• Anonym (?)

    Är alla människor lika mycket värda?

    "Alla människor är lika mycket värda" är ett uttryck som upprepats allt oftare i samhällsdebatten de senaste åren. Något som man nästan lika ofta ser att folk ifrågasätter numera och menar på att det är en floskel som inte betyder någonting konkret.

    Få verkar kunna definiera eller precisera vad man egentligen menar med att vara lika värd, olika personer tycks lägga in olika värderingar i det. Att vara lika värd verkar mer vara en princip eller ett koncept än något konkret.

    Vad anser du? Är alla människor lika mycket värda?

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Är alla människor lika mycket värda?
  • DenNamnbitne

    Ja, alla människor är lika mycket/litet värda. Så ligger det förstås inte till i det faktiska samhället, även om det borde göra det. 

  • Anonym (Minna)

    Alla människor har samma människovärde, men sen finns det massvis med andra saker som gör en värdefull, t.ex. vad man har för arbete (hjärtkirurg eller sibylla-snubbe?), om man har familj eller socialt nätverk som skulle lida om man försvann. Om man är en viktig person för andra helt enkelt.

    Alla människor inte samma värde. Samma grundvärde, visst, men det är naivt att tro att vi alla skulle ha samma värde helt och hållet.

  • Litet My

    Jag är kluven, å ena sidan tycker jag alla är lika mycket värda som människor men för egen del spelar det in vad personen gjort för gärningar men ser jag det i ett större perspektiv så har förmodligen även Hagamannen och Anders Eklund mfl anhöriga som älskar dem och i egenskap av det värderar dem högre än tex mina barn som jag värderar högst.

  • Selfish Geene

    Ska alla människor värderas lika i samhällets ögon?
    -utan tvekan, ja! (Därmed inte sagt att alla ska ha samma rättigheter och skyldigheter)

    Är alla lika mycket värda för mig? -HELL NO!

  • athanatos

    Dom flesta människor saknar värde helt så på sätt och vis kan man säga att alla är lika mycket värda.
    Men det finns såklart en elit som har ett mycket högre värde.

  • mr me

    Jag förstår inte ens frågan. Vadå lika värd? Lika värd som vadå? Varandra? Hur definierar man det och vad menar man med det i praktiken?

    Ofta används "alla människor är lika värda" av invandringsliberaler som med det i praktiken menar att invandrare är mer värda än svenskar och att svenskars intressen är underordnade andra folkgruppers intressen.

    Som åklagaren som inte ville utvisa den våldtäktsdömde somaliern för att han tyckte att det var bättre att somaliern, när han släpps ut ur fängelset igen, våldtar svenska kvinnor istället för somaliska.

    Det är vad "alla människors lika värde" betyder i praktiken. Det luktar enormt mycket "Animal farm" om det.

    "All animals are equal, but some animals are more equal than others"

  • Anonym (_U_)

    En persons värde baseras i mitt tycke på dess handlingar och värderingar.

    En person som medvetet skadar andra (det populära exemplet "aktiva" Pedofiler) är inte värd något alls. (förutom skottpengar..)

    Det finns heller inget värde i att ha en bra utbildning eller gott om pengar i sig självt. Utan det är fortfarande personens handlingar och värderingar som avgör. En person kan ha allt och äga allt men ändå vara en värdelös människa.

    Enligt mig måste jag tillägga. Andra får värdera eller inte värdera bäst de vill.

  • VictoriaJ02

    Nej, våltäktsmän och pedofiler är inte lika mycket värda..

  • Tow2Mater

    Alla människor är lika mycket värda, ja, men inte värda lika mycket.
    Männsikovärdet har vi alla lika, och ska vara lika infor lagen etc; men ingen som går på t ex soc bidrag är värd samma "lon" efter skatt som oss som jobbar heltid. Man får ju skilja på värde och värde.

Svar på tråden Är alla människor lika mycket värda?