• Amanda84

    Jag arbetar på Nattis - fråga mig vad du vill!

    Jag arbetar på en förskola som har öppet dygnet runt, 364 dagar/år, för barn 1-12 år vars föräldrar arbetar obekväm arbetstid.

    Om jag berättar för andra att jag arbetar på Nattis får jag alltid en mängd frågor. Många har en bestämd uppfattning om vad de tycker om Nattis utan att riktigt veta vad det innebär. Därför tänkte jag här hålla det öppet för er att ställa frågor om ni undrar något om verksamheten. Andra barnskötare (det är oftast enbart barnskötare som arbetar de obekväma tiderna) som arbetar på Nattis får också gärna svara på frågorna.

    Observera att jag bara kan svara utifrån hur det är på just det Nattis där jag arbetar. Vissa saker kanske skiljer sig lite beroende på i vilken kommun det ligger.

  • Svar på tråden Jag arbetar på Nattis - fråga mig vad du vill!
  • Amanda84
    Mari80 skrev 2013-12-29 09:10:56 följande:
    Vad har ni för mat-tider?
    Frukost serveras inte om det inte är skolbarn som sover över som ska till skolan efteråt. På helgerna äter vi frukost någon gång mellan 8 och 9 beroende på vilka barn som är på plats, hur länge de vill/får sova eller beroende på hur tidigt de kom på morgonen. (Det händer ju att barn dyker upp redan 05.15 på morgonen och faktiskt har vaknat så pass mycket att de inte kan somna om. Då väntar man knappast med frukost tills klockan är nio.

    Lunch: klockan 11.30 på helger

    Mellis: klockan 14.30 på helger

    Kvällsmat: klockan 18.00

    De barnen som vill/ska ha välling innan de somnar får givetvis det.
    Rocket Mania skrev 2013-12-29 10:46:41 följande:
    Vad har ni för lön?
    Vanlig barnskötarlön d.v.s. 19.000-22.000 kr/månad innan skatt på en heltidstjänst. Sedan tillkommer ob.
    Rocket Mania skrev 2013-12-29 10:47:18 följande:
    Och en fråga till. Säg att du jobbar 09-18 en söndag, vad hittar ni på? Eller 18-09.
    Eftersom antalet barn varierar väldigt mycket, liksom ålder på barnen så kan vi oftast inte planera någonting i förväg. Det är stor skillnad att ha sju 11-åringar, fem 1-3åringar eller 14 barn i varierande ålder mellan 1 och 12 år. Man får ta dagen som den kommer. På daghelgerna går vi alltid iväg någonstans, till en lekplats, till biblioteket, till ett museum etc. Barnen har stor frihet att styra vilka aktiviteter de vill göra. På lördagar har vi kvällsmys med godis/chips/frukt (vad nu barnen tar med sig) då vi tittar på film eller något annat mysigt. Tanken är att verksamheten ska vara så hemlik det som barnen gör hemma så vi har tillgång till en del saker som en vanlig förskola inte har, t.ex. wii, iPad (med inte enbart "pedagogiska" spel) kapitelböcker (för skolbarn) etc.

    Om jag arbetar dag så förbereder jag maten för kvällspersonalen, om jag arbetar vardagnatt och kommer kl 17 så ställer jag mig direkt med maten när jag kommer, om jag arbetar helgnatt sätter jag mig vid bords nästan direkt när jag kommer till jobbet.

    Kvällsrutinerna ska, så långt det går, anpassas efter de kvällsrutiner barnen har hemma. Äter barnet välling framför tv:n? Då gör vi det. Brukar mamma och pappa läsa bok i sängen? Då gör vi det.

    Barnen lägger sig oftast mellan klockan 19.30 och 21.00 beroende på barn och ålder. Efter det städar vi om det behövs, tvättar lakan etc. Vi har också ett schema med saker som vi är behjälpliga den vanliga förskolan med, om vi har lite att göra: grovstädning, fönsterputsning, avtorkning av torkskåp, avfrosta avdelningarnas frysar etc.

    Klockan 23 brukar vi lägga oss hos barnen och sedan går vi upp när första barnet kommer på morgonen eller senast klockan 06.
    Flygfotogen skrev 2013-12-29 11:02:57 följande:
    Finns det någon gräns på hur länge åt gången barnen får vara på förskolan utan någon ledig dag? Har varit med om barn som gått varje dag på nattis i 48 dagar i sträck och barn som kommer på måndag morgon och går hem torsdag kväll t ex. Detta var några år sedan och då fanns inga föreskrifter för vistelsetiden tydligen. Anses det OK idag också?
    Jag vet inte om det finns generella regler som sträcker sig över hela landet. Hos oss måste föräldrarna ha barnet hemma minst ett par timmar när barnet har varit hos oss i 48 timmar/sträck om barnet ska sova ytterligare ett dygn. Även om barnet är hemma några timmar på kvällen får det inte sova mer än 4 dygn/rad hos oss. Föräldrar som har barnen mycket och ofta hos oss, har vi alltid en nära kontakt med och dessutom är förskolechefen involverad i och blir fortlöpande informerad om de här barnen.


