  • Amanda84
    Mari80 skrev 2013-12-29 09:10:56 följande:
    Vad har ni för mat-tider?
    Frukost serveras inte om det inte är skolbarn som sover över som ska till skolan efteråt. På helgerna äter vi frukost någon gång mellan 8 och 9 beroende på vilka barn som är på plats, hur länge de vill/får sova eller beroende på hur tidigt de kom på morgonen. (Det händer ju att barn dyker upp redan 05.15 på morgonen och faktiskt har vaknat så pass mycket att de inte kan somna om. Då väntar man knappast med frukost tills klockan är nio.

    Lunch: klockan 11.30 på helger

    Mellis: klockan 14.30 på helger

    Kvällsmat: klockan 18.00

    De barnen som vill/ska ha välling innan de somnar får givetvis det.
    Rocket Mania skrev 2013-12-29 10:46:41 följande:
    Vad har ni för lön?
    Vanlig barnskötarlön d.v.s. 19.000-22.000 kr/månad innan skatt på en heltidstjänst. Sedan tillkommer ob.
    Rocket Mania skrev 2013-12-29 10:47:18 följande:
    Och en fråga till. Säg att du jobbar 09-18 en söndag, vad hittar ni på? Eller 18-09.
    Eftersom antalet barn varierar väldigt mycket, liksom ålder på barnen så kan vi oftast inte planera någonting i förväg. Det är stor skillnad att ha sju 11-åringar, fem 1-3åringar eller 14 barn i varierande ålder mellan 1 och 12 år. Man får ta dagen som den kommer. På daghelgerna går vi alltid iväg någonstans, till en lekplats, till biblioteket, till ett museum etc. Barnen har stor frihet att styra vilka aktiviteter de vill göra. På lördagar har vi kvällsmys med godis/chips/frukt (vad nu barnen tar med sig) då vi tittar på film eller något annat mysigt. Tanken är att verksamheten ska vara så hemlik det som barnen gör hemma så vi har tillgång till en del saker som en vanlig förskola inte har, t.ex. wii, iPad (med inte enbart "pedagogiska" spel) kapitelböcker (för skolbarn) etc.

    Om jag arbetar dag så förbereder jag maten för kvällspersonalen, om jag arbetar vardagnatt och kommer kl 17 så ställer jag mig direkt med maten när jag kommer, om jag arbetar helgnatt sätter jag mig vid bords nästan direkt när jag kommer till jobbet.

    Kvällsrutinerna ska, så långt det går, anpassas efter de kvällsrutiner barnen har hemma. Äter barnet välling framför tv:n? Då gör vi det. Brukar mamma och pappa läsa bok i sängen? Då gör vi det.

    Barnen lägger sig oftast mellan klockan 19.30 och 21.00 beroende på barn och ålder. Efter det städar vi om det behövs, tvättar lakan etc. Vi har också ett schema med saker som vi är behjälpliga den vanliga förskolan med, om vi har lite att göra: grovstädning, fönsterputsning, avtorkning av torkskåp, avfrosta avdelningarnas frysar etc.

    Klockan 23 brukar vi lägga oss hos barnen och sedan går vi upp när första barnet kommer på morgonen eller senast klockan 06.
    Flygfotogen skrev 2013-12-29 11:02:57 följande:
    Finns det någon gräns på hur länge åt gången barnen får vara på förskolan utan någon ledig dag? Har varit med om barn som gått varje dag på nattis i 48 dagar i sträck och barn som kommer på måndag morgon och går hem torsdag kväll t ex. Detta var några år sedan och då fanns inga föreskrifter för vistelsetiden tydligen. Anses det OK idag också?
    Jag vet inte om det finns generella regler som sträcker sig över hela landet. Hos oss måste föräldrarna ha barnet hemma minst ett par timmar när barnet har varit hos oss i 48 timmar/sträck om barnet ska sova ytterligare ett dygn. Även om barnet är hemma några timmar på kvällen får det inte sova mer än 4 dygn/rad hos oss. Föräldrar som har barnen mycket och ofta hos oss, har vi alltid en nära kontakt med och dessutom är förskolechefen involverad i och blir fortlöpande informerad om de här barnen.