  • J1983

    Intressant att läsa om detta, helt främmande värld. Är det någon särskild grupp som du kan se som har barn på nattis eller är det blandat? Med grupp menar jag typ ensamstående mammor eller liknande.

  • Amanda84
    J1983 skrev 2013-12-30 19:38:26 följande:
    Intressant att läsa om detta, helt främmande värld. Är det någon särskild grupp som du kan se som har barn på nattis eller är det blandat? Med grupp menar jag typ ensamstående mammor eller liknande.
    I första hand är det ensamstående mammor eller föräldrar som har barnen växelvis boende hos sig som har behov av nattis. I den senare kategorin är det lika vanligt att det är mamman som pappan som har behov av omsorgen. Givetvis har vi även familjer där båda föräldrarna arbetar natt men andelen ensamstående eller v/v-föräldrar överväger. Generellt sett arbetar de föräldrar som har behov av omsorg hela natten inom vården, de som har behov av sena kvällar (fram till kl 22.30) arbetar oftast i butik.
  • Prospero

    Hur gör ni om det är barn ni måste vara hos tills de somnar och de har svårt att somna?
    Sover de i olika rum eller sovsal?

  • Amanda84
    Prospero skrev 2014-01-02 12:59:04 följande:
    Hur gör ni om det är barn ni måste vara hos tills de somnar och de har svårt att somna?
    Sover de i olika rum eller sovsal?
    Vi har möjlighet att låta ett barn sova i "eget rum", om det finns behov av det (barn med särskilda behov, 12-åring som inte vill sova med vuxen etc.). Hos oss har vi sammanlagt 6 rum med 1-3 bäddar i varje. Antal spjälsängar placerar vi ut efter behov så de räknas inte in i antalet sovplatser. Så långt som det är möjligt använder vi två-tre av rummen eftersom vi då är nära alla barn. Jag och min kollega sover alltid i varsitt rum med hälften av barngruppen omkring oss. Vi är alltid i samma rum som barnen tills de har somnat. Vet man med sig att man har två lättväckta barn i ett rum, så lägger man sig i sängen mellan dem så att man har lätt att vara snabbt hos båda.

    Vi utgår alltid vad som funkar bäst för barnet. På nattis kan vi i personalen inte utgå efter vad vi själva tycker är rätt och riktigt utan vad som fungerar bäst för barnen. Vi har t.ex. en flicka som alltid samsover hemma. Om hon skall somna måste man ligga i hennes säng. Hon läggs alltså alltid i en vuxensäng och man ligger med henne i sängen tills hon har somnat. Vaknar hon på natten så går man och lägger sig där igen. På så vis blir flickan trygg och övriga barn som sover i samma rum blir heller inte väckta i onödan.
  • Amanda84
    JeanSoul skrev 2014-01-29 15:39:35 följande:
    Är nattis och Ob-förskola samma sak? 

    Det kan vara det, men inte alltid. En ob-förskola har inte alltid öppet dygnet runt utan är kanske en vanlig förskola med utökade öppettider. Typiskt för ob-förskolan är att den har vanlig pedagogisk verksamhet där man utgår ifrån läroplanen under dagen med anställda förskollärare. Ett renodlat nattis har enbart öppet på kvällar och nätter och har i huvudsak barnskötare som anställda. Men ett nattis kan också ligga i anslutning till eller i en vanlig förskolas lokaler. Då går verksamheterna in i varandra och man har mer samarbete med den traditionella förskolan än om nattis ligger någon helt annanstans.
  • LadyMaMa

    Hej!

    Om en som jobbar på nattis behöver plats för sina barn när de jobbar, får de vara på nattiset och sova med?

  • MariNi

    Jag arbetar på "vanlig" förskola men har länge varit nyfiken på Nattis. Vart söker man dessa jobb?Vilket är vanligast,kommunalt eller privat?

  • Amanda84
    MariNi skrev 2015-01-10 09:39:17 följande:

    Jag arbetar på "vanlig" förskola men har länge varit nyfiken på Nattis. Vart söker man dessa jobb?Vilket är vanligast,kommunalt eller privat?


    Jag känner bara till kommunala nattis och vet att det finns i både större och mindre städer. Tjänster brukar då och då komma ut på arbetsförmedlingens hemsida och på kommunens hemsida.

    Tänk på att många nattis bara anställer barnskötare, så om du är förskollärare så kan du anses som överkvalificerad. Lönen ligger också som "vanlig" barnskötarlön, men på det får man OB-ersättning och ibland s.k. jour-ersättning. Det är ofta svårt att få heltidstjänst.

    Jag hade lyckats få upp min lön ganska bra när jag jobbade på vanlig förskola, men när jag sökte jobb på nattis, så kunde de inte matcha mitt lönekrav. Trots det så tackade jag ja till jobbet och har inte ångrat mig en sekund.


Svar på tråden Jag arbetar på Nattis - fråga mig vad du vill!