  • Amanda84
    J1983 skrev 2013-12-30 19:38:26 följande:
    Intressant att läsa om detta, helt främmande värld. Är det någon särskild grupp som du kan se som har barn på nattis eller är det blandat? Med grupp menar jag typ ensamstående mammor eller liknande.
    I första hand är det ensamstående mammor eller föräldrar som har barnen växelvis boende hos sig som har behov av nattis. I den senare kategorin är det lika vanligt att det är mamman som pappan som har behov av omsorgen. Givetvis har vi även familjer där båda föräldrarna arbetar natt men andelen ensamstående eller v/v-föräldrar överväger. Generellt sett arbetar de föräldrar som har behov av omsorg hela natten inom vården, de som har behov av sena kvällar (fram till kl 22.30) arbetar oftast i butik.
  • Amanda84
    Prospero skrev 2014-01-02 12:59:04 följande:
    Hur gör ni om det är barn ni måste vara hos tills de somnar och de har svårt att somna?
    Sover de i olika rum eller sovsal?
    Vi har möjlighet att låta ett barn sova i "eget rum", om det finns behov av det (barn med särskilda behov, 12-åring som inte vill sova med vuxen etc.). Hos oss har vi sammanlagt 6 rum med 1-3 bäddar i varje. Antal spjälsängar placerar vi ut efter behov så de räknas inte in i antalet sovplatser. Så långt som det är möjligt använder vi två-tre av rummen eftersom vi då är nära alla barn. Jag och min kollega sover alltid i varsitt rum med hälften av barngruppen omkring oss. Vi är alltid i samma rum som barnen tills de har somnat. Vet man med sig att man har två lättväckta barn i ett rum, så lägger man sig i sängen mellan dem så att man har lätt att vara snabbt hos båda.

    Vi utgår alltid vad som funkar bäst för barnet. På nattis kan vi i personalen inte utgå efter vad vi själva tycker är rätt och riktigt utan vad som fungerar bäst för barnen. Vi har t.ex. en flicka som alltid samsover hemma. Om hon skall somna måste man ligga i hennes säng. Hon läggs alltså alltid i en vuxensäng och man ligger med henne i sängen tills hon har somnat. Vaknar hon på natten så går man och lägger sig där igen. På så vis blir flickan trygg och övriga barn som sover i samma rum blir heller inte väckta i onödan.
  • Amanda84
    JeanSoul skrev 2014-01-29 15:39:35 följande:
    Är nattis och Ob-förskola samma sak? 

    Det kan vara det, men inte alltid. En ob-förskola har inte alltid öppet dygnet runt utan är kanske en vanlig förskola med utökade öppettider. Typiskt för ob-förskolan är att den har vanlig pedagogisk verksamhet där man utgår ifrån läroplanen under dagen med anställda förskollärare. Ett renodlat nattis har enbart öppet på kvällar och nätter och har i huvudsak barnskötare som anställda. Men ett nattis kan också ligga i anslutning till eller i en vanlig förskolas lokaler. Då går verksamheterna in i varandra och man har mer samarbete med den traditionella förskolan än om nattis ligger någon helt annanstans.
  • Amanda84
    MariNi skrev 2015-01-10 09:39:17 följande:

    Jag arbetar på "vanlig" förskola men har länge varit nyfiken på Nattis. Vart söker man dessa jobb?Vilket är vanligast,kommunalt eller privat?


    Jag känner bara till kommunala nattis och vet att det finns i både större och mindre städer. Tjänster brukar då och då komma ut på arbetsförmedlingens hemsida och på kommunens hemsida.

    Tänk på att många nattis bara anställer barnskötare, så om du är förskollärare så kan du anses som överkvalificerad. Lönen ligger också som "vanlig" barnskötarlön, men på det får man OB-ersättning och ibland s.k. jour-ersättning. Det är ofta svårt att få heltidstjänst.

    Jag hade lyckats få upp min lön ganska bra när jag jobbade på vanlig förskola, men när jag sökte jobb på nattis, så kunde de inte matcha mitt lönekrav. Trots det så tackade jag ja till jobbet och har inte ångrat mig en sekund.


  • Amanda84
    Mickan76 skrev 2015-01-11 23:17:58 följande:

    Mår barnen bra av att sova på nattis?


    Alla barn mår inte bra av nattis, precis som alla barn inte mår bra av att gå på förskola. De allra flesta barn sover dock väldigt sällan på nattis. Vi har nu nästan 100 barn inskrivna men det är sällan fler än 8 barn åt gången på plats - oftast är det bara 3-4 barn hos oss varje natt.

    De flesta inskrivna barn är hos oss på kvällar och under dagarna på helger, men åker hem och sover, så kvällar och daghelger har vi betydligt fler barn än på natten.

    Personligen så tycker jag nog att de barn som är hos oss mycket, och som inte påverkas särskilt mycket av att vara på nattis, är de barn som kommer vid 19-20, alltså precis innan de skall gå och lägga sig, och åker hem igen vid 8-9 på morgonen. De barn som har varit på dagis hela dagen och sedan kommer till oss på kvällen, för att bli hämtade vid 21, är de som är tröttast och förståeligt nog inte heller särskilt roade av att vara på nattis.

    Vi försöker hela tiden att ha en dialog med föräldrarna om barnens vistelsetider hos oss och vi har en förstående chef som snabbt griper in om vi anser att något barn är inom förskoleverksamheten (alltså förskola + nattis) alldeles för stor del av tiden. Dessvärre är det så att en del av dessa barn i många fall faktiskt verkar ha det bättre av att vara hos oss än hemma... men så är det nog i alla verksamheter med barn.

    Fördelen för den stora majoriteten av barnen i förskoleålder som är inskrivna hos oss, är att eftersom deras föräldrar arbetar helger och nätter, så är barnen ofta lediga från dagis några dagar mitt i veckan. Eftersom barnen "sover bort" tiden hos oss, så upplever de själva att de tillbringar mer tid hemma ("är lediga oftare") än sina jämnåriga kamrater som har föräldrar som arbetar kontorstider - vilket också gör att jag upplever att nattisbarnen i många fall mår bättre än barn som går långa dagar i förskolan.

    Om jag tar min egen familj som exempel, där både jag och min man arbetar natt, så innebär det för vår son att när han börjar förskola så kommer han att vara helt och hållet ledig från förskola/nattis varannan vecka. Varannan vecka kommer han dock att behöva vara på förskola 3 timmar under tisdag och onsdag, samt på nattis en lördag-söndag natt/månad, övrig tid kommer han att vara hemma med mig, min man eller båda.
  • Amanda84
    Clarisa skrev 2015-10-01 22:53:51 följande:

    jag ville fråga dig vilken tid öppna Ni nattis dagis?
    hur många barn har Ni gruppen ??
    hur kan man ansöka till nattis dagis ?
    har ni öppen också helg??
    och alla som jobba är barnskötare ?

    tack förhand
    Med vänlig hälsning
    clarisa


    Det är väldigt olika beroende på vilket nattis det gäller. På mitt jobb så öppnar nattis kl 17 och stänger 07.30. MEN vi är inget renodlat nattis, utan det är förskola under dagen också.


    På mitt jobb är det mellan 50-80 barn inskrivna samtidigt, men på nätterna är det oftast inte mer än omkring 8 barn och på daghelger omkring 10-12 barn. Vi har dock sängplatser för 14 barn samtidigt men så många har det aldrig varit där när jag har jobbat.


    Ja, vi har öppet 364 dagar/nätter om året. Den enda dagen vi har stängd är halva julafton dag och natten mellan julafton och juldagen.


    Ja, alla som arbetar på nattis är barnskötare.


     


    Lady Blau skrev 2015-10-01 23:10:08 följande:
    Hej!

    Om en som jobbar på nattis behöver plats för sina barn när de jobbar, får de vara på nattiset och sova med?
    TS du missade denna frågan här över som jag citerar!

    Jag vet faktiskt inte. I mitt fall så är det så att jag bor i en annan kommun än vad jag jobbar i. Om mitt barn behöver nattis så får han det i vår hemkommun och inte i kommunen jag arbetar i. Jag vet inte hur det hade varit om jag hade bott och arbetat i samma kommun.

  • Amanda84
    Anonym1111111 skrev 2017-04-05 17:42:47 följande:

    Hej, 

    Jag ville fråga dig hur mycket ni tjänar som barnskötare när ni jobbar kväll/natt? Hur räknar arbetsgivaren ob-ersättningen? tacksam för svar och förklaring då jag aldrig förstått hur man räknar ob-ersättningen och hur mycket det blir per månad.


    Hej!


    Jag jobbar inte natt längre (även om jag nu arbetar dag på en OB-förskola) men jag har för mig att natt-OB:t var 24 kronor/timme och det började gälla fr.om. klockan 21 till klockan 06.00. Dessutom hade vi ett kvälls-OB som var lägre än så och som började gälla från klockan 19.30-21.00. Utöver det hade vi jour och då vi fick någon skitsumma (10-20 kr/timme?) utan att arbeta alls, men där man skulle vara beredd att rycka in om det behövdes. I slutändan tjänade man trots allt på att arbeta natt. Jag gick ner i arbetstid men tjänade trots det lika mycket som jag hade gjort om jag hade arbetat heltid. Utöver det så sov man ju trots allt stora delar av natten, så man hade dagen efter helt ledig eftersom man hade sovit på jobbet. Ibland sov man ju förstås mindre, och det fick man räkna med, men ofta sov man i alla fall 5-6 timmar.

Svar på tråden Jag arbetar på Nattis - fråga mig vad du vill